Apple-geruchten verzinnen = geld verdienen

Door: Koen van Tongeren - 20 reacties

Het gerucht uit de Wall Street Journal over teruglopende iPhone 5-interesse is inmiddels door zoveel experts tegengesproken dat we er wel vanuit mogen gaan dat het weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Toch is het bericht wereldwijd klakkeloos overgenomen door nieuwsagentschappen, simpelweg omdat de bron hoog aangeschreven staat.

Maar hoe komt zo’n twijfelachtig gerucht in zo’n gerenommeerde krant en waarom? Het antwoord werd jaren terug al gegeven door Jim Cramer. Voor hij zijn eigen programma bij CNN kreeg was hij manager van een hedgefonds. In een interview uit 2010 vertelde hij dat het gebruikelijk is in de financi├źle wereld om geruchten te verspreiden over grote bedrijven. Daarmee be├»nvloed je de beurs en kun je veel geld verdienen. En welk bedrijf is volgens Cramer uitermate geschikt voor deze tactiek? Inderdaad; Apple.

Apple is volgens Cramer een ideaal bedrijf om valse geruchten over te verspreiden. Om te beginnen is er een actieve community van blogs die altijd op zoek is naar nieuws. Nog belangrijker: Apple reageert nooit op geruchten, ook niet als ze niets met de werkelijkheid te maken hebben. Zo kun je als handelaar op de beurs met goede connecties bij de pers dus ongestoord de markt beïnvloeden.

Natuurlijk kan deze vrijpostige ontboezeming niet direct gekoppeld worden aan het discutabele bericht van de Wall Street Journal. Wel is het de meest plausibele verklaring voor dit en een heleboel andere geruchten.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Gastonw

  Had al zo’n vermoeden – inzetten op een daling en daarmee geld verdienen en vervolgens kopen om winst te maken bij de kwartaalcijfers…

 • Profielfoto
  wouwout

  Tja, je kunt natuurlijk heel hard als ├╝ber fanboy NIETES roepen. Zoals Koen keer op keer doet. Maar er is natuurlijk wel iets aan de hand. De trend is niet goed, het hoogtepunt lijkt gepasseerd te zijn. Er kan natuurlijk weer een hoogtepunt komen. Maar op dit moment zijn de voortekenen niet goed
  .
  de berichtgeving op OMT is nu wel erg eenzijdig pro Apple. Een Apple blog mag ook best kritisch zijn richting Apple.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  Sorry hoor wouwout, maar hoe zwartgallig kan je zijn?? Nota bene 1 artikel hieronder staat een kritisch stuk en ze verwijzen hierboven naar een eigen bericht waarin dat WSJ-gerucht besproken werd. Ik weet niet waarom jij naar een Apple FANsite komt, maar ik kom er in ieder geval niet om alleen maar negatief nieuws te lezen. Dan koop ik de telegraaf wel. Dit stukje over marktbe├»nvloeden lijkt me leerzamer dan jouw ‘de trend is niet goed, het hoogtepunt is gepasseerd’. Lekker gefundeerd, daar worden we wijzer van met z’n allen.:-)

 • Profielfoto
  Edwin377

  Tja, je kunt natuurlijk heel hard als ├╝ber fanboy NIETES roepen. Zoals Koen keer op keer doet. Maar er is natuurlijk wel iets aan de hand. De trend is niet goed, het hoogtepunt lijkt gepasseerd te zijn.

  Natuurlijk is het goed om niet blind fanboy te zijn. We moeten kritisch en onderbouwd blijven in onze opmerkingen. Om te beginnen; waaruit blijkt dat de trend niet goed is en dat het hoogtepunt gepasseerd is? En op welk vlak?

 • Profielfoto
  madmax

  OMT bestaat bij de gratie van Apple geruchten.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  (kw)Albert Verlinden is er miljonair door geworden!

 • Profielfoto
  MJTP

  Ik vind het zielig hoe die man verdedigd dat het OK is om leugens te verspreiden.

 • Profielfoto
  ozzie X

  En de Wallstreet Journal zou dat doen omdat ….?

  natuurlijk worden er geruchten de wereld ingebracht door belanghebbenden, maar dat de WSJ dat zou doen om er beter van te worden ontgaat me. Overigens zijn ook de partijen die het gerucht proberen te ontkrachten net zo hard bezig met beïnvloeding.
  Laten we wel wezen. Niemand kent de cijfers en iedereen speculeert er op los, dus laten we vooral afwachten op de cijfers die Apple gaat presenteren.
  Ik geloof niemand in deze zaak.

 • Profielfoto
  mrchablis

  Wie gewoon om zich heen kijkt ziet onmiddellijk dat er wel degelijk iets ad hand is. De jeugd lust Apple niet meer en bovendien is Samsung en Google Android aan een enorme opmars bezig. Android zou wel eens het systeem van de toekomst kunnen worden en Apple zal sowieso nog rake klappen te verduren krijgen.

 • Profielfoto
  wouwout

  En bovendien: h├ęt nieuws van vandaag, namelijk opnieuw het vertrek van een topmanager bij Apple, staat niet op OMT. Ik blijf erbij dat deze site te pro-Apple is en actief bezig is om negatieve Apple berichten te ontkrachten (zoals in bovenstaand stuk) of te negeren.
  .
  Nogmaals: een site die enthousiast bericht over Apple kan (of: moet!) ook kritisch zijn over Apple. Daarmee toon je betrokkenheid.

 • Profielfoto
  nervus

  Laten we eens eerlijk zijn: welke topmanagers betekenen echt iets voor vernieuwing (in welke “business” dan ook)? Jobs was ook een manager, maar bovenal een gedreven visionaire precieseling (die ook nog met zijn poten in de klei had gestaan). Het is veel veronrustender als de verschillende “ingenieurs” vertrekken. Dat lijkt nog wel mee te vallen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Woutwout,

  dus als er negatieve berichten komen moeten wij ze altijd voor waarheid nemen? Zullen we met zen alleen niet beter gewoon wachten tot Apple zelf met de cijfers komt?

  Van mij mogen ze gerust kritisch zijn maar als je alle geruchten moet neerschrijven die er verschijnen dan we pas goed vertrokken. En als je dan achteraf bekijkt wat er van aan was blijkt het dikwijls een storm in een glas water te zijn.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Precies, daarom neem ik al die geruchten tegenwoordig maar met een flinke korrel zout. Het merendeel is toch niet waar. Wel jammer dat veel mensen het wel geloven en dan helemaal teleurgesteld zijn omdat de nieuwe iPhone geen 3D-scherm heeft en er geen iPhone mini komt. Of dat ze in november al wachten met het kopen van een iPhone 5 omdat ergens stond dat er misschien in maart al een nieuw model komt.

 • Profielfoto
  Robertoo

  Tja, je kunt natuurlijk heel hard als ├╝ber fanboy NIETES roepen. Zoals Koen keer op keer doet. Maar er is natuurlijk wel iets aan de hand. De trend is niet goed, het hoogtepunt lijkt gepasseerd te zijn. Er kan natuurlijk weer een hoogtepunt komen. Maar op dit moment zijn de voortekenen niet goed
  .
  de berichtgeving op OMT is nu wel erg eenzijdig pro Apple. Een Apple blog mag ook best kritisch zijn richting Apple.

  Hoezo zijn de voortekenen niet goed? Ok, de 40-50% groei die Apple de afgelopen 4 jaar gehad heeft in omzet en de nog grotere groei in winst zullen ze niet overtreffen, maar er zit nog steeds een behoorlijke groei in het bedrijf. De markt straft het aandeel nu in een aantal maanden compleet af vanwege een aantal tegenvallende berichten, terwijl het aandeel op zijn top nog niet eens heel hoog geprijsd was (als je kijkt naar de ratio’s). Als de markt dat eenmaal doorheeft (misschien na 23 januari) zou ik weer een stijgende lijn verwachten.

  Apple zou alleen een stuk innovatiever moeten worden komend jaar. In de afgelopen twee jaar is er weinig vernieuwends gekomen en ze hebben $130+ miljard waar ze zo veel mee kunnen doen.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  ” Toch is het bericht wereldwijd klakkeloos overgenomen door nieuwsagentschappen”

  Zeg dan sorry !
  En ga eens de reacties beter lezen. OTM telegraaf berichten word wel vaker wat van gezegd.

 • Profielfoto
  alexjeee

  goh… dit had zelfs een kleuter kunnen verzinnen… neppe geruchten verspreiden gebeurd o-ve-ral dus ook op de beurs bij grote bedrijven, en als je een beetje verstand hebt klinkt het behoorlijk logisch dat Apple daar het meest geschikt voor is met al die media die al voorpagina nieuws hebben als er 1 megapixel meer in de camera zit.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Verder in het nieuws vandaag: de aarde is rond en iedereen gaat een keer dood.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  wouwout 9 uur geleden
  Maar er is natuurlijk wel iets aan de hand.

  Wat er aan de hand is dat de publieke opinie er tegen Apple gekant is. Want Apple is succesvol en dat was nieuws, maar nu zou het nieuws zijn als de boel kapot ging.
  Al die negatieve aandacht heeft zijn uitwerking, op beurskoersen en op caf├ępraatjes van mensen die alleen koppen lezen. En op jou. Beurskoersen zijn voor een groot deel gebaseerd op sentiment.
  Heb je niet de artikelen gelezen dat Apple in drie maanden evenveel van de iPhone 5 verkocht als Samsung in zeven maanden van de S3? Wat is er aan de hand? Dat Apple je eigen overspannen verwachtingen niet inlost?
  Dat Samsung een steeds groter marktaandeel krijgt, is omdat ze meer smartphones verkopen dan Apple, maar dat gaat niet ten koste van de groei van Apple. Samsung verkoopt goed in landen met een laag inkomen. Apple heeft ervoor gekozen alleen maar spullen te maken waarmee geld verdiend kan worden. Sony heeft net besloten de budgettelefoons aan anderen over te laten omdat ze er niets aan verdienen.
  Wat er mis is, is dat steeds meer mensen denken dat hardware goedkoper moet worden en dat diensten gratis moeten zijn. Dan krijg je dus een situatie als in de pc-wereld waar bijna niemand nog niets aan notebooks en desktops verdient, en je krijgt Twitter, FourSquare, Google, Android en Facebook die er alles aan doen om jouw gegevens te oogsten in ruil voor advertentieinkomsten.
  Eigenlijk is wat Apple doet het enige verstandige, winst belangrijker vinden dan marktaandeel en de klanten beschermen tegen dataoogsten door Google buiten te sluiten.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Goede blog over ‘Apple is doomed’:
  http://eliainsider.com/2013/01/16/apples-churning-gut/

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik riep het gisteren meteen al dat volgens mij het beïnvloeden van de beurs de reden was. Hoe je met het verspreiden van een gerucht in 1 dag miljoenen kunt verdienen.