Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 december 2012

Tim Cook spreekt over TV, Mac en meer

Tot nu toe hebben we weinig van Tim Cook vernomen buiten Apple’s media-evenementen en kwartaalcijferpresentaties om. Geen interviews, geen televisieoptredens. Daar komt vandaag verandering in. Apple’s CEO heeft een lang interview gegeven aan Businessweek én verschijnt vanavond op de Amerikaanse televisie in NBC’s Rock Center. Van dit interview is online al een samenvatting te lezen. Ook het volledige 11-pagina tellende interview met Businessweek staat online. Hierin spreekt Cook over Apple Maps, de toekomst van de Mac en Apple TV én zijn plotselinge bekendheid (of het gebrek daaraan).

Mac
Een van de meest opvallende zaken die Cook bespreekt in beide interviews is Apple’s voornemen om de productie van Mac’s gedeeltelijk terug te brengen naar de Verenigde Staten. Eerder werd al duidelijk dat sommige iMac’s in de V.S. geassembleerd zijn. Cook belooft dat er volgend jaar een bestaande Mac-lijn volledig in de V.S. gemaakt zal worden. Hiervoor investeert het bedrijf 100 miljoen dollar.

In het interview met Businessweek spreekt Cook over het onderscheid tussen iOS en OS X. Beide platformen zijn in functionaliteit steeds verder naar elkaar toe gegroeid en zullen volgens sommigen uiteindelijk samensmelten in één besturingssysteem. Cook ontkracht dat. Volgens hem moeten ze perfect geïntegreerd zijn maar willen consumenten niet één OS voor twee verschillende categorieën apparaten.

We don’t subscribe to the vision that the OS for iPhones and iPads should be the same as Mac… Customers want iOS and Mac OS X to work together seamlessly, not to be the same, but to work together seamlessly.

Wie denkt dat Apple de Mac niet meer interessant vindt heeft het ook mis. Volgens Cook is het weliswaar een minder grote markt dan die van de iPhone of de iPad maar juist Apple’s kleine marktaandeel in de computermarkt maakt de Mac een interessant groeigebied.

We’re fortunate. We find ourselves in two markets right now that are extremely fast-growing and extremely large—that’s the phone space and the tablet space. The PC space is also large, but the market itself isn’t growing. However, our share of it is relatively low, so there’s a lot of headroom for us.

Apple TV
De Apple TV werd tot nu toe afgedaan door Apple als een hobby-project. Toch is het een publiek geheim dat hard gewerkt wordt aan een volgende (grote) stap. Tim Cook bevestigt dit min of meer in het interview. Hij noemt de televisiemarkt een ‘buitengewoon interessant gebied’ maar voegt er aan toe dat hij er niets meer over kan zeggen.

When I go into my living room and turn on the TV, I feel like I have gone backwards in time by 20 to 30 years,” Cook told Williams. “It’s an area of intense interest. I can’t say more than that.

Personeel
Over het vertrek van Scott Forstall zegt Tim Cook niets dat het voormalig hoofd van iOS in diskrediet kan brengen. Wel maakt hij duidelijk waar de stoelendans in het top-management van Apple voor nodig was. Volgens Cook werd er altijd al goed samengewerkt binnen Apple, maar was het nodig om dit naar een hoger niveau te brengen.

It’s not a matter of going from no collaboration to collaboration. We have an enormous level of collaboration in Apple, but it’s a matter of taking it to another level…. So how do we keep doing that and keep taking it to an even higher level? You have to be an A-plus at collaboration. And so the changes that we made get us to a whole new level of collaboration.

Ook legt hij uit dat het een logische stap was om Jonathan Ive naast hardware ook de interface van OS X en iOS te laten ontwerpen. Cook zegt niemand te kennen met betere smaak en ontwerpkwaliteiten.

Jony, who I think has the best taste of anyone in the world and the best design skills, now has responsibility for the human interface. I mean, look at our products. The face of this is the software, right? And the face of this iPad is the software. So it’s saying, Jony has done a remarkable job leading our hardware design, so let’s also have Jony responsible for the software and the look and feel of the software, not the underlying architecture and so forth, but the look and feel….

Kaarten
Over de nieuwe Kaarten-app in iOS 6 zegt Cook dat het geen strategische beslissing was om niet langer met Google te werken. Het ging er om dat gebruikers niet de beste ervaring kregen en daar wilde Apple een eigen antwoord op geven. Hij vindt dat (nog) niet voldaan is aan de verwachtingen en dat Apple een fout begaan heeft. Uiteraard belooft hij beterschap. Opvallend daarbij is de opmerking dat Apple een ‘enorm plan’ heeft om de Kaarten-app beter te maken.

We set on a course some years ago and began to do that. So it wasn’t a matter of saying, “Strategically it’s important that we not work with company X.” We set out to give the customer something to provide a better experience. And the truth is it didn’t live up to our expectations. We screwed up.

We’re putting all of our energy into making it right. And we have already had several software updates. We’ve got a huge plan to make it even better. It will get better and better over time.

Persoonlijke opmerkingen
Veel komen we niet te weten over het persoonlijke leven van Tim Cook. Geen coming-out, geen gekke hobby’s. Over zijn nieuwe bekendheid als CEO zegt hij dat het hem weinig doet. Zijn focus ligt op werk. Herkend worden doet hem niets. Gelukkig maar, want uit een preview van het NBC-interview bleek al dat Cook’s celebrity-status nog in de kinderschoenen staat.

I’m not a person that puts value in being recognized. This doesn’t drive me. I am driven by great work and seeing people do incredible things and having a part in that.

Cook vertelt ook over zijn eerste werkdag bij Apple. Hij moest zich toen door een menigte wurmen die op Infinite Loop protesteerde tegen Steve Jobs’ besluit om het Newton-project te schrappen. Cook herinnert zich nog dat het diepe indruk op hem maakte hoe betrokken mensen waren bij het merk.

With Apple, my first day at work I crossed a picket line to get in the building! There was a picket line of customers who were protesting, because Steve had decided to kill the Newton device. And it was because they cared so deeply about it. And I thought, “This is amazing.

Steve Jobs
Tot slot spreekt Tim Cook over zijn relatie met Steve Jobs en hoe de CEO-transitie verliep. Cook herinnert hoe Steve hem op het hart drukte zich nooit af te vragen ‘wat zou Steve gedaan hebben?’ maar gewoon het goede te doen. Als voorbeeld noemde Jobs de situatie bij Disney nadat Walt Disney overleed. Iedereen bleef zich bij elke beslissing afvragen hoe hij het gedaan zou hebben, wat verlammend werkte voor het bedrijf.

He said, “I want to make this clear. I saw what happened when Walt Disney passed away. People looked around, and they kept asking what Walt would have done.” He goes, “The business was paralyzed, and people just sat around in meetings and talked about what Walt would have done.” He goes, “I never want you to ask what I would have done. Just do what’s right.” He was very clear.

Steve hoopte dat Tim wel zijn adviezen zou willen aanhoren na zijn aftreden als CEO. Dat heeft echter niet lang geduurd. Anderhalve maand nadat Tim Cook het roer overnam overleed Jobs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook spreekt over TV, Mac en meer
Sluiten