Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 28 januari 2013
Leestijd: 2 minuten

iOS 6.1 uitgebracht

Nadat een relatief lange iOS-update-stilte heeft Apple zojuist iOS 6.1 uitgebracht. Met iOS 6.1 kunnen 36 extra iPhone- en 23 extra iPad-providers wereldwijd LTE ondersteunen. iOS 6.1 is geschikt voor iPhone vanaf de 3GS, iPad vanaf de tweede generatie, iPad mini en iPod touch vanaf de vierde generatie.

Zoals te verwachten staat Nederland nog niet in de lijst met landen waar LTE ondersteund wordt. Er is hier immers nog geen operationeel LTE netwerk. KPN heeft aangekondigd dat ze in de zomer een LTE-netwerk in de lucht willen hebben, maar doet dat op een frequentie die niet ondersteund wordt door de iPhone. Vodafone en T-Mobile volgen iets later met netwerken waar de iPhone wel mee overweg kan.

Phil Schiller is trots op iOS 6.1 en strooit wat met cijfers:

iOS 6 is ‘s werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem en is in 5 maanden op bijna 300 miljoen iPhone-, iPad- en iPod touch-apparaten gedownload. Daarmee is het wellicht de populairste nieuwe versie van een besturingssysteem ooit. Dankzij iOS 6.1 kunnen nu wereldwijd meer markten LTE-ondersteuning bieden, dus kunnen meer gebruikers razendsnel internetten in Safari, FaceTime-videogesprekken voeren, gebruikmaken van de iCloud-voorzieningen en materiaal downloaden in iTunes en de App Store.”

Naast de betere ondersteuning voor LTE biedt de update nog twee kleinigheidjes:

  • iTunes Match-abonnees kunnen nu afzonderlijke nummers downloaden uit iCloud
  • Nieuwe knop om de advertentie-id opnieuw in te stellen

De laatste vernieuwing heeft te maken met tracking door adverteerders. Door je advertentie-id opnieuw in te stellen (Instellingen > Algemeen > Info > Reclame) vervallen bestaande koppelingen tussen adverteerders en het apparaat.

Je vindt de update op je iOS-apparaat onder Instellingen > Algemeen  > Software-update en op je Mac of PC in iTunes wanneer je een iOS-apparaat met een kabel hebt aangesloten.

Binnenkort untethered jailbreak?
Voor liefhebbers van een jailbreak is er nu ook weer hoop. Eerder maakte jailbreakers namelijk bekend dat ze een lek hebben gevonden in iOS 6, dat ze nog even geheim wilde houden totdat iOS 6.1 uit was gekomen. Middels dit lek willen ze andere kwetsbaarheden ontdekken die ze kunnen aanwenden om een unteathered jailbreak (een jailbreak waarmee een iOS apparaat zelfstandig kan opstarten) te maken. Wanneer Apple dan een update uitbrengt blijft het eerste lek hopelijk bestaan en wordt de jailbreakers een blik onder de motorkap gegund. Het is overigens uiterst onzeker of een nieuwe jailbreak ook op de nieuwste hardware zal werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 6.1 uitgebracht
Sluiten