Waarom je iPad morgen 5 euro meer kost

Door: Jan David Hanrath - 36 reacties

De thuiskopieheffing, de vermaledijde regeling waarmee rechthebbenden met een heffing op hardware worden gecompenseerd voor de mogelijke opslag van illegaal gedownload materiaal, is weer helemaal in beeld nu het downloadverbod van de baan is.

En het nieuwe jaar begint morgen goed voor Nederlanders, want volgens twee verschillende tipgevers gaat Apple per 1 januari 2013 de meerkosten, die met de thuiskopieheffing gemoeid gaan, verhalen op de koper. Het gevolg: Macs, iPads, iPhones en iPods worden in Nederland tot 5 euro duurder. De Apple TV lijkt gespaard te blijven, omdat die geen fysieke opslag heeft maar alles streaming tot zich neemt.

De heffing is eigenlijk onterecht voor een arsenaal aan apparaten waar een zo makkelijk en omvangrijk eco-systeem van content omheen zit, waar de rechthebbenden keurig voor betaald worden. Laten ze in plaats van heffingen zorgen dat het legale aanbod heel snel, heel veel groter wordt. Kom maar op met die TV-series in iTunes!

Krijg jij net als ik ook het gevoel dat je dubbel betaalt?

Een heel gelukkig 2013!

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Ik vind het een verre van vermaledijde regeling. Omgerekend een tientje per jaar betalen waardoor je onbeperkt alle muziek mag downloaden, wat is daar mis mee?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Dus als ik hun muziek koop betaal ik dubbel. Wat een ONZIN

 • Profielfoto
  Myquandro

  Ik ben het eens met Jan David dat ik het gevoel heb dubbel te betaken.
  Als ik muziek wil hebben dan koop ik dat, ofwel in de iTunes store ofwel in de winkel. Op deze manier betaal ik én keurig voor de muziek en ik betaal een heffing. Voelt onrechtvaardig bij mij aangezien ik de dupe ben op deze manier van het feit dat andere mensen downloaded.

  Als je echter de rollen omdraait:
  Zoals Twentyeyes al zegt, een paar euro per product betalen om dan vervolgens te kunnen downloaden is een prima regeling.

  Het enige kromme eraan is dat we downloaden tegelijk ook verbieden. We moeten dus betalen voor iets wat we vervolgens niet mogen doen. Het zou naar mijn idee een van beiden moeten zijn, of via de heffing mensen ervoor laten betalen of het illegaal maken en optreden tegen downloaden.

 • Profielfoto
  Liquid

  Echt dubbel is het niet natuurlijk, maar te veel is het feitelijk wel. Ik heb al mijn muziek betaald. Dat zet ik vervolgens op mijn 3 Macs, iPhone, iPad en iPhone. Naast het geld wat ik dus al kwijt bent komt daar 6 x kopieerheffing bij.

  Aan de andere kant praat je over een toeslag per apparaat, en die koop je in de regel niet elk jaar, dus praat je ( in mijn geval ) over ongeveer 30 euro per 3 jaar extra, voor ongeveer 10.000 tracks. In dat perspectief valt het natuurlijk reuze mee.

  @Myquandro: In Nederland is downloaden gewoon legaal hoor, hoe kom je er bij dat dat verboden is ?

 • Profielfoto
  boerke

  @Myquandro,
  waar lees jij “dat we downloaden tegelijk ook verbieden”

  Dus nee, ik betaal zeker niet dubbel (omdat ik al 20 jaar niks heb gekocht)
  het geeft me wel een vrijwaring om me helemaal lek te downloaden!

 • Profielfoto
  Alles-apple

  En die artiesten worden rijker en rijker en rijker en rijker.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, die 5 euro per apparaat gaat ook in zijn geheel rechtstreeks naar al die artiesten natuurlijk. ;)

 • Profielfoto
  Marius1976

  Suske & Wiske jargon… I love it!

 • Profielfoto
  alexjeee

  Ik wil best €5,- betalen maar maak The Pirate Bay dan maar heel snel weer legaal, daar betaal ik nu immers voor;)

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Thuiskopieheffing is een zeer goed idee om artiesten toch de royalties te laten ontvangen die ze mogelijk mislopen door illegaal downloaden.

  Maar als er 5 euro bij de prijs komt, dan moet het bedrag waarmee het hier (iPods € 30 duurder dankzij B-artiesten) (soms tot 70 euro) duurder is gemaakt wel worden weggehaald van het de prijs! Wordt dat gedaan?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Hier hebben we ook zo iets, auvibel
  Die gangsters zitten echt in elk land….
  Denk maar niet dat de muziek auteurs hiervan ooit een cent zien

 • Profielfoto
  iSponge

  De artiesten krijgen hier natuurlijk geen cent van, maar al die ‘organisaties’ vullen lekker hun zakken, strijken vette bonussen op en parkeren hun reet elke kans die ze krijgen in hun vakantiehuisje ergens in de zon…
  .
  Hef dan die blokkade op the pratebay wel eerst even op, graag per 1-1-2013 tegelijk met het ingaan van die heffing.

 • Profielfoto
  100percentme

  Jullie ook een goed 2013!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Door deze heffing denk ik zelfs dat illegaal downloaden steeds populairder wordt.

  Die artiesten verdienen al genoeg aan het aantal views op YouTube. Neem maar Gangnam Style als voorbeeld. Per view is het waarschijnlijk +5cent tot 1 dollar ofzo.

  Maar die +6€ houdt mij niet weg van mijn plan om een nieuwe iMac te gaan kopen.

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Mieterop wat een slechte regeling zeg, ik luister alleen maar radio. Welteverstaan geheimezenders!
  Ik ga dus mee betalen aan Robbie Williams zwembad terwijl ik totaal niet van die muziek houdt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die Brain, BUMA/STEMRA en al dat soort clubs dat zijn zelf dieven. Downloaden = free music promotion. In deze tijden verdienen artiesten op andere manieren hun geld. Door eigen communities, door merchandising en vooral door concerten. En verder wordt er via iTunes nog giga-veel verkocht.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Volgens mij is de thuiskopieheffing bedoeld om een vergoeding te bieden voor kopieën voor eigen gebruik. Het geldt dus ook voor legaal materiaal en niet alleen voor illegaal materiaal zoals Jan David schrijft. In feite betaal je voor het recht om een kopie te mogen maken. Of je het daar mee eens bent is wat anders.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  De thuiskopieheffing bij Apple lijkt 6 EUR te zijn..

  http://store.apple.com/nl/browse/home/shop_ipad

 • Profielfoto
  Needler

  Het is een grote dag vandaag. Ik leef al viertien jaar als een heilige. Ik koop al mijn films, series, muziek, apps, boeken en games. Alles. Het afgelopen jaar heb ik meer dan 640 euro uitgegeven in de iTunes Store alleen. Daarnaast had ik een Premium abonnement bij Spotify, kocht ik films op DVD, kocht ik fysieke boeken en bouwde ik een aardige collectie op voor mijn PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo 3DS. Ik had commentaar op vrienden en familie die zonder betalen aan hun content kwamen. Bijna tot het irritante aan toe.

  Vanaf vandaag is dat over. Ik heb mijn Click & Buy account opgezegd. Ik heb mijn Spotify account opgezegd. Ik heb mijn Eredivisie Live abonnement opgezegd. Ik heb mijn Film 1/Sport 1 abonnement opgezegd. Vanaf vandaag zal ik alles downloaden. Dankzij Tim Kuik en consorten betaal ik immers al voor mijn content als ik een geheugendrager aanschaf. En dat is precies wat ik morgen bij de Media Markt zal doen. Een geheugenkaartje aanschaffen. Dat is mijn nieuwe alles-in-één abonnement.

 • Profielfoto
  Jojo890
 • Profielfoto
  Grave

  6 euro erbij?

  Sommige winkels hebben de verhoging meteen aangegrepen om er nog maar wat bij te doen.

  Voorbeeld:

  Bol.com,Boven op de 6 euro verhoging, nog maar eens een extra 20 erbij vragen. iPad Mini 16GB was 329 euro, is nu 349 euro geworden :O Geldt ook voor de andere modellen.

  Moet mn kortingsbonnen er nog binnen 2 weken gebruiken, maar het zijn wel een stelletje oplichters daar.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Per 1000 views krijg je pas 1 dollar;)

 • Profielfoto
  xhdmix

  Dat doet net aanzetten tot illegaal downloaden, heb je zoiets van ik heb er toch al voor betaald.

 • Profielfoto
  Domtoren

  En die artiesten worden rijker en rijker en rijker en rijker.

  Als het geld naar de artiesten ging zou ik er nog vrede mee hebben. Maar ik heb zo het vermoeden dat er flink wat bij Buma-Stemra achterblijft.

  Verder is die hele heffing een moreel misbaksel. Vergelijking: bij een nieuwe fiets krijg je standaard drie bekeuringen voor rijden door rood licht. Bij een nieuwe auto een setje bekeuringen voor te hard rijden. En dat allemaal met als argument: iedereen fietst door rood licht en iedereen rijd te hard.

 • Profielfoto
  jamba

  Het volgende gaat gebeuren! Het overgrote deel gaat nu ook illegaal downloaden. Buma/Stemra draagt veel minder af dan de minder ontvangen inkomsten en…… de thuiscopieer heffing moet omhoog. Dit gaat echt goed fout!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Op 29 december voor mijn jongste kind een iPad gekocht bij Dixons voor 479 euro. Prijs morgen: 489 euro.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Icydragon68 15 uur geleden
  Door deze heffing denk ik zelfs dat illegaal downloaden steeds populairder wordt.
  Die artiesten verdienen al genoeg aan het aantal views op YouTube. Neem maar Gangnam Style als voorbeeld. Per view is het waarschijnlijk +5cent tot 1 dollar ofzo.
  Maar die +6€ houdt mij niet weg van mijn plan om een nieuwe iMac te gaan kopen.

  Dit is geen goed voorbeeld. Je kunt PSY niet vergelijken met een indie popband.

 • Profielfoto
  Ruben

  Voor iedere dwaas hier die het normaal schijnt te vinden om mensen alvast te laten betalen voor iets dat ze zouden KUNNEN doen; zou je het ook normaal vinden als je van oom agent alvast een bekeuring van een paar tientjes krijgt omdat je met je auto 180 ZOU KUNNEN rijden, ook al hou je je altijd netjes aan de snelheid?

  Het is toch van de zotte om iemand te laten betalen voor wat iemand KAN doen, zonder te bepalen of het ook gedaan wordt? Waar is het “onschuldig tot schuld is bewezen” ineens gebleven? Dit is een omgekeerde wereld!

  Misschien moeten we iedereen die een flink keukenmes koopt op voorhand ook maar een dag in de cel zetten ter compensatie voor iedereen die er mee weg komt als hij daadwerkelijk iemand er mee neer steekt.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Mensen, de andere optie is een download verbod. Dus wat willen jullie liever. Anonimiteit en doen wat je wilt voor maar 5 euro of een actief download verbod waarbij weet ik hoeveel privacy rechten worden geschonden. Ik weet het wel.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Als je er als artiest niet tegen kan dat je muziek kan downloaden moet je stappen ondernemen tegen die sites waar je het kan downloaden, niet iPads duurder maken.

 • Profielfoto
  Kleintje

  Omdat ik op 2 kantoren copiers heb moet ik 2x een jaarlijkse kopie heffing betalen. Omdat ik auteurrechtelijke content kan copieren. Ik kopier alleen maar paspoorten…loonstroken…pensioenstukken en meestal scan ik ze gelijk.

  Bezwaar maken? Ho maar.

  Kan nu wel roepen dat ik gezellig onbeperkt boeken ga copieren maar dat wil ik helemaal niet. Wat moet ik met een boek op a4 formaat?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dat hele volksstammen downloaden komt omdat er op de legale witte markt nog geen goede alternatieven zijn. De thuiskopieheffing is in mijn ogen niet meer dan een slap gevolg.

 • Profielfoto
  pim939

  Dit moedigt toch alleen maar aan tot illegaal downloaden of ben ik nou gek? Investeer dan in systeem om makkelijk (ook zonder kredietcard) legaal online muziek, films, etc. te downloaden en te kopen. F

 • Profielfoto
  recoiller

  Het download verbod kan niet aangezien dit het princiepe van delen schaad wat niet kan. Uitleg niet meer nodig neem ik aan. Daarbij is het probleem van een downloadverbod dat het nooit te controlleren is waar wel en waar geen rechten op zitten. Je kunt niet alles verbieden en ook geen selectie maken.
  .
  Een thuiskopie heffing kan juridisch eigenlijk ook niet. Feitelijk proberen ze ons een boete te laten betalen voor een daad die niet bewezen kan worden en die mogelijk niet gepleegd is. Daarom stellen ze de heffing als compensatie voor gederfde inkomsten. Ook dat kan juridisch niet aangezien niet vast te stellen is wat de gederfde inkomsten zijn.
  Daarom is de kopieerheffing een compensatie, vergelijkbaar met een milieucompensatie of het kwartje van Kok.
  .
  Het bizarre van deze regeling is dat gebruikers per definitie compenseren voor ‘oneigenlijk gebruik van mogelijk niet betaalde rechtenhoudende media’.
  Hoe kan een organisatie als Buma Stemra het verbod op The Piratebay in stand houden als ze de gebruiker al bij de aanschaf al voor een compensatie laten betalen?
  .
  Ik kan niet wachten tot de Piratenpartij een rechtzaak begint hiervoor tegen de Buma Stemra om The Piratebay weer toegankelijk te krijgen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Dat hele volksstammen downloaden komt omdat er op de legale witte markt nog geen goede alternatieven zijn. De thuiskopieheffing is in mijn ogen niet meer dan een slap gevolg.

  Helemaal mee eens, het is een bewijs van eigen falen.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  De Thuiskopieheffing is ingesteld om een beroepsgroep die het onvermogen heeft om zich aan te passen aan veranderde omstandigheden via accijnzen te kunnen steunen. Volstrekt ridicuul.