Apple stopt met huidige Mac Pro in Europa

Door: Koen van Tongeren - 41 reacties

MacRumors meldt dat dat de Mac Pro vanaf 1 maart 2013 niet meer zal verkocht zal worden in Europa. Bronnen met toegang tot Apple’s online Sales-platform bevestigen dit tegenover OMT.  De huidige Mac Pro zou niet voldoen aan nieuwe  Europese regels die op 1 maart van kracht worden. Wat de regels precies inhouden is nog niet duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat de electrische bedrading van de Mac Pro ermee te maken heeft.

Resellers mogen tot 18 februari nog Mac Pro’s bestellen voor hun klanten. Daarna worden ze niet meer uitgeleverd. Mac Pro’s die nog in voorraad zijn mogen gewoon verkocht blijven worden na 1 maart.De Mac Pro is de enige Mac die vorig jaar niet noemenswaardig geüpdatet is. Na een kleine snelheidsbump halverwege vorig jaar reageerden Mac-gebruikers teleurgesteld. In antwoord op hierop meldde CEO Tim Cook dat er groot nieuws te wachten staat voor de Mac Pro in 2013. Vermoedelijk vindt Apple het niet nodig om voor die tijd het huidige model aan te passen op de nieuwe Europese regels.

As of March 1, 2013, Apple will no longer sell Mac Pro in EU, EU candidate and EFTA countries because these systems are not compliant with Amendment 1 of regulation IEC 60950-1, Second Edition which becomes effective on this date. Apple resellers can continue to sell any remaining inventory of Mac Pro after March 1.

Apple will take final orders for Mac Pro from resellers up until February 18th for shipment before March 1, 2013.

Countries outside of the EU are not impacted and Mac Pro will continue to be available in those areas.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Vreemd. En grafische vormgevers enzo dan?

 • Profielfoto
  Robberto

  Stoppen met de Mac Pro betekend niet dat er niks voor terug komt *hint*…

 • Profielfoto
  Coyote52

  Nieuwe generatie van Mac Pro kan eventueel gewoon verkocht worden in Europa met de nieuwe Europese product standaard! Dus niks aan het handje;)

 • Profielfoto
  Kakoener

  Maar wat zijn die zogenaamde regels dan? Waardoor producten soort van verboden worden.
  Vindt het maar vaag.

 • Profielfoto
  McNismo

  Oh, gelukkig niets aan de hand!
  Ze maken dus niet eerst nog even een aangepaste versie. Waarschijnlijk komt er dan gelijk een volledig nieuw model.
  Ik wil een nieuwe MacPro. Mega goede machine!!

 • Profielfoto
  iPredict

  Geen probleem, geen gezonde professional zou de Mac Pro uberhaupt kopen in de staat die deze nu verkeert. Zonder Fusion drive is de traditionele HDD een gigantische bottleneck voor performance en het gemis aan moderne I/O poorten maakt het leven zuur van iedereen die van randapparatuur afhankelijk is.

  Het enige waar de huidige Mac Pro nog goed voor is zijn natuurkundige simulaties die niks anders nodig hebben dan veel RAM en rauwe CPU kracht. Maar oeps – dat is precies waarom onderzoekscentra al supercomputers hebben staan die vele malen sneller zijn en bovenal Linux draaien.

  Zonder spoedige update zal de Mac Pro snel de markt verliezen voor welke deze Mac oorspronkelijk bedoeld was.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Slechte zaak, ik koester die van mij

 • Profielfoto
  Afroman

  Vreemd. En grafische vormgevers enzo dan?

  Nou en? Zijn toch andere computers ervoor?

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Waarom is Nederland weer (?) het braafste jongetje in de klas ?
  We hebben toch een VERENIGD EUROPA… en al helemaal met goederen die worden verkocht in de EU.
  Wat in Nederland niet verkocht mag worden dankzij een EU regel, zou ook moeten gelden voor de rest van de EU toch ?
  Wie is er expert met de IEC 60950-1 wet ?

 • Profielfoto
  McNismo

  Beste machine voor professionals in de creatieve branche!
  Kan je lang of kort over lullen. Is gewoon zo.

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Mijn MP 2010 gaat nog als een trein hoor:) SSD erin, RAID, SSD als scratch voor Adobe, sloot RAM en een 570GTX. Fusion Drive en TB kan mij gestolen worden als ik wil upgraden naar de nieuwe MP ’13. Voor een paar tientjes voeg je USB3 en 6G ESata toe middels een insteekkaartje. Nieuwe Haswell processors daarentegen…

 • Profielfoto
  Arthur345

  Raar, zeker als je net eentje nodig hebt of zo.

 • Profielfoto
  schrambal

  Doei pro-markt.

 • Profielfoto
  McNismo

  Echt niet ‘Doei Pro-markt”!!

 • Profielfoto
  Brombeer

  Tweakers.net heeft meer achtergronden.
  Die Europese richtlijnen betreffen in dit geval zoiets debiels als het ontbreken van een beschermroostertje voor de ventilatoren. Ooit gehoord dat iemand zijn vingers is kwijtgeraakt door een PC-fan?

  De hamvraag is eigenlijk of de Mac Pro nog wel zijn optische laadjes mag houden…

 • Profielfoto
  Kakoener

  Tja het gaat enkel om de fans van de Mac pro, dat ze niet veilig genoeg zijn.
  Geen bescherming rond om de fan. Is niet Goed genoeg.
  Hèhè. Bij mij pc is het ook niet in onder als ik de zei kant er af haal.

  Bij een Mac pro raak je echt geen vinger kwijt als je het er tussen stopt. Maar wie doet dat nou. Haha…

 • Profielfoto
  Kakoener

  Tja het gaat enkel om de fans van de Mac pro, dat ze niet veilig genoeg zijn.
  Geen bescherming rond om de fan. Is niet Goed genoeg.
  Hèhè. Bij mij pc is het ook niet in onder als ik de zei kant er af haal.

  Bij een Mac pro raak je echt geen vinger kwijt als je het er tussen stopt. Maar wie doet dat nou. Haha…

 • Profielfoto
  KR1275

  Een iMac zonder beelscherm is voldoende. Zit ik al jaren op te wachten…

  En waarom zou je een product in de markt houden, waar maar een handje vol fans van zijn en van dat handje vol nog minder dan de inhoud van een handpalm ook daarwerkelijk eentje koopt…
  Veel Citroën-liefhebbers geilden op de C6, maar kopen deden ze haar niet. Net zo iets als de Mac Pro.

 • Profielfoto
  essiw

  Sommige mensen hier lezen het artikel niet goed (de mensen die denken dat de mac pro lijn stopt), er staat duidelijk in het artikel: “In antwoord op hierop meldde CEO Tim Cook dat er groot nieuws te wachten staat voor de Mac Pro in 2013.”.

 • Profielfoto
  Buzz

  Een iMac zonder beeldscherm inderdaad. Of nog beter, een quad-core iMac, maar dan draagbaar, en met een retina-scherm en SSD! Dat lijkt me de ideale machine voor de (grafische) professional… oh wacht, die bestaal al…

 • Profielfoto
  farl4web

  Het is het nu een gerucht of een feit?

 • Profielfoto
  INCTRL

  Stoppen met de Mac Pro betekend niet dat er niks voor terug komt *hint*…

  Tsja de Imac werd in September ook niet meer uitgeleverd. Hint.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De kop is misleidend. Het nieuws betekent hooguit dat er een nieuwe Mac Pro op komst is, zéker na hetgeen Tim Cook erover gezegd heeft. En Apple wil blijkbaar alleen geen huidig model bijmaken tot de nieuwe er is. That’s all.
  Apple zal nooit kunnen stoppen met de Mac Pro, want het zijn toch vooral de gebruikers daarvan die Apple door de jaren heen gebruikt en gepromoot hebben. De Pro-markt is daarom toch een belangrijke voor Apple.

 • Profielfoto
  wil51

  Volgens mij is alleen de iPhone en iPad markt belangrijk voor Apple.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Apple zal nooit kunnen stoppen met de Mac Pro, want het zijn toch vooral de gebruikers daarvan die Apple door de jaren heen gebruikt en gepromoot hebben. De Pro-markt is daarom toch een belangrijke voor Apple.

  Gelet op de updatefrequentie toch niet zo belangrijk. Voor de omzet hoeven ze die Mac Pro niet in het assortiment te houden. Wel als uithangbord: ‘Kijk de Pro werkt met een Pro.’

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Waarom is Nederland weer (?) het braafste jongetje in de klas ?
  We hebben toch een VERENIGD EUROPA… en al helemaal met goederen die worden verkocht in de EU.
  Wat in Nederland niet verkocht mag worden dankzij een EU regel, zou ook moeten gelden voor de rest van de EU toch ?
  Wie is er expert met de IEC 60950-1 wet ?

  Nog een keer lezen dan maar? Nergens wordt Nederland specifiek genoemd, het gaat over Europa en dan met name de EU landen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja die EU regels he?
  Dankzij (overbodig) strenge regels hier in de EU is het vaker voorgekomen dat een product (wat voor product dan ook) hier niet meer verkocht mocht worden. Wat Apple producten betreft werd jaren geleden de iSight, eMac en Airport basisstations het slachtoffer (er zouden te veel zware metalen in zitten). Door een opeenstapeling van veelal onnodige regels worden de productie kosten opgejaagd of moet men doodeenvoudig met iets anders komen wat sneller gebreken vertoond (denk aan de regels m.b.t. loodvrij soldeer).
  Het is dankzij ‘Brussel’ dat Europa een achtergebleven gebied aan het worden is door een wirwar van regeltjes waarvan niemand meer weet of ze ooit effect scoorden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @hendrik: helemaal gelijk!

  Als je als professional per sé een Mac Pro wil, kan je er altijd nog eentje halen in Zwitserland of Noorwegen:)!

  Moet je wel wat langer rijden, maar ja;)!

 • Profielfoto
  Domtoren

  @hendrik: helemaal gelijk!

  Als je als professional per sé een Mac Pro wil, kan je er altijd nog eentje halen in Zwitserland of Noorwegen:)!

  Moet je wel wat langer rijden, maar ja;)!

  Je moet wat langer rijden en je zult er géén MacPro vinden.

  Het persbericht zegt heel duidelijk dat de “EFTA Countries” ook geen MacPro krijgen. Laten Zwitserland en Noorwegen nu beiden EFTA landen zijn.

 • Profielfoto
  computer space

  Ooit gehoord dat iemand zijn vingers is kwijtgeraakt door een PC-fan?

  Hier getest op een PC: 1x vinger in de voedingfan, 1x in de CPU fan en 1x in de GPU fan gestopt. In alle gevallen staat de fan direct stil. Niet zo gek met die lagervrije motortjes en lichtgewicht propellors.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  De resterende voorraad fans voor de MAC PRO’s worden gewoon (onder de tafel) doorverkocht aan de Italianen om onze helicopters mee op te lappen! Ja in ben geen FAN van FYRA!;-)

 • Profielfoto
  jkuifje

  Dit is nogmaals een bevestiging dat de pro-consument niet meer van tel is voor Apple. Uiteraard had Apple reeds lang hun Mac Pro kunnen aanpassen aan deze nieuwe regelgeving. Ze vegen overal hun voeten aan, het mooiste bewijs is de Europese garantieregels.
  Apple was en blijft een arrogant bedrijf. Voor mij is de pijngrens bijna bereikt!

  P.S.: Ik dacht dat er een aantal jaren terug ook een Apple-product werd uit de rekken gehaald in Europa (denk dat het een Airport Extreme was) en het heeft toen ook nog maanden geduurd voordat de opvolger werd gelanceerd.

 • Profielfoto
  MacPadawan

  Dit soort acties geeft je natuurlijk te denken als men Apple in professionele omgevingen wilt gebruiken. Een paar maanden onduidelijk blijven doen zodat Apple in ieder geval haar eigen voorraad kwijt is.

  Ik denk dat veel inkoopmanagers hun category zullen gaan heroverwegen mbt Apple. Daarom zal het verschil tussen Apple en IBM/HP in professionele omgevingen blijven bestaan.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Zo langzamerhand gebeuren er toch vreemde dingen; iMac; eind oktober aangekondigd nog steeds moeilijk leverbaar. MacPro straks een niet leverbaar product. De niet Retina MacBookPro is van mindere kwaliteit dan de MacBook Air.
  Een opgevoerde Mac Mini uitvoering is sneller dan veel standaard Macs, op de grafische kaart na. Zelfs APR hebben van sommige modellen minder voorraad dan gewone resellers als MediaMarkt die dan ook nog eens 4 dagen zelf de BTW voor hun rekening nam. En mij zo een MacBook Air 13 verkopen en konden meegeven. De APR zit er nog geen 100 meter vandaan. Een voor jongeren wat vrolijker uitziende iPhone; zo ongeveer als de iPod Touch met kleur en voor een prijs die de Android anderen wel aan kunnen bieden. Een kleinere Apple monitor scherm voor duidelijk lagere prijs. Prijst Apple zich uit de markt waardoor de beurs koers met een derde is gekelderd ?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dit is nogmaals een bevestiging dat de pro-consument niet meer van tel is voor Apple. Uiteraard had Apple reeds lang hun Mac Pro kunnen aanpassen aan deze nieuwe regelgeving.

  Lees dit even en zeg dan nog eens dat het aan Apple ligt. Het betreft een amendement (aanpassing) van een bestaande richtlijn waar Apple gewoon aan voldeed. Dat aanpassen is een kwestie van tekst veranderen en je handtekening zetten. Maar voor veel bedrijven betekent het hoge aanpassingskosten! Deze nieuwe regelgeving is bovendien sterk overtrokken en staat productie en design in de weg. Het gaat o.a. om de ventilators die geen bescherming zouden hebben na het openen van de behuizing. Nog los van het feit dat je je kunt afvragen hoeveel pro(!!!) gebruikers er de stroom op laten staan in die situatie (ook vastgelegd in de handleiding van Apple!) is het echt wel een beetje raar als Apple enkele jaren oude MacPro’s gaat terughalen en aanpassen terwijl er mogelijk nieuwe op komst zijn. Het is dus heel logisch dat Apple dan maar beter gewoon de verdere verkoop stop zet. Oude winkel voorraad mag nog gewoon verkocht worden al betwijfel ik of dat nog wel een beetje loopt met zo’n ‘achterhaald’ model terwijl er mogelijk dit jaar wat nieuws verschijnt.

 • Profielfoto
  Facundo

  Tja, ons bedrijfje kon zich het wachten niet langer veroorloven en is nu grotendeels op windows overgestapt. Nog 1 mini en 1 bejaarde ‘pro’ en dan is het gedaan. Gebruikers van het eerste uur, weggepest door een bedrijf dat verblindt werd door haar eigen hype.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @Facundo wat voor werk doen jullie er dan mee? Mijn MacPro uit 2008 met 2×3.2Ghz Quad-Core Intel Xeon, 10GB RAM is nog steeds een powerhouse te noemen. Zelfs m’n G5 is als Slave onbreekbaar en vergroot m’n rekenkracht enorm.

  Weliswaar zijn er betere machines te koop, maar de verschillen zijn marginaal.

 • Profielfoto
  MacPadawan

  @hendrik, richtlijnen hebben nogal eens de neiging om aangepast te worden naar voortschrijdend inzicht. Gek genoeg is apple de enige fabrikant die op een dergelijke schaal haar client base in de EU in de steek laat.

  Ik heb geen vergelijkbare berichten gezien van IBM/HP/Dell/Acer … etc.

  Apple heeft gewoon een fijne reden gevonden om de MacPro serie nu en in de toekomst de nek om te draaien voor het Europese continent.

 • Profielfoto
  Facundo

  @Undaunted: Een bedrijf kan het zich niet veroorloven om pas over vervanging te gaan nadenken als het ding ’t begeeft. Er moet een continu workflow zijn. En Apple biedt al een tijd NIETS dat als vervanging kan dienen.
  En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan doorontwikkeling van hun prof. software applicaties de laatste jaren. Sterker nog: Àls er al een update komt verdwijnen er vaak meer features dan dat er bijkomen. Met itunes 11 als een van de meest trieste dieptepunten.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @hendrik, richtlijnen hebben nogal eens de neiging om aangepast te worden naar voortschrijdend inzicht. Gek genoeg is apple de enige fabrikant die op een dergelijke schaal haar client base in de EU in de steek laat.
  Ik heb geen vergelijkbare berichten gezien van IBM/HP/Dell/Acer … etc.

  Volgens Greenpeace (wat soms ook echte zeikerds zijn) is Apple juist ‘groen’ aan het worden t.o.v. een aantal jaren geleden. En er bestaan dus wel degelijke soortgelijke berichten over andere merken:
  http://www.zdnet.be/maatschappij/116674/greenpeace-tikt-dell-op-de-vingers/
  Nu is dat overigens geen graadmeter want Greenpeace is geen autoriteit.
  En de belangrijkste reden dat het ook nu weer Apple producten zijn die buiten de regels vallen heeft te maken met de noodzakelijke fabricage methodes die de producten o.a. hun duurzaamheid geven. Als Apple dit soort ‘sancties’ wil voorkomen moeten ze gaan produceren zoals Dell en de anderen doen, maar dan vervalt Apple tot slechts één van de vele merken en niet dat merk dat meer is dan alleen maar een naam.
  .
  Verder is het een feit dat deze Europese regels vaak overdreven streng zijn. Bij ons mag er veel minder aan b.v. zware metalen in een product zitten dan in Amerika terwijl er helemaal geen medische aanwijzingen zijn dat de hoeveelheid die er in Amerika in mag zitten te veel en dus schadelijk zouden zijn.