Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 januari 2013

Hoe Apple twee bedrijven van één man kocht en de lachende derde bleek

In 2009 verbaasde Apple vriend en vijand door de kleine muziekstreamingdienst Lala te kopen van oprichter Bill Nguyen. Een aantal LaLa-medewerkers raakte Apple al snel weer kwijt aan Nguyen die ze meenam naar zijn nieuwe mediastreaming-bedrijfje Color Labs. Apple kocht ze in 2012 weer terug van Color en betaalde in feite dus twee keer voor dezelfde groep programmeurs.

Toch is de aankoop van Lala en Color een erg slimme zet geweest van Apple. Dat beweert oud Color-medewerker Aubrey Johnson in een blogpost. Hij legt uit waarom Apple zo graag LaLa wilde kopen, hoe de aankoop beslecht werd bij Steve Jobs thuis, onder het genot van een bietensalade én waarom het bedrijf goede zaken deed door twee keer dezelfde mensen te kopen.

Toen Apple in 2009 de muziekdienst LaLa opkocht reageerden veel experts verbaasd. De iTunes Store was immers een veel groter succes dan de kleine muziek-streamingdienst. Er was alleen één ding dat Lala beter deed dan iTunes, zo legt Johnson uit op zijn blog. Als je op Google zocht naar een specifiek nummer, album of artiest dan stond Lala altijd hoger bij de resultaten dan iTunes. Daarbij was de dienst meestal ook nog goedkoper. Tot overmaat van ramp bleek Google geïnteresseerd te zijn om Lala te kopen om zo een harde concurrent voor iTunes te kunnen creëren.

Er moest dus snel gehandeld worden. Dat gebeurde bij Steve Jobs thuis in Palo Alto. Aan tafel zaten Lala’s oprichter Bill Nguyen, Steve Jobs, Tim Cook en iTunes-voorman Eddy Cue. In plaats van een lange onderhandeling wilde Steve snel schakelen. Tijdens het eten van een bietensalade stelde hij voor aan Nguyen om een bedrag op een briefje te schrijven. Als Bill zich in dat bedrag kon vinden, dan moesten ze het gewoon maar doen. Dat bedrag bleek 80 miljoen dollar te zijn plus 80 miljoen aan bonussen voor het personeel dat mee zou verhuizen naar Apple. Nguyen accepteerde het bod en de deal was done.

Lang bleef Bill Nguyen echter niet bij Apple. Hij verliet het bedrijf, samen met een aantal van zijn beste Lala-medewerkers in 2010 om Color Labs te beginnen. Daarmee lieten ze een groot deel van de 80 miljoen dollar aan Apple-aandelen liggen die ze in het vooruitzicht gesteld kregen bij de overname van Lala door Apple. Deze zouden immers alleen uitbetaald worden als ze langer bij het bedrijf in dienst bleven.

In 2012 besloot Apple om Nguyen en zijn medewerkers weer weg te kopen bij Color Labs maar nu voor een schamel bedragje. De schattingen lopen uiteen van twee tot zeven miljoen dollar. Dat terwijl dezelfde mensen nu veel meer ervaring hadden opgedaan en daarmee eerder meer dan minder waard waren geworden.

Zo Lukte het Apple dus om een potentiële concurrent van de markt te halen voor relatief weinig geld en de meest getalenteerde werknemers voor een prikkie alsnog in huis te halen. Aubrey Johnson concludeert dan ook in zijn blogpost dat twee keer dezelfde mensen kopen een geniale stap was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Apple twee bedrijven van één man kocht en de lachende derde bleek
Sluiten