Nieuwe LaCie-disks zijn groots van binnen en buiten

Door: Koen van Tongeren - 16 reacties

In Las Vegas is de jaarlijkse Consumer Electronics Show weer begonnen! Dat betekent dat je deze week veel artikelen op OMT kunt verwachten over nuttige, coole en compleet idiote gadgets en accessoires voor je Mac, iPhone of iPad. We beginnen bescheiden met de het nieuws van LaCie.

De Franse maker van externe harddrives kwam met twee nieuwe producten naar CES 2013: een gigantisch Thunderbolt-opslagmonster van 20 TB en een creatie die het midden houdt tussen een 4 TB- USB 3.0-schijf en een stuk moderne kunst.

5big Thunderbolt
Het nieuwe paradepaardje van LaCie heet 5big en die naam dekt de lading behoorlijk goed. Het is een nieuwe RAID-behuizing met vijf bays die geleverd wordt in een configuratie met 10 TB of 20 TB aan opslagruimte. Wat de 5big uniek maakt is het feit dat hij aangesloten kan worden via Thunderbolt. Daardoor kunnen datasnelheden van 785 MB per seconde gehaald worden volgens LaCie. Er zijn verschillende RAID-configuraties mogelijk, waaronder JBOD. Dat betekent dat schijven hot-swapable zijn bij een defect.

Een RAID-systeem met dergelijke opslaghoeveelheden en -snelheden heeft wel eigen rekenkracht nodig. Daarom is de 5big uitgerust met een Intel Atom 2,13 Ghz processor én 4 GB aan RAM. Daarmee wordt het kastje er niet goedkoper op. de 10 TB-versie kost € 1089,- en voor 20 TB betaal je € 1979,-. Er komt ook een meer betaalbare Ethernet-/USB 3.0-versie op de markt. Die kost € 509,-, maar dan moet je de schijven zelf kopen.

Bladerunner
Als ontwerper Philippe Starck geen superjachten ontwerpt wil hij nog wel eens zijn pen ter hand nemen om een schijf voor LaCie te ontwerpen. Zijn laatste creatie heet Bladerunner. Het is een externe USB 3.0-schijf met 4 TB aan opslagruimte, maar eigenlijk is dat niet interessant. Bij de Bladerunner gaat het maar om één ding: het ontwerp. Waar de meeste externe schijven anonieme kastjes zijn lijkt de Bladerunner eerder op een overgebleven rekwisiet uit de gelijknamige science fiction-film. De schijf zit in een soort blob-vormig omhulsel dat zelf weer in een heat sink gegoten lijkt te zijn.

Naar eigen zeggen wil Starck met zijn Bladerunner-ontwerp de op-de-film-geïnspireerde vraag opwerpen: “hoeveel controle hebben wij als mensheid over de technologie?” Wat je ook van de Bladerunner mag vinden, een eye-catcher wordt het sowieso op elk bureau. Je kunt de limited-edition-schijf nu bestellen voor € 235,-.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Ik vind het jammer dat ze de porsche series wel in SSD uitbrengen maar niet met thunderbolt. Wel de lelijke rugged serie. (Wat heb je daar nog aan met SSD)

  OT: haal je die snelheden ook met gewone HD’s in RAID?

 • Profielfoto
  Mrkiemrk

  Jammer dat er zo’n rare bobbel in die bladrunner zit.. Anders had ik een mooie houder voor mijn post..

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wat heb je aan een product die of te belachelijk duur is, of Thunderbolt heeft waarbij de harddisk schijven qua snelheid het nooit aan kan?

 • Profielfoto
  seek

  Zo’n 900 Euro ex. BTW voor een degelijke 10TB RAID is echt niet veel.

 • Profielfoto
  chrispis

  Ah mooi! Prijs ziet er ok uit, maar is de kwaliteit ok? Hier een alternatief, iemand een beetje verstand van? Ik zoek namelijk een goed en snel backup systeem. http://store.apple.com/nl/product/H5184ZM/A/promise-pegasus-r4-4-tb-(4×1-tb)-raid-systeem?fnode=5f&p=1

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @chrispis: bepaald niet vergelijkbaar: “jouw” RAID-oplossing is een 4TB configuratie. Hier praten we over nagenoeg dezelfde prijs en 2,5 keer meer opslag…

 • Profielfoto
  PowerMac

  ja heb laatste, 18 TB uitvoering, erg leuk, erg snel, erg veel;-)

 • Profielfoto
  chrispis

  @ruud maar is er geen kwaliteitsverschil?

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @20TB dinges: Hebbuh hebbuh!:)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ruud maar is er geen kwaliteitsverschil?

  Schijven kunnen defect gaan , ja .
  Maar dan kan evengoed bij de pegasus gebeuren

  Daarbij geeft pegasus 2 jaar garantie , lacie geeft er 3 op hun 5bigs

 • Profielfoto
  Arthur345

  Processor op een harde schijf? Raar heb ik nog niet eerder gehoord.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Die 5big Thunderbolt ziet er mooi uit en zo te zien ook bruikbaar als een server helaas wel 1000 euro voor 10TB.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Processor op een harde schijf? Raar heb ik nog niet eerder gehoord.

  Dat is een nas geen gewone externe schijf.
  Nassen hebben hun eigen CPU

  Volgens de website zijn er 2 verschillende 5big uitgekomen
  Een nieuwe 5big nas en een thunderbolt versie.

  Omt mocht dit wel wat duidelijker formuleren.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Ze zien er wel mooi uit!:)

 • Profielfoto
  Peter733

  785 MB/sec is uiteraard enkel mogelijk met RAID0 en met 5 schijven in gebruik. (1 schijf stuk = je volledig data naar de haaien).

  Ik ben benieuwd naar snelheden bij RAID1 en JBOD, maar daar wordt niets over gemeld. Ik vrees dat de snelheid dan eerder ‘erbarmelijk’ zal zijn.

  Voor de rest is de prijs eindelijk vergelijkbaar met een deftige NAS.

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  Haal die laatste idioot hier weg