Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 januari 2013
Leestijd: 2 minuten

Apple: ‘106 gevallen kinderarbeid in 2012’

Daags na het uitbrengen van de meest recente kwartaalcijfers heeft Apple vandaag het leveranciersrapport over het afgelopen jaar naar buiten gebracht. Hierin staat te lezen wat Apple heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat toeleveranciers en productiebedrijven hun medewerkers goed behandelen.

In het rapport staat te lezen dat Apple 393 eigen controles heeft uitgevoerd bij verschillende bedrijven in Azië. Daarbij zijn 106 gevallen of vermoedens van kinderarbeid gevonden, verdeeld over 11 bedrijven. Het Chinese Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics spande de kroon. Daar werden 74 kinderen aangetroffen die nog geen 16 waren. Apple heeft alle contracten ontbonden met het bedrijf, dat printplaten maakt voor veel technologie-bedrijven.

Volgens het rapport arbeidsbureaus een groot probleem in Azië. Met name Shenzhen Quanshun Human Resources bleek actief kinderen te ronselen en hielp ouders met het verkrijgen van vervalste identiteitspapieren voor hun nageslacht. De praktijken zijn door Apple doorgegeven aan de Chinese overheid waarna het bedrijf zijn licentie heeft moeten inleveren. Daarbij heeft het bedrijf moeten betalen voor de terugkeer van de kinderen naar hun families.

Een ander probleem dat Apple geconstateerd heeft bij de controles in 2012 is een praktijk van arbeidsbureaus om personeel uit andere landen te halen. Deze mensen worden gezocht in kansarme gebieden. In ruil voor een baan in China wordt ze verplicht om een deel van hun salaris in te leveren. Volgens Apple kon dit oplopen tot één maandsalaris per jaar. Ook deze bureaus zijn aangepakt en hebben onder druk 6,4 miljoen dollar aan illegaal geïncasseerde bedragen terug moeten betalen.

Het rapport staat verder vol met projecten die Apple in 2012 heeft ondernomen om het werk- en leefklimaat van werknemers in Azië te verbeteren. Zo is groots geïnvesteerd om werknemers de kans te bieden te gaan studeren en worden trainingen gegeven in veiligheid op de werkvloer. Verder meldt Apple dat er verschillende projecten heeft opgezet om ethisch verantwoorder grondstoffen te delven en te verwerken in producten.

Natuurlijk lijkt een dergelijk rapport veel op een slager die zijn eigen vlees keurt. Daarom verwijst Apple zelf naar de Fair Labor Association. Deze onafhankelijke organisatie mocht vrij onderzoek doen bij de productiefaciliteiten van Foxconn waar Apple-producten gemaakt worden. In een eigen rapport komt de FLA tot grotendeels dezelfde conclusies als Apple. Wel voegt de organisatie er een lijst een verbeterpunten aan toe waar Apple en Foxconn samen aan mogen gaan werken in 2013.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: ‘106 gevallen kinderarbeid in 2012’
Sluiten