Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 januari 2013
Leestijd: 2 minuten

Gemengde reacties op Jobs-film

Het duurt nog tot half april voordat de Steve Jobs-film in met Ashton Kutcher in de hoofdrol in de Amerikaanse bioscopen te zien is. Op het Sundance-filmfestival is de film echter afgelopen vrijdag al vertoond. De eerste reacties zijn verschillend. De pers is over het algemeen te spreken over Ashton Kutcher’s vertolking van Jobs en vindt de film onderhoudend. Wel is er kritiek op het script.

Volgens recensenten is het script zo vol dat de film druk overkomt en voelt als één lange commercial. Ook zouden er weinig verrassingen langskomen voor kenners van het leven van Steve Jobs. Steve Wozniak was nog harder in zijn oordeel. Apple’s mede-oprichter was naar eigen zeggen gevraagd om mee te werken aan de film, maar bedankte voor de eer omdat het script hem niet aanstond. Nadat afgelopen week het eerste fragment online verscheen was Woz er snel bij om te vertellen dat het niets met de werkelijkheid te maken had. Dat gold volgens hem ook voor de karakters in de film.

Fotomontage van Ashton Kutcher (links) en Steve Jobs (rechts)

Nu is de kritiek van Woz begrijpelijk. Als je zelf onderdeel uitmaakt van de geschiedenis valt het moeilijk te verkroppen als die geschiedenis veranderd wordt ‘for dramatic purposes’ (zoals gebruikelijk is in Hollywood). Ook is het goed om te weten dat Woz betaald wordt door Sony om mee te werken aan een speelfilm over het leven Jobs waar (veel) meer budget in zit. Het script voor deze film wordt geschreven door Aaron Sorkin, die er een vertelling in drie aktes van maakt.

De eerste kritieken op Jobs zijn dus niet overmatig positief of negatief. Het blijft nog een paar maanden afwachten voor duidelijk is hoe het publiek erop reageert. Nu is echter al duidelijk dat Ashton Kutcher er al de buik van vol had voor de opnames begonnen. Om zich in te leven in de rol van Steve Jobs besloot hij het fruitdieet te volgen dat Steve vroeger ook aanhield. Dit leverde Kutcher heftige pijnen op en een bezoek aan het ziekenhuis. Daar bleek zijn alvleesklier van slag te zijn, een pijnlijke constatering aangezien Jobs aan alvleesklierkanker overleed.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemengde reacties op Jobs-film
Sluiten