H.265 video-standaard in de startblokken

Door: Koen van Tongeren - 16 reacties

H.265 is weer een stap dichterbij gekomen. De videostandaard werd vorig jaar al aangekondigd als opvolger van H.264. Nu heeft de International Telecommunications Union bekendgemaakt dat de standaard officieel goedgekeurd is en begonnen kan worden met de implementatie ervan.

H.265 heeft als voornaamste voordeel dat het videobestanden twee keer zo klein kan maken als H.264 zonder kwaliteitsverlies. Aangezien 80 procent van alle online video-content nu in H.264 gecodeerd is zou de nieuwe standaard kunnen zorgen voor minder druk op bedrade en mobiele netwerken. Ook zou het mogelijk worden om video’s aan te bieden in hogere resoluties zonder de bestandsgrootte te vergroten.

Het is nog niet bekend wanneer H.265 daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden, maar de verwachting is dat dit snel gaat gebeuren. In het persbericht van de ITU worden fabrikanten genoemd die al met H.265 aan het experimenteren zijn. Of Apple mee gaat doen is officieel nog niet bekend, maar het valt wel te verwachten. Het bedrijf was destijds een van de eersten die H.264 implementeerde als onderdeel van Quicktime. In het persbericht van de wordt Apple ook genoemd als een van de vaandeldragers van die standaard.

Als Apple overgaat op H.265 betekent dit praktisch dat downloads uit de film-afdeling van de iTunes Store twee keer zo snel gedownload zijn én de helft aan opslagruimte in beslag nemen. Ook kan de standaard op termijn zorgen voor snellere AirPlay-weergaves. Deze worden nu met een hardwarematige H.264 encoder in de grafische chip van je Mac of iOS-apparaat geconverteerd en gestreamd. Als toekomstige modellen van deze chips H.265 kunnen encoderen betekent dit dat het gestreamde AirPlay signaal twee keer zo klein wordt of een hogere (retina?)-resolutie kan uitsturen.

Genoeg om naar uit te kijken dus.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Jan-David van Luipen

  Love it.

 • Profielfoto
  MacToob

  Klinkt goed!

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Ik kan niet wachten!

 • Profielfoto
  Frank1964

  Maar dan uiteraard wel weer nieuwe devices en kan je ook je apple tv weer bij het grof vuil zetten…

 • Profielfoto
  SanderApple

  @frank1964 Tja, dat is de technologie.

 • Profielfoto
  poing

  Daar gaat het toch om je moet wel blijven kopen he;)

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Nou daar zou ik niet gelijk van uitgaan. Het is gewoon een nieuwe compressie techniek, wil niet zeggen dat de laatste apple tv dit niet aankan. Er zal wel een firmware update vereist zijn denk ik.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dus al mijn hardware vervangen… fijn.

 • Profielfoto
  Double_UK

  H.265 heeft als voornaamste voordeel dat het videobestanden twee keer zo klein kan maken als H.264 zonder kwaliteitsverlies.

  Ik kan het niet laten om daar een vraagteken bij te zetten.
  Betekent het dat H.264 zo slecht in elkaar stak dat er nog zoveel ruimte voor verbetering was.
  Of is er gewoon een slimmere manier van compressie bedacht waardoor het nauwelijks opvalt dat de kwaliteit minder wordt, met als voordeel veel data-winst?

 • Profielfoto
  vishaakje

  @Double_UK
  Het is een combinatie van dat alles. Er zijn wat slimmere technieken om de boel verder te comprimeren. Hier helpen betere processoren en meer rekenkracht ook uiteraard. Dus of een Apple TV het kan is maar zeer de vraag, bovendien is Apple niet zo van het updaten/upgraden van oud materiaal.

  Als je een beetje door de Wikipedia pagina scanned zijn de sleutelwoorden/zinnen:
  – Support voor maximaal 8K resolutie
  – substantially improve coding efficiency compared to H.264/MPEG-4
  – comparable image quality, at the expense of increased computational complexity
  – Subjective assessment of video quality is the most important way to measure a video coding standard since humans perceive video quality subjectively.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Dus al mijn hardware vervangen… fijn.

  Onderbouw deze dwaze stelling eens.:roll:

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Mmm, ik zou er voor zijn dat Apple iets aan de compatibiliteit doet. Ik heb MPlayerX geïnstalleerd omdat QuickTime een substantieel deel van mijn .avi’s, .flv’s, .mkv’s en, hou je vast, QuickTime-bestanden niet kan lezen.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  @Double_UK
  Nee, H.264 zit niet slecht in elkaar. Maar bij standaardisatie wordt een evenwicht gezocht tussen state-of-the-art en commerciële haalbaarheid. Ook deze keer zijn er voorstellen voor betere compressie gesneuveld ten koste van haalbaarheid van implementatie.

  @INCTRL
  Hardware die hardwarematige acceleratie gebruikt voor de huidige codecs (H.264, ..) zal H.265 niet kunnen afspelen. Onder deze groep vallen onder andere iphone/ipad/apple tv/… Een multicore CPU in principe wel met de juiste software H.265 (op HD resolutie) kunnen afspelen, al moet deze software nog ontwikkeld worden.

 • Profielfoto
  INCTRL

  @Double_UK
  Nee, H.264 zit niet slecht in elkaar. Maar bij standaardisatie wordt een evenwicht gezocht tussen state-of-the-art en commerciële haalbaarheid. Ook deze keer zijn er voorstellen voor betere compressie gesneuveld ten koste van haalbaarheid van implementatie.

  @INCTRL
  Hardware die hardwarematige acceleratie gebruikt voor de huidige codecs (H.264, ..) zal H.265 niet kunnen afspelen. Onder deze groep vallen onder andere iphone/ipad/apple tv/… Een multicore CPU in principe wel met de juiste software H.265 (op HD resolutie) kunnen afspelen, al moet deze software nog ontwikkeld worden.

  Precies je zegt het zelf al. Software zorgt hier voor. Daar hoef je echt geen hardware voor te veranderen, in case je huidige hardware ook vlekkeloos overweg kan met huidige h.264

 • Profielfoto
  LoveBug356

  @INCTRL
  Zo simpel is het niet. De hardware acceleratie zorgt ervoor dat enkel een bepaalde codec snel werkt. Hierdoor kan de video efficiënt met weinig vermogen worden gedecodeerd. H.265 werkt anders dan H.264 en zal deze hardware acceleratie dus niet kunnen gebruiken en moeten terugvallen op software only oplossing. Dit zal zeker kunnen werken maar veel meer vermogen nodig hebben om net hetzelfde te kunnen doen. Praktisch zal uw iphone dus H.265 kunnen afspelen (als de software er komt) maar uw batterij zal zeer snel leeg zijn. Een nieuwe telefoon met H.265 HW ondersteuning zal dus nodig om praktisch gebruik te kunnen maken van deze codec.

 • Profielfoto
  INCTRL

  H.265. werkt inderdaad anders dan H264. Efficiënter om precies te zijn. Dus als jouw Hardware met H264 overweg kan kan deze ook met H265 overweg, beter zelfs. Om 8k filmpjes te kunnen kijken, wat H265 ook mogelijk maakt heb je aan een iPhone sowieso heel erg weinig.

  Maar ik ben wel benieuwd of Afroman het over een iphone had toen hij stelde dat “al zijn hardware” kan gaan vervangen om h265 filmpjes te kunnen kijken. Moet je je iMac vervangen om H265 filmpjes te kunnen kijken? Ehhhh