Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 december 2012

Thunderbolt beter benut met nieuwe accessoires

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de wereld kennis maakte met Apple’s Thunderbolt-aansluiting. De nieuwe standaard voor razendsnelle data-doorvoer is sindsdien standaard geworden op alle nieuwe Macs (met uitzondering van de Mac Pro). Dat feit maakt het des te opvallender dat er nog maar zo weinig Thunderbolt-accessoires op de markt zijn.

Buiten een enkele externe harddrive of video-accessoire is de potentie van Thunderbolt nog niet terug te zien in randapparatuur. Daar begint nu eindelijk verandering in te komen. In de afgelopen week zijn twee langverwachte Thunderbolt-accessoires eindelijk op de markt gekomen: een dock én een externe behuizing voor PCI-Expresskaarten.

Matrox DS1
In juni van dit jaar schreven we al over het eerste ‘betaalbare’ Thunderbolt-dock; de DS1 van Matrox. Met dit kastje zou het mogelijk worden om je Mac uit te breiden met twee USB 2.0-poorten en één USB 3.0-poort, audio in- en uit, DVI én Ethernet, allemaal via één Thunderboltaansluiting.

De DS1 is nu daadwerkelijk te koop in vrijwel ongewijzigde vorm. Alleen de USB 3.0-poort is van de achter- naar de voorkant van het kastje verhuisd. Ook heeft Matrox besloten om een tweede versie van de DS1 uit te brengen, met HDMI in plaats van DVI. De prijs blijft 250 dollar. In Nederland is het dock te koop bij de Future Store voor € 284,35.

mLogic mLink
De ware kracht van Thunderbolt zit hem in de mogelijkheid om functionaliteit aan een Mac toe te voegen die voorheen onmogelijk was. Omdat de verbinding direct toegang tot de processor heeft en de doorvoersnelheid zo hoog is, wordt het zelfs mogelijk om functies van PCI expresskaarten via Thunderbolt door te sturen. Daar heb je alleen wel een kastje voor nodig en dat is nu te koop: de mLink van mLogic.

De mLink ziet er uit als een externe harddrive. Aan de binnenkant blijkt echter ruimte voor twee klein-formaat PCI-expresskaarten. Je kunt er bijvoorbeeld specialistische audio- of video capture-kaarten, een Fiber optic ethernetaansluiting of raid-opslag in plaatsen. Zo kun je werk uitvoeren op een MacBook dat vroeger alleen mogelijk was op een Mac Pro.

Dit soort innovatie komt wel met een prijs. Een lege mLink kost je 400 dollar. Daar komen verzendkosten bij, want het kastje is niet in Nederland verkrijgbaar. Je moet het dus bestellen bij mLogic in de V.S.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thunderbolt beter benut met nieuwe accessoires
Sluiten