Belgische consumentenorganisatie daagt Apple om garantieregels

9 reacties

Al jaren worstelen Europese consumentenorganisaties met de garantieregels van Apple. De voornaamste klacht is dat het bedrijf niet helder communiceert over de rechten die Europese consumenten hebben en doet voorkomen dat AppleCare nodig is om meer dan één jaar garantie te krijgen op een product van het bedrijf.

In maart 2012 deden elf Europese consumentenorganisaties officieel hun beklag bij Apple. Nederland was via de Consumentenbond vertegenwoordigd. Namens België deed Test-Aankoop mee. Deze organisatie besloot om het niet bij een klacht te laten en heeft Apple nu in Brussel voor de Rechter gedaagd. Zo wil Test-Aankoop afdwingen dat er beter gecommuniceerd wordt over de garantierechten van Belgische consumenten.

Test-Aankoop stelt in zijn eis dat Apple overal waar AppleCare aangeboden wordt ook alle elementen van de wettelijke garantie in België vermeld dient te worden. Daarnaast moeten contracten als aankoopovereenkomsten vereenvoudigd worden zodat consumenten beter begrijpen waar ze recht op hebben.

In Nederland wist de Conusmentenbond Apple zonder rechtszaak zover te krijgen om meer duidelijkheid te scheppen over garantierechten van consumenten. In een schema werd inzichtelijk gemaakt wat het verschil tussen wettelijke garantie en AppleCare is.

Eerder werd Apple in Italië beboet voor het niet duidelijk communiceren over garantie versus AppleCare. Het bedrijf kreeg een boete van bijna één miljoen euro opgelegd. Mede daardoor denkt Test-Aankoop goede kans te maken om Apple op de knieën te krijgen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Tweng

  Go Test Aankoop !!

 • Profielfoto
  iMad

  Met andere woorden, als je de extra garantie koopt van Apple dan betaal je voor 1 jaar extra garantie.
  Dat jaar heb je dus recht op vervanging van alle hardware als er iets kapot gaat.
  Dat het onderdeel gratis wordt opgehaald en teruggebracht.

  Dus voor een MacBook Air betaal je dan voor 1 jaar €. 249,00 voor Apple Care

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Meer duidelijkheid mag inderdaad wel.
  Bij hun support moet je al moord en brand schreeuwen voor toch nog garantie te krijgen.
  Overal op hun website “1 jaar garantie”
  Maar in 1 klein hoekje staat dan dat ze de europese richtlijnen volgen.
  Apple care staat dan in dikke koeieletters bij iedere pagina van de webshop geschreven.

  Apple mag wel mooie producten maken , maar dit is echt krenterig van Apple.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dat jaar heb je dus recht op vervanging van alle hardware als er iets kapot gaat.
  Dat het onderdeel gratis wordt opgehaald en teruggebracht.

  Ik dacht dat je hem zelf moest binnenbrengen.

  Tijd dat die AppleCare verdwijnt. Je hebt recht op twee jaar garantie zonder poespas en zelfs in dat derde jaar heb je nog recht op een beperkte vorm van garantie. Eigenlijk is wat Dixons doet perfect volgens de wet.

  Dit hele fiasco rond garanties heeft mij in ieder geval geleerd bij APR’s weg te blijven.

 • Profielfoto
  iNicky

  Een laptop moet je binnenbrengen. Bij een iMac komt men op locatie.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja maar ook dat is gebonden aan een maximaal aantal kilometers.
  .
  Applecare verlengt de fabrieksgarantie, en dat is goed voor een bedrijf, maar de consument heeft al 2 jaar garantie en betaald dus voor niks. En in Nederland is het dan nog zo dat je recht hebt op een deugdelijk product dat niet binnen een bepaalde tijd stuk mag gaan. En die tijd is afhankelijk van het apparaat soms wel ‘verschillende jaren’ met naarmate de tijd verstrijkt een verschuiving van de kosten van de winkelier naar de consument. Dus in het begin behoort de consument niet op kosten gejaagd te worden!
  Zo zijn er genoeg APR’s die binnen ‘hun’ garantie periode onderzoekskosten vragen. Dit is volkomen tegen de wet in!

 • Profielfoto
  DPA46

  Er zijn voldoende resellers o.a. MediaMarkt die gewoon de 2 jaar garantie+ bevestigen. Dus is er geen probleem!

 • Profielfoto
  belfortmac

  @DPA46, er is wel een probleem.
  Namelijk dat Apple zich niet aan wettelijke regels houd wat in Europa tegenwoordig van toepassing zijn.
  Apple is volledig het spoor bijster wat betreft wet, normen en waarden wat voor iedereen anders wel gelden.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ik ben een apple fan, maar in deze geef ik test aankoop wel meer dan gelijk!
  Het moet eens gaan gedaan zijn met die onzin van 1 jaar garantie!