Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 januari 2013

iOS-gadgets op CES

Het zal je niet ontgaan zijn dat Las Vegas deze week even het centrum van het universum is als het gaat om consumenten-electronica. Op de Consumer Electronics Show 2013 laten zo’n beetje alle bedrijven behalve Apple zien wat ze dit jaar op de markt gaan brengen. Veel gadgets zijn geschikt of zelfs gemaakt voor de iPhone, iPad of iPod touch. OMT maakt een selectie van de hoogtepunten.

Crayola Light Marker (Griffin)
Iedere Amerikaan is opgegroeid met Crayola. Het merk staat synoniem voor waskrijt voor kleuters. Crayola gaat echter met zijn tijd mee en is een samenwerking aangegaan met Griffin. Eerder kwamen daar al speciale krijtjesstylus-jes uit voort om tekeningen op de iPad te maken. Op CES wordt de opvolger getoond waarmee je in de lucht kunt tekenen.

De Crayola Light Marker is een dikke stylus die geen aanraakgevoelig maar een lichtpuntje heeft. Door het voor de iPad te houden kun je tekenen, schilderen en spelletjes spelen zonder het scherm aan te raken. Daarvoor is wel de bijbehorende Crayola-app nodig. Het geheim van het systeem zit ‘m in de camera van de iPad. Die registreert het licht en vertaalt dit naar lijnen op het scherm.

Omdat een front-facing camera nodig is werkt de Light Marker alleen vanaf de tweede generatie iPad. De pen kost 30 dollar en wordt samen met een standaard voor de iPad geleverd. Wie zijn kind écht wil verwennen kan er ook nog een optioneel koffertje bij kopen voor een extra 20 dollar.

AR.Drone GPS (Parrot)
De AR.Drone van Parrot hebben we al vaker besproken op OMT. De tweede generatie van deze twee-camera’s tellende quadracopter die met je iPhone of iPad bestuurd kan worden werd vorig jaar onthuld op CES. Dit jaar komt Parrot met een ‘black box‘ voor de AR.Drone én een betere accu.

De zwarte doos voor de AR.Drone lijkt veel op die in vliegtuigen. Het is oranje en het neemt op wat de AR.Drone doet dankzij een ingebouwde GPS-chip én 4 GB geheugen. De GPS-chip stelt je ook in staat om vooraf een vliegplan in te voeren dat de AR.Drone dan uit kan voeren. Hiervoor zijn echter wel andere apps nodig. Parrot gaat het alleen mogelijk maken om manoeuvres vooraf te programmeren. Naast de GPS Flight Recorder belooft Parrot ook met een nieuwe accu voor de AR.Drone te komen. Deze zou het mogelijk maken om 18 minuten onafgebroken te vliegen, in plaats van de huidige 12.

Wanneer de zwarte doos en de nieuwe accu beschikbaar komen is nog niet bekend gemaakt.

(via The Verge)

Scratch 2 Go (Ion)
Het merk Ion profileert zich al langer met originele audio-accessoires voor Mac en iOS. Zo kwam het merk eerder al met een gitaar-case voor de iPad en een DJ-set voor Mac en iOS. Op CES 2013 komt het merk met iets dat gerust nóg origineler genoemd mag worden: een fysieke draaitafel voor óp je iPad.

De Scratch 2 Go bestaat simpel weg uit vijf losse elementen: twee draaitafelknoppen, twee sets van kleinere draaiknoppen en een ‘crossbar’. Je plakt ze simpelweg over hun virtuele variant in je favoriete DJ-app met kleine zuignapjes en klaar je kunt naar hartelust scrubben, scratchen en mixen met fysieke knopjes.

Het geheim van de Scratch 2 Go zit ‘m in kleine stylus-puntjes onder de knoppen die de beweging van je vinger simuleren. Daarmee werken de knoppen met iedere DJ-app, al krijg je die van Ion er gratis bij. Het setje knoppen gaat ongeveer 30 euro kopen, maar wanneer het op de markt komt is nog niet duidelijk.

Mindstorms (LEGO)
Speelgoedmaker LEGO verwacht je wellicht niet direct op een electronicabeurs als CES. Toch profileert het merk er zich en wel met het robotica-systeem Mindstorms. Wie niet weet wat dat is moet YouTube maar eens afstruinen. Voor OMT-ers die al fan zijn is er goed nieuws. Mindstorms komt naar iOS!

Mindstorms bestaat uit een commando-module waar losse sensors en motors aan gekoppeld kunnen worden. LEGO heeft aangekondigd dat de commando-module vernieuwd wordt. De NXT-module wordt verruild voor de EV3. Deze kan vier motors of sensors aansturen maar nog belangrijker: de module kan direct bediend en geprogrammeerd worden vanaf een iOS-apparaat of een Android toestel.

De EV3 heeft een ARM9-processor en 16 Mb RAM-geheugen. Veel meer wil LEGO nog niet kwijt over de nieuwe EV3-module, buiten de prijs (350 dollar). De nieuwe module komt in de tweede helft van dit jaar op de markt.

PowerDock 5 (Griffin)
Een gemiddeld OMT-huishouden heeft zich in de afgelopen jaren waarschijnlijk niet kunnen beperken tot één iOS-apparaat. Al die iPhones, iPads en iPods hebben hun eigen oplader en daarmee vaak hun eigen plek in huis om opgeladen te worden. Zou het niet handig zijn om dat te centraliseren? Griffin denkt van wel en komt meteen met de oplossing de PowerDock 5.

Eigenlijk is de PowerDock 5 niet meer dan een USB-hub. Het witte plateau heeft zes verticale plexiglas wandjes waartussen ruimte is voor vijf smartphones of tablets. Naast elk vak zit een USB-poort waar genoeg stroom uit komt (10 watt) om elk iOS-apparaat (of enig andere USB-gadget) op te laden.

Helaas is daarmee alles gezegd over de PowerDock 5. Je kunt je apparaten er niet mee koppelen aan je Mac en je moet je eigen Lightning- of dockconnector-kabels gebruiken. Toch moet je er wel 100 dollar voor neertellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS-gadgets op CES
Sluiten