Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 januari 2013

In Amerika groeit iOS en krimpt Android

In november van het afgelopen jaar meldden we al dat Apple de koppositie had herwonnen in de Amerikaanse smartphone-markt. In de twaalf weken tot en met 31 oktober bleek dat er meer iPhones verkocht werden in het land dan Android-toestellen. De trend heeft zich doorgezet, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Sterker nog inmiddels heeft het percentage iPhone-verkopen een absolute meerderheid behaald.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het zelfde onderzoeksbureau: Kantar Worldpanel. Op basis van een panel van consumenten concludeert het bureau dat in de twaalf weken voorafgaand aan 25 november 2012 53,3% van alle verkochte smartphones in de V.S. een iPhone was. Een maand eerder was dat nog 48,1%. Android zag zijn marktaandeel in die periode verder teruglopen van 46,7% naar 41,9%. Alleen iOS lijkt te profiteren van deze daling. Windows Phone bleef namelijk steken op eenzelfde 2,7%.

Volgens analyst Mary-Ann Parlato is het succes grotendeels te danken aan de iPhone 5, maar mogen ook de oudere modellen, die nog steeds verkocht worden, niet vergeten worden. Deze zijn met name populair bij mensen die hun eerste smartphone kopen.

The iPhone 5 has been successful this period however we also see that Apple’s older models – the iPhone 4S and 4 have also contributed to the growing share of iOS. This is particularly the case for first-time smartphone iPhone buyers where we see the older models still selling well amongst this group.

Kantar Worldpanel concludeert dat 27% van de kopers van een iPhone geüpgraded hebben van een smartphone van een ander merk. 34% had hiervoor al een iPhone en voor 40% was de iPhone hun eerste smartphone.

Hoe iOS en Android het buiten de V.S. gedaan hebben heeft Kantar Worldpanel niet gemeld. Eerdere cijfers lieten hier echter een ander beeld zien, waarbij de populariteit van Android iOS ver voorbij streefde, met name in West-Europese landen (met uitzondering van Groot Brittannië).

Reageer op artikel:
In Amerika groeit iOS en krimpt Android
Sluiten