Stutger
Stutger OMT Specials 15 januari 2013

Apple zonder Steve, een stuurloos schip?

Bijna anderhalf jaar geleden nam de wereld afscheid van Steve Jobs. Een icoon ging verloren. De man zorgde ervoor dat wij de producten waarvan we niet eens wisten dat we ze nodig hadden in onze handen kregen en er plezier aan beleefden. Na zijn dood rees de vraag welke richting Apple op zou gaan. En het lijkt erop dat we daar nu, ruim een jaar na dato, een antwoord op kunnen geven. De vraag is of het de goede richting is?

Een andere koers
Het rommelt in het management van Apple. De leukste Apple-community van de Benelux berichtte er zelf al eerder over. Van de minder bekende Wayne Goodrich, die onder andere Steve Jobs begeleidde tijdens de welbekende keynotes van Apple, via de grote baas bij de retail John Browett naar het opperhoofd van iOS Scott Forstall; ze vlogen allemaal de laan uit. In een tempo dat doet denken aan de verkopen op de eerste dag dat een nieuw model iPhone in de winkels ligt.

Wat ook opvalt is dat het lijkt alsof de visie van de man die Apple groot maakte minder nauwgezet wordt nageleefd. Jobs heeft bijvoorbeeld altijd verkondigd dat een tablet met een scherm van 7 inch niet succesvol kon zijn omdat het “te groot voor een smartphone en te klein voor een tablet” zou zijn, zo schreef de Volkskrant in een artikel over de visie van Jobs. En inmiddels zijn we allen getuige geweest van de komst van Apple’s iPad Mini. Met een scherm van 7,87 inch.

Een opmerking van Alexander Klöpping in de OMT Live uitzending vanuit Madurodam wees ons erop dat Apple zich in de tijd van Jobs vooral richtte op gebruikservaring en het plezier en gemak van de producten die ze maken en dat tegenwoordig de nadruk lijkt te liggen op specificaties, specificaties en nog eens specificaties. En dat is inderdaad niet iets waarvoor je de Apple fanboy van weleer wakker kon maken. Die gaf daar simpelweg niet om, het ging immers om de beleving en het gevoel dat je associeerde met Apple. Het feit dat Apple zich vol overgave in de strijd om de beste specificaties stort lijkt deze bewering alleen maar te  onderbouwen.

Verdwaald
Als laatste opvallende zet is er de veelbesproken misstap van 2012: Apple Maps. Een begrijpelijke stap van Apple om zich zodoende los te kunnen maken uit de klauwen van zoekgigant Google, die de gegevens leverde voor de standaard Kaartenapplicatie.
Apple Maps zou waarschijnlijk nooit uitgebracht zijn met de fouten en onzorgvuldigheden die de verder prachtig vormgegeven applicatie bevat in de tijd dat perfectionist Jobs nog aan het roer stond. Het kwam zelfs zover dat de Australische politie waarschuwde om Maps niet te gebruiken omdat de applicatie je soms mijlenver de outback instuurt en er werd een website opgezet met daarop stommiteiten uit Apple Maps.

Hoe nu verder?
Ondanks al het bovengenoemde kwamen er tal van positieve reacties op de iPad Mini en kan je niet anders dan bewondering hebben voor het feit dat ze in zeer korte tijd een waanzinnig mooi ontworpen Kaartenapplicatie met navigatie erin hebben neergezet. Ook al kom je niet altijd aan waar je wil zijn.

De grote vraag is: waar neemt kapitein Cook de S.S. Apple mee naartoe? Loodst hij het bedrijf via een compleet andere richting toch veilig de haven in of botst hij tegen een ijsberg en zinkt hij met bemanning en al? Laten we hopen op die haven.

Reageer op artikel:
Apple zonder Steve, een stuurloos schip?
Sluiten