Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 januari 2013
Leestijd: 2 minuten

KPN: geen 4G voor de iPhone 5

Vandaag maakte KPN de nieuwe 4G-abonnementen bekend. Nog deze zomer wil de telecomprovider dat de helft van Nederland via zo’n supersnelle 4G-verbinding kan internetten. In 2014 moet de rest van het land volgen. Denk echter niet dat jij er gebruik van zal kunnen maken met je iPhone of je iPad. Die worden namelijk niet ondersteund.

Bij de veiling voor 4G frequenties kocht KPN blokken in de 800 Mhz- en 1800 Mhz-banden maar heeft ervoor gekozen om alleen de 800 Mhz 4G-frequentieband te gebruiken. De iPhone 5, de iPad (vierde generatie) en de iPad mini werken echter alleen op de 1800 Mhz-band. iPhone-gebruikers moeten het bij KPN dus blijven doen met 3G-snelheden. Maar geen nood, andere providers springen in de bres en komen wél met iOS-ondersteunende 4G-netwerken.

T-Mobile heeft blokken op meerdere frequenties gekocht, waaronder de 1800 Mhz-band. De provider zal die band gebruiken voor zijn 4G-netwerk en dus wél de iPhone en iPad ondersteunen. Woordvoerder Eric Dekker bevestigt dit tegenover OMT. Hij legt uit dat 1800 Mhz-netwerken meer zendmasten vereisen. Het T-Mobile-netwerk is hier echter al op voorbereid. Een bijkomend voordeel van de frequentie is de hogere snelheden die ermee bereikt kunnen worden. Wanneer T-Mobile zijn 4G-netwerk uitrolt in Nederland is nog niet bekend. Dekker laat echter doorschemeren dat het niet lang meer zal duren.

Vodafone heeft zowel 800 als 1800 Mhz-freuenties en kan dus nog kiezen om de iPhone en iPad wel of niet te ondersteunen. Tot nu toe heeft het bedrijf hier nog niets over losgelaten.

De reden voor KPN om te kiezen voor 800 in plaats van 1800 Mhz is een simpele: geld. Frequentie op de 800 Mhz-band hebben als voordeel dat er minder zendmasten nodig zijn om er een dekkend 4G-gebied mee te maken. Het uitsluiten van alle nieuwe iPhones en iPads op die manier neemt het bedrijf blijkbaar op de koop toe, althans vooralsnog.

Toch handig om te weten bij het kiezen van je volgende telefoon- of data-abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
KPN: geen 4G voor de iPhone 5
Sluiten