Meeste omzet ooit voor Apple, maar minder Macs verkocht

Door: Lucas Raggers - 43 reacties

Apple heeft vanavond de financiële resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2013 bekend gemaakt. Deze periode eindigde op 29 december 2012. De omzet bedroeg maar liefst 54.5 miljard dollar: een record. Het slechte nieuws: er worden minder Macs verkocht.

Apple mag niet klagen. De nettowinst in het eerste kwartaal kwam uit op maar liefst $13.1 miljard, ongeveer evenveel als vorig jaar al moet opgemerkt worden dat dit kwartaal vorig jaar een week langer duurde. Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 1 van dit fiscale jaar werden 4.1 miljoen Macs (was 5.2 miljoen), 22.9 miljoen iPads (was 15.4 miljoen) en 47.8 miljoen iPhones (37 miljoen) verkocht. Zoals elk kwartaal zijn er ook nu minder iPods verkocht, 12.7 miljoen om precies te zijn.

Ook dit kwartaal wordt er weer dividend uitgekeerd: $2.65 per aandeel. Financiële man Peter Oppenheimer verwacht dat Apple volgend kwartaal $41 tot $43 miljard zal omzetten. CEO Tim Cook was tevreden over het laatste kwartaal: “We’re thrilled with record revenue of over $54 billion and sales of over 75 million iOS devices in a single quarter. We’re very confident in our product pipeline as we continue to focus on innovation and making the best products in the world,” aldus Tim Cook.

Opmerkingen tijdens de conference call:

 • Het aandeel Apple daalde 10% in de after market trading.
 • Cook ontkent bezig te zijn met iPhones met andere schermformaten.
 • Cook gaat in op het recente gerucht over verminderde afname van iPhone schermpjes. “Geloof de geruchten niet”. I.v.m. meerdere leveranciers van onderdelen zijn deze geruchten en conclusies ongeloofwaardig.
 • Apple’s COO Oppenheimer meldt dat ook de Nederlandse overheid op (redelijk) grote schaal gebruikmaakt van iPads.
 • Cook: Fantastisch product maken belangrijker dan marktaandeel.
 • Cook wijt het tegenvallende aantal verkochte Macs aan de late introductie van de nieuwe iMac in het kwartaal en het feit dat het kwartaal nu korter is dan vorig jaar.
 • Tim Cook over dit jaar: “We’re working on some incredible stuff.”
 • Over de iPad mini: vanaf dag 1 kon niet aan de vraag voldaan worden.
 • Apple heeft nu $137.1 miljard op de bank staan.
 • Meer dan 60% groei in China ($7.3 miljard).
 • Apple TV: afgelopen kwartaal meer verkocht dan ooit tevoren, 2 miljoen stuks.
 • De iPhone 5 verkoopt in verhouding net zo goed als de iPhone 4S vorig jaar.
 • Cook vindt kannibalisatie van Macs door iPads een enorme kans, want de meeste mensen kopen na het eerste Apple-product nog een Apple-product.

Voor degene die deze cijfers graag in perspectief ziet, zijn hier alle beschikbare kwartaalcijfers van Apple te vinden: Kwartaal 4, 2012Kwartaal 3, 2012Kwartaal 2, 2012Kwartaal 1, 2012Kwartaal 4, 2011Kwartaal 3, 2011Kwartaal 2, 2011Kwartaal 1, 2011Kwartaal 4, 2010Kwartaal 3, 2010Kwartaal 2, 2010Kwartaal 1, 2010Kwartaal 4, 2009Kwartaal 3, 2009Kwartaal 2, 2009Kwartaal 1, 2009Kwartaal 4, 2008Kwartaal 3, 2008Kwartaal 2, 2008Kwartaal 1, 2008kwartaal 4, 2007kwartaal 3, 2007kwartaal 2, 2007kwartaal 1, 2007kwartaal 4, 2006kwartaal 3, 2006kwartaal 2, 2006kwartaal 1, 2006kwartaal 4, 2005kwartaal 3, 2005kwartaal 2, 2005kwartaal 1, 2005kwartaal 4, 2004kwartaal 2, 2004kwartaal 1, 2004kwartaal 4, 2003kwartaal 3, 2003kwartaal 2, 2003kwartaal 1, 2003kwartaal 4, 2002kwartaal 3, 2002kwartaal 2, 2002kwartaal 1, 2002kwartaal 4, 2001kwartaal 3, 2001.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  En zo wordt het nieuws in de “reality distortion field-free” rest van de wereld gegeven.

 • Profielfoto
  Xcode

  Wat je een ‘reality distortion field’ noemt… een financieel gezond bedrijf draait een fors hogere omzet dan vorig jaar. En de netto winst is daarbij ook nog eens – zij het minimaal – toegenomen.

 • Profielfoto
  helderzicht

  IMac verdient beter. Zonnetje in huis. Snel, elegant, OSX nog steeds beter dan alle Windows versies en ik kan dat weten na 25 jaar PC.

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Heel erg tevreden met de aanschaf van mijn nieuwe mac mini. Uiteindeijk daar voor gekozen omdat Apple de iMac schoftelijk duur en veel te dun heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Merkwaardig dat de koers nu op ca. -9% staat (t.o.v. de dag ervoor). Terwijl de winst hoger was.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  -$60 nu??

 • Profielfoto
  MvdM

  Er zullen ook wel minder desktop computers en notebooks van andere merken verkocht zijn. Dan is het misschien juist weer wel interessant om te kijken wat het marktaandeel is.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Nu -$44 (=-8,9%)
  Hij heeft heel even op -$47 gestaan. (dus niet -60)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Wel bijna, nu toch echt -55;)

  :(

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wel bijna, nu toch echt -55;)

  :(

  Ik weet niet welke bron jij gebruikt, maar bij mij was de vorige koers ca. 505 …dus nu -43
  Ik denk dat jij kijkt ten opzichte van 22:00. Je gebruikt zeker de CNBC app?

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Bijna 20% minder computers in 1 kwartaal… Als dat zo door gaat dan is Apple een telefoon en tablet bedrijf geworden. Jammer vind ik.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Hoe heette dat artikel ook alweer een dag of 3 geleden? “NIEMAND wil nog een iPhone” ?? Mag ik even lachen?

 • Profielfoto
  INCTRL

  Bijna 20% minder computers in 1 kwartaal… Als dat zo door gaat dan is Apple een telefoon en tablet bedrijf geworden. Jammer vind ik.

  Ja gek hè als je tot eind december moet wachten totdat je een nwe kan kopen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Bijna 20% minder computers in 1 kwartaal… Als dat zo door gaat dan is Apple een telefoon en tablet bedrijf geworden. Jammer vind ik.

  Een reden heeft INCTRL al gegeven, maar een andere reden is denk ik, dat als je net een nieuwe iPhone 5 hebt gekocht, dan wacht je (in veel gevallen) om ook een computer te kopen. Je gaat eerst weer een paar maanden sparen. Dus, ik denk dat de iMac vanaf deze maand weer wat meer gekocht zal worden, nu veel mensen inmiddels een iPhone hebben.

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  Apple’s COO Oppenheimer?

  Hij is toch echt CFO!

  De marge loopt terug en Apple krijgt dus geen groter markt aandeel op de PC markt! Die 2 conclusies baren mij ‘zorgen’. Ik las in 1 van de comments “apple wordt een tablet en telefoon bedrijf’ dat zou dus best wel eens kunnen. Mijns inziens de verkeerde beslissing, met zoveel geld op de bank kan je perfect investeren in het verkrijgen van markt aandeel op de PC markt (waar Apple echt nog steeds niets voorstelt!)
  Ook het feit dat al nu al jaren niets ‘nieuws’ buiten beloftes uit de pipeline komt is niet echt fijn.
  Stop om geld uit te keren aan de aandeelhouders (die hebben geld genoeg) en koop eens iets ‘leuks’!!

 • Profielfoto
  Bonte

  De iphone 5 is moeilijk om maken met tekorten tot gevolg en zelfs van de iPhone 4 waren er tekorten wegens de grote vraag, het is duidelijk dat het platform sterk is maar de prijs een grote rol speelt. Daar zal Apple toch iets aan moeten doen nu dat het segment volwassen is en buiten het schermformaat niet veel innovatie meer mogelijk is.

  Op naar het volgende gadget om te innoveren, horloges lijken me een logische stap, TV is wat groot, auto’s?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voilà. Geen 4,8 inch.

 • Profielfoto
  Jordy1994

  Klopt mij eerste Apple product was een iPhone 4 toen de 4s en daarna kocht ik een iPad 3 in september vorig jaar de iPhone 5 en heb een paar dagen geleden een iPad mini bestelt( doe de 3 weg).
  Ja heb dus al behoorlijk wat Apple producten gekocht bij Apple.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Tjakkahhh

  De marge loopt terug en Apple krijgt dus geen groter markt aandeel op de PC markt! Die 2 conclusies baren mij ‘zorgen’. Ik las in 1 van de comments “apple wordt een tablet en telefoon bedrijf’ dat zou dus best wel eens kunnen. Mijns inziens de verkeerde beslissing, met zoveel geld op de bank kan je perfect investeren in het verkrijgen van markt aandeel op de PC markt (waar Apple echt nog steeds niets voorstelt!)
  Ook het feit dat al nu al jaren niets ‘nieuws’ buiten beloftes uit de pipeline komt is niet echt fijn.
  Stop om geld uit te keren aan de aandeelhouders (die hebben geld genoeg) en koop eens iets ‘leuks’!!

  Zou graag op een aantal punten willen reageren. Ik denk dat Apple wel degelijk meer marktaandeel zou kunnen vergaren in de PC markt. Echter moet de prijs dan significant omlaag! Dat betekent dat de marge kleiner wordt en dan is het nog maar de vraag of die extra afzet opbokst tegen de verlaagde marge. Waardoor er dus op het eind van de streep meer winst overblijft. Daarbij zie ik overigens geen reden, laat staan voordelen, waarom Apple de PC markt zou willen penetreren om extra marktaandeel te vergaren. Die markt is toch al jaren aan het inleveren en zit gewoon in het einde van zijn levenscyclus. Juist om die reden is de iPad er heb ik het idee.

  Het niet ‘nieuws’ naar buiten brengen wil ik je verwijzen naar deze pagina. Je kan simpelweg niet ieder jaar of twee jaar iets compleets nieuws om de markt brengen. Laten we geduldig afwachten en volgend jaar of het jaar daarna zal Apple ons allemaal weer versteld doen staan.

  Als laatste wat betreft aandeelhouders. Ja, aandeelhouders hebben inderdaad al genoeg geld. Althans de meeste:) Echter is dividend van $2,65 per aandeel relatief weinig op een aandeel wat $500 waard (was) is. Ze betalen geloof ik 2 miljard dollar per kwartaal aan dividend uit en er komt gemiddeld afgelopen kwartalen wel 8 á 10 miljard binnen. Neem daarbij de 137 miljard dollar in contact, geloof me, Apple kan kopen wie ze willen. Maar zoals het een goede organisatie betaamt gaan ze niet kopen omdat ze geld hebben. Ze kopen enkel en alleen als daar strategisch beter van worden. En we weten allemaal dat Apple dat niet schroomt.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Link welke ik bedoel in de vorige post is uiteraard deze:)

  http://www.onemorething.nl/2013/01/apple-en-innovatie-een-mini-college/

 • Profielfoto
  iMad

  Je zou eens een lijn van Dell of Asus of HP moeten vergelijken met die van Apple.
  Dus niet alle Dell computers, maar de computers die qua prijs en kwaliteit hetzelfde zijn als die van Apple.
  Ben benieuwd wat het verschil dan is, wat betreft verkoop aantallen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Dat Apple tegen haar langdurige (semi~) professionele mac-gebruikers (meestal op multimedia-gebied) de middelvinger op steekt is al een tijd duidelijk, maar het is nog nimmer zo helder verwoordt als door Cook.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Apple heeft minder iPhones 5 en iMacs en retina MacBooks kunnen verkopen omdat of de onderdelen moeilijk te maken waren en de gehele apparaten moeilijk in elkaar te zetten waren omdat de toleranties van de onderdelen in microns gemeten werden.
  *
  Dan is je perfectionisme toch doorgeslagen. Het zou me niet verbazen dat een vervroegde iPhone 5s een herontwerp is, om sneller en goedkoper te kunnen assembleren. Ook de iMacs, prachtig als ze zijn, zijn zo omslachtig te produceren dat ze er niet genoeg kunnen leveren. Dat is geen goede bedrijfsvoering.
  *
  Verder vind ik het absurd dat Wallstreet verwacht dat Apple x-miljoen iPhones gaat verkopen en Apple erop afrekent wanneer ze die verwachting niet waarmaken, ondanks dat het een recordomzet is. Maar goed, aandelen zijn voornamelijk emotie.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Apple heeft minder iPhones 5 en iMacs en retina MacBooks kunnen verkopen omdat of de onderdelen moeilijk te maken waren en de gehele apparaten moeilijk in elkaar te zetten waren omdat de toleranties van de onderdelen in microns gemeten werden.
  *
  Dan is je perfectionisme toch doorgeslagen. Het zou me niet verbazen dat een vervroegde iPhone 5s een herontwerp is, om sneller en goedkoper te kunnen assembleren. Ook de iMacs, prachtig als ze zijn, zijn zo omslachtig te produceren dat ze er niet genoeg kunnen leveren. Dat is geen goede bedrijfsvoering.
  *
  Verder vind ik het absurd dat Wallstreet verwacht dat Apple x-miljoen iPhones gaat verkopen en Apple erop afrekent wanneer ze die verwachting niet waarmaken, ondanks dat het een recordomzet is. Maar goed, aandelen zijn voornamelijk emotie.

  Uiterst bijzondere conlusie trek jij:

  “Apple heeft minder iPhone 5 kunnen verkopen”

  http://tweakers.net/nieuws/86833/apple-verkoopt-recordaantal-iphones.html

  Record na record na record (dit is geen aanname of verwachting nee dit zijn behaalde resultaten) en dan zijn er nog mensen die lezen met een bord voor hun kop ofzo? Ik blijf het merkwaardig vinden.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Uiterst bijzondere conlusie trek jij:
  “Apple heeft minder iPhone 5 kunnen verkopen”
  http://tweakers.net/nieuws/86833/apple-verkoopt-recordaantal-iphones.html
  Record na record na record (dit is geen aanname of verwachting nee dit zijn behaalde resultaten) en dan zijn er nog mensen die lezen met een bord voor hun kop ofzo? Ik blijf het merkwaardig vinden.

  Grappig dat je het over een bord hebt. Die heb je zelf ook wel redelijk voor je kop volgens mij. MacFundamentalist benoemt geen een keer dat Apple minder iPhone heeft verkocht. Hij benoemt enkel dat ze minder hebben kunnen verkopen door het lastige productieproces. Bij een gemakkelijker productieproces had het aantal nog vele malen hoger kunnen zijn…

  En in de laatste alinea benoemt hij dat hij het absurd vindt, waarvan ik de mening deel, dat als Wallstreet verwacht dat Apple een x-aantal verkoopt en ze halen dit niet, ondanks dat ze weer een record hebben gebroken, de koers naar beneden gaat.

  Begrijpend lezen is af en toe zo lastig:)

 • Profielfoto
  wil51

  Geen meldingen over update Mac Pro. Dat betekent dat wij dit jaar de Mac Pro gaan vervangen door Windows PC. Goodbye voor Apple in ons bedrijf.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ben jij de praatpop van Macfundamentalist Nouvelle Voque?

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  INCTRL
  Ben jij de praatpop van Macfundamentalist Nouvelle Voque?

  Jammer deze reactie. In plaats van toegeven dat je te snel geoordeeld hebt zonder het zelf eerst goed te lezen, kom je met zo’n antwoord. Maar om je vraag te beantwoorden, dat is tenslotte wel zo netjes als iemand iets vraagt. Neen, ik ben geen praatpop. Als iemand iets uitermate doms roeptoetert zet ik die gene met alle liefde graag even terug op hun plek. Dus bij deze… Consider yourself served!

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Geen meldingen over update Mac Pro. Dat betekent dat wij dit jaar de Mac Pro gaan vervangen door Windows PC. Goodbye voor Apple in ons bedrijf.

  Er worden tijdens kwartaalcijferpresentaties nooit meldingen gemaakt van nieuwe producten, dus wat dat betreft kan je niet verrast of teleurgesteld zijn.
  Neemt niet weg dat ik ook (al heel lang) uitkijk naar nieuwe Mac Pro’s.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad jammer van die Pro.
  .
  Maar wat heb je aan een retesnelle computer met Windows 8 erop? Het lijkt erop dat de pro-gebruikers overal de klos zijn.
  Misschien de kans voor Linux om de pro-markt te veroveren?;)

 • Profielfoto
  MathiasB

  Misschien de kans voor Linux om de pro-markt te veroveren?;)

  Tja, zolang Photoshop e.d. niet op Linux werken, ben je niks met Linux…

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  http://www.macworld.com/article/2026141/in-his-own-words-tim-cook-on-apple-earnings-and-more.html

  Hier staat een kleine nuance bij de lagere verkoopcijfers. Het vorige kwartaal had 14 weken. En de iMac had leveringsproblemen. Zou kunnen dat het allemaal redelijk rechttrekt na verrekening van de algehele trend naar tablets.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  INCTRL 5 uur geleden
  Ben jij de praatpop van Macfundamentalist Nouvelle Voque?

  Nee, dat is hij niet, maar hij heeft mijn post wel gelezen zoals ik hem schreef. Tim Cook zegt zelf (zie link in mijn post hierboven) dat Apple aan alle overspannen verwachtingen van anderen had kunnen voldoen als ze aan de vraag hadden kunnen voldoen. En dat kunnen ze niet. Bij de iMac is dat, zoals hij zelf zegt door ‘constraints’. De constructie met op het scherm gelijmde glasplaten is bijzonder ingewikkeld.
  iPhone 5 had in het begin ook leveringsproblemen, mede door de uiterst kleine marges waarmee de verschillende onderdelen in elkaar zijn te zetten, waardoor onderdelen soms weggegooid moesten worden.
  Dan denk ik dus dat je perfectionisme te ver is doorgevoerd, waardoor Apple minder verkoopt dan gekund had. Meer daarover in mijn column in MacFan 105.
  *
  Dit staat allemaal los van de verwachtingen die analisten wekken, waarna ze Apple afrekenen omdat het niet aan die verwachtingen voldoet. De wereld op zijn kop. Ik zit al 20 jaar in een beleggingsclub (die 20 jaar geleden geen Apple wilde kopen) en blijf me verbazen over de rare reacties van de koersen op juichende cijfers. Het is niet alleen aan Apple voorbehouden.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  wil51 5 uur geleden
  Geen meldingen over update Mac Pro. Dat betekent dat wij dit jaar de Mac Pro gaan vervangen door Windows PC. Goodbye voor Apple in ons bedrijf.

  Ik zou nog even wachten:
  http://appleinsider.com/articles/12/06/12/tim_cook_confirms_updated_mac_pro_coming_in_2013.html

 • Profielfoto
  koen

  Aandeel -10%

  BOOM:!:

 • Profielfoto
  bestbier

  Misschien moeten ze eindelijk eens met een nieuwe Mac Pro komen???

 • Profielfoto
  MichaelB

  Geen meldingen over update Mac Pro. Dat betekent dat wij dit jaar de Mac Pro gaan vervangen door Windows PC. Goodbye voor Apple in ons bedrijf.

  Serieuze vraag: waarom wil iedereen alles per 3-4 jaar vervangen?
  Zet een paar krachtige servers neer die je ieder jaar kan updaten naar hartenlust en hou je Mac Pro’s als frontend. Werk dus met distributed rendering of render queues.

  Goedkoper dan iedereen krachtige machines geven en een stuk flexibeler.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  84% van alle smartphones verkocht bij AT&T waren iPhones. Wallstreet had 90% verwacht, dus Apple is passé (ok, dat laatste verzin ik).

  17 van de 20 zijn een iPhone

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MichaelB 12 uur geleden
  Serieuze vraag: waarom wil iedereen alles per 3-4 jaar vervangen?

  Omdat dat fiscale voordelen heeft? Omdat je om de drie jaar twee keer zo krachtige computers nodig hebt om de bloatware die software is geworden nog een beetje acceptabel te kunnen draaien?
  *Ondertussen iMessage op 3,5 jaar oude iPhone 3GS leest*

 • Profielfoto
  Facundo

  Grappig hoe sommigen hier beurscijfers lezen. Je vraagt je af bij wie er nu eigenlijk sprake is van “onderbuikgevoelens”.

 • Profielfoto
  MichaelB

  De afschrijvingstermijn is volgens de fiscus minimaal 5 jaar voor computers, dus dan zou je denken om de 5 jaar.

  Zelf ben ik ondernemer en doe projecten voor grote ondernemingen en daar zie je toch echt dat systemen steeds langer ingezet worden op de werkplek en dat men meer en meer aan virtualisatie doet. Lokaal wordt zowel OS X als Windows gebruikt.

  Reden: goedkoper, heel schaalbaar en makkelijk redundant uit te voeren.
  Lokaal systeem defect? Ga achter een andere zitten en verder werken. De kracht van het lokale systeem is eigenlijk totaal irrelevant geworden.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MichaelB 19 uur geleden
  De afschrijvingstermijn is volgens de fiscus minimaal 5 jaar voor computers, dus dan zou je denken om de 5 jaar.

  Ik probeerde alleen wat redenen te bedenken. Ik ben zelf ook van alles tot het uiterste aan de praat houden. Mijn MacBook 2006 bleek geen kapot toetsenbord te hebben, maar een gezwollen accu. Nieuwe besteld bij DX.com voor 30 euro incl. verzendkosten, ik ga er een 64GB ssd indoen en mijn zoon heeft weer een razendsnelle laptop (met schilferende behuizing).

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Overigens las ik dat Samsung ook de hoogste omzet en winst ooit heeft en toch een kelderende beurskoers. Maar dat is dan geen voorpaginanieuws.