Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 januari 2013
Leestijd: 1 minuut

H.265 video-standaard in de startblokken

H.265 is weer een stap dichterbij gekomen. De videostandaard werd vorig jaar al aangekondigd als opvolger van H.264. Nu heeft de International Telecommunications Union bekendgemaakt dat de standaard officieel goedgekeurd is en begonnen kan worden met de implementatie ervan.

H.265 heeft als voornaamste voordeel dat het videobestanden twee keer zo klein kan maken als H.264 zonder kwaliteitsverlies. Aangezien 80 procent van alle online video-content nu in H.264 gecodeerd is zou de nieuwe standaard kunnen zorgen voor minder druk op bedrade en mobiele netwerken. Ook zou het mogelijk worden om video’s aan te bieden in hogere resoluties zonder de bestandsgrootte te vergroten.

Het is nog niet bekend wanneer H.265 daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden, maar de verwachting is dat dit snel gaat gebeuren. In het persbericht van de ITU worden fabrikanten genoemd die al met H.265 aan het experimenteren zijn. Of Apple mee gaat doen is officieel nog niet bekend, maar het valt wel te verwachten. Het bedrijf was destijds een van de eersten die H.264 implementeerde als onderdeel van Quicktime. In het persbericht van de wordt Apple ook genoemd als een van de vaandeldragers van die standaard.

Als Apple overgaat op H.265 betekent dit praktisch dat downloads uit de film-afdeling van de iTunes Store twee keer zo snel gedownload zijn én de helft aan opslagruimte in beslag nemen. Ook kan de standaard op termijn zorgen voor snellere AirPlay-weergaves. Deze worden nu met een hardwarematige H.264 encoder in de grafische chip van je Mac of iOS-apparaat geconverteerd en gestreamd. Als toekomstige modellen van deze chips H.265 kunnen encoderen betekent dit dat het gestreamde AirPlay signaal twee keer zo klein wordt of een hogere (retina?)-resolutie kan uitsturen.

Genoeg om naar uit te kijken dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
H.265 video-standaard in de startblokken
Sluiten