Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 januari 2013

De Netbook: 2007 – †2013

Als je technologie-experts vraagt naar dé innovatie van 2007 dan krijg je de iPhone waarschijnlijk als antwoord. Toch was 2007 ook het jaar waarin een volledig nieuwe productcategorie het leven zag: de Netbook. Waar de iPhone na zes jaar echter onverminderd populair blijft lijkt de Netbook dit jaar niet te zullen overleven.

De Britse krant The Guardian meldde eerder deze week dat de laatste twee Netbook-fabrikanten, Acer en Asus, in 2013 hun Netbook-productielijn definitief gaan sluiten. Daarmee komt na zes jaar een eind aan deze productcategorie van budget-mini-laptops. De voornaamste redenen laten zich raden. Door kleine marges viel er weinig geld aan Netbooks te verdienen. Daarnaast werden ze aan twee kanten ingehaald door Ultrabooks (aangevoerd door de MacBook Air) en tablets (aangevoerd door de iPad).

Experts zien Apple als hoofdverdachte voor de ondergang van de Netbook. In 2008 introduceerde het merk de MacBook Air en toonde daarmee aan dat consumenten bereid zijn om veel geld te betalen voor een laptop als deze maar dunner, lichter en sneller is dan een Netbook.

De genadeklap kwam echter in 2010 met de introductie van de iPad. Het apparaat kwam qua prijs in de buurt van een Netbook maar had een veel betere accu, was een stuk handzamer, had een beter scherm en eenvoudiger software. Bij de introductie van de iPad legde Steve Jobs het probleem van Netbooks als volgt uit.

OMT besteedde in 2009 aandacht aan Netbooks als Hackintosh-alternatief voor een Mac. Ook wij moesten destijds echter concluderen dat je er wel erg veel concessies voor moest doen waar de Mac-ervaring onder te lijden had.

Hoe het ook zij, de Netbook als compacte budgetlaptop zal na dit jaar waarschijnlijk nooit meer terugkomen. Ga jij ‘m missen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Netbook: 2007 – †2013
Sluiten