Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 december 2012

Samsung verzacht eisen in Europese rechtszaken tegen Apple [update]

Was het de oproep was van een Amerikaanse rechter om de strijdbijlen te begraven, een plotseling opgekomen kerstgedachte of toch misschien de angst er zelf slechter uit te komen dan erin gestapt te zijn. We zullen het nooit weten. Feit blijft dat Samsung heeft besloten om in alle rechtszaken die het bedrijf tegen Apple voert in Europa niet langer een verkoopverbod van iPads en iPhones te eisen.

Volgens NU.nl heeft Samsung verklaard ervan overtuigd te zijn dat concurrentie op de markt beter is dan het voeren van rechtszaken. Die overtuiging vertaalt het bedrijf in het verzachten van eisen in alle zaken tegen Apple in Nederland, Groot Brittannië en Duitsland. Hoe het Zuid Koreaanse bedrijf écht tot deze gedachteverandering is gekomen blijft daarmee een mysterie. Het vermoeden bestaat echter dat een Europees onderzoek naar misbruik van zogenaamde standaard-essentiële patenten de oorzaak is. Blijkt namelijk dat het bedrijf onredelijke voorwaarden stelt aan het gebruik van deze patenten dan zou het Samsung veel geld kunnen gaan kosten.

In verschillende Europese landen spande Samsung rechtszaken aan tegen Apple omdat voor de iPhone patenten van het bedrijf gebruikt zouden zijn. De technologie die in de patenten beschreven staat is vrijwel onvermijdbaar bij het maken van een mobiele telefoon. Daarom vallen ze onder een zogenaamde FRAND-regeling. De patenthouder is daarbij verplicht om ze aan te bieden aan anderen voor een schappelijk tarief. Onderzoek moet uitwijzen of Samsung zich wel aan die voorwaarden heeft gehouden.

Het opgeven van de eis op een verkoopverbod zou een uitkomst van een in het geheim gesloten deal met Apple kunnen zijn. Tegelijkertijd is het ook goed mogelijk dat het bedrijf vermoedt in grote problemen te komen als het doorzet. In dat laatste geval zal Apple waarschijnlijk onverminderd hard doorgaan met eigen rechtszaken tegen Samsung. Hierbij gaat het om patenten die het uiterlijk van de iPhone, iPad en iOS beschrijven. Volgens Apple is Samsung schuldig aan het namaken van deze producten.

Dit artikel is bijgewerkt. In eerste instantie werd door bronnen beweerd dat alle rechtszaken tegen Apple in Europa waren stopgezet. Dit bleek later niet waar te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung verzacht eisen in Europese rechtszaken tegen Apple [update]
Sluiten