Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 januari 2013

Nieuwe LaCie-disks zijn groots van binnen en buiten

In Las Vegas is de jaarlijkse Consumer Electronics Show weer begonnen! Dat betekent dat je deze week veel artikelen op OMT kunt verwachten over nuttige, coole en compleet idiote gadgets en accessoires voor je Mac, iPhone of iPad. We beginnen bescheiden met de het nieuws van LaCie.

De Franse maker van externe harddrives kwam met twee nieuwe producten naar CES 2013: een gigantisch Thunderbolt-opslagmonster van 20 TB en een creatie die het midden houdt tussen een 4 TB- USB 3.0-schijf en een stuk moderne kunst.

5big Thunderbolt
Het nieuwe paradepaardje van LaCie heet 5big en die naam dekt de lading behoorlijk goed. Het is een nieuwe RAID-behuizing met vijf bays die geleverd wordt in een configuratie met 10 TB of 20 TB aan opslagruimte. Wat de 5big uniek maakt is het feit dat hij aangesloten kan worden via Thunderbolt. Daardoor kunnen datasnelheden van 785 MB per seconde gehaald worden volgens LaCie. Er zijn verschillende RAID-configuraties mogelijk, waaronder JBOD. Dat betekent dat schijven hot-swapable zijn bij een defect.

Een RAID-systeem met dergelijke opslaghoeveelheden en -snelheden heeft wel eigen rekenkracht nodig. Daarom is de 5big uitgerust met een Intel Atom 2,13 Ghz processor én 4 GB aan RAM. Daarmee wordt het kastje er niet goedkoper op. de 10 TB-versie kost € 1089,- en voor 20 TB betaal je € 1979,-. Er komt ook een meer betaalbare Ethernet-/USB 3.0-versie op de markt. Die kost € 509,-, maar dan moet je de schijven zelf kopen.

Bladerunner
Als ontwerper Philippe Starck geen superjachten ontwerpt wil hij nog wel eens zijn pen ter hand nemen om een schijf voor LaCie te ontwerpen. Zijn laatste creatie heet Bladerunner. Het is een externe USB 3.0-schijf met 4 TB aan opslagruimte, maar eigenlijk is dat niet interessant. Bij de Bladerunner gaat het maar om één ding: het ontwerp. Waar de meeste externe schijven anonieme kastjes zijn lijkt de Bladerunner eerder op een overgebleven rekwisiet uit de gelijknamige science fiction-film. De schijf zit in een soort blob-vormig omhulsel dat zelf weer in een heat sink gegoten lijkt te zijn.

Naar eigen zeggen wil Starck met zijn Bladerunner-ontwerp de op-de-film-geïnspireerde vraag opwerpen: “hoeveel controle hebben wij als mensheid over de technologie?” Wat je ook van de Bladerunner mag vinden, een eye-catcher wordt het sowieso op elk bureau. Je kunt de limited-edition-schijf nu bestellen voor € 235,-.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe LaCie-disks zijn groots van binnen en buiten
Sluiten