Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 13 december 2012

Review: 13-inch retina MacBook Pro

Het was een kwestie van tijd: meer Mac-producten met retina-beeldschermen. Nadat afgelopen zomer op de WWDC de 15″ retina MacBook Pro het levenslicht zag en er een lichte teleurstelling was over ouderwetse beeldschermen op de vernieuwde MacBook Air’s, mochten we laatst de 13″ retina MacBook Pro ontvangen op de redactie.

We hebben de nieuwste unibody telg onderworpen aan een test en proberen zelfs een aankoopadvies te geven: welke MacBook kun je het beste kopen?

13

Retina scherm
Net als bij z’n 15″ broer is het meest in het oog springende detail van de 13″ retina MacBook Pro het scherm. De resolutie is vier keer hoger dan we gewend zijn bij een 13″ laptop: 2.560 bij 1.600 in plaats van 1.280 bij 800 pixels. Het hoeft weinig betoog om te zien dat dit schitterende plaatjes oplevert. Tekst is vlijmscherp en foto’s komen echt tot leven. Dit laatste omdat er veel minder geresampled hoeft te worden om foto’s aan het formaat van het scherm aan te passen. Het bezoeken van websites is een ander verhaal, maar dit ligt niet aan de MacBook, maar aan de voor internet geoptimaliseerde plaatjes die vaak gebruikt worden (ja, ja ook OMT is nog niet retina-ready, maar dat duurt niet lang meer). De tekst op webpagina’s is echter net zo scherp als in een boek.

Websites: tekst is haarscherp maar afbeeldingen zijn vaak wazig

Om echt voordeel uit het scherm te halen moeten programma’s wel aangepast worden. Voor alle programma’s van Apple zelf is dit al gebeurd, Adobe lanceerde afgelopen week een update voor de CS6 versies van Photoshop en Illustrator, maar veel andere programma’s en oudere software zijn nog niet geoptimaliseerd. Hiervoor biedt Apple een oplossing in de beeldschermopties onder Systeemvoorkeuren: je kunt het scherm resamplen, waardoor programma’s denken op een groter scherm te werken. Het gevolg hiervan is dat je meer op het scherm ziet, maar ook dat menu’s en knopjes kleiner worden. De meeste leveranciers van nog niet aangepaste software raden daarom de optie ‘Best (retina)’ aan. Dit is feitelijk een vorm van pixel verdubbeling – 1 gewone pixel wordt dan weergegeven door 4 retina pixels – waardoor je kunt twijfelen aan het nut van de aanschaf van de duurdere Retina laptop wanneer je veel van zulke programma’s gebruikt. Gelukkig is het slechts een kwestie van tijd totdat alle software bij de tijd is, al kan het wel extra kosten betekenen voor nieuwe versies.

De fysieke kenmerken
Qua uiterlijk is de 13″ retina MacBook Pro net een te heet gewassen 15″. Er zitten dezelfde poorten op: een MagSafe2 poort, 2x Thunderbolt, 2x USB 3, HDMI, SD-kaartslot en een koptelefoonaansluiting. Als extra bevat de zijkant ook twee microfoons, die samenwerken om achtergrondruis tegen te gaan. Boven het scherm vinden we de vertrouwde HD FaceTime-camera. De woorden ‘MacBook Pro’ onder het scherm zijn verdwenen, zodat alleen het verlichte Apple-logo nog verraadt om wat voor computer het gaat. Voor Gigabit ethernet en Firewire dien je zelf verloopjes naar Thunderbolt te kopen. Een optische drive en fysiek draaiende harde schijf vinden we ook niet meer terug.

Op een rij: SD-kaartslot, HDMI en USB 3

De 13″ retina MacBook Pro valt qua formaat perfect tussen de oude 13″ MacBook Pro en de 13″ MacBook Air in en dat maakt ‘m tot een uitermate mobiel powerhouse. 9 mm smaller en 8 mm minder diep dan de andere 13″ MacBooks, als moet ‘ie in de dikte wel 2 mm toegeven op de dikste kant van de MacBook Air. De laatste is ook 270 gram lichter. Vergeleken met de oude MacBook Pro zijn de verschillen uiteraard groter: een halve centimeter in de hoogte (of zoals Apple het graag noemt ‘in de dunte’) en 440 gram in gewicht.

Wat de 13″ retina ook deelt met z’n grotere broer is dat je bij aanschaf goed moet nadenken wat je koopt, want naderhand uitbreiden zit er niet in. Het geheugen en de SSD-chips zitten vastgesoldeerd op het logicboard.

Snelheid
Voor MacBook Pro gebruikers die nog niet eerder een SSD-schijf hebben ervaren in een laptop, zal dat de grootste positieve snelheidservaring zijn: het OS en programma’s starten razend snel op, bestanden worden supersnel geopend en opgeslagen, SSD is stil, trilt niet en nog belangrijker: er hoeft geen fysieke schijf op te spinnen wanneer de SSD een paar minuten niet is aangesproken.

Qua processor start de 13″ retina MacBook Pro lijn met een Intel Core i5 processor. De dual-core processor draait op 2,5 GHz en kan dankzij de door Intel ingebouwde Turbo Boost (het lijkt KITT wel uit Knight Rider) pieken tot 3,1 GHz. Voor € 200,- extra is er ook een versie beschikbaar met een serieuzere 2,9 GHz Core i7 processor die kan pieken tot 3,6 GHz. Deze snelheden worden door de lichtere MacBook Air niet gehaald, al zal voor de gemiddelde gebruiker de Air meer dan genoeg power in huis hebben. Om goed te kunnen e-mailen, interneten, tekstverwerken, presentaties maken, etcetera, etcetera heb je immers geen retina MacBook Pro nodig. Een echt powerhouse is de 13″ retina echter ook weer niet. Zo zijn er geen quad-core processors beschikbaar en kan er niet meer dan 8 GB RAM in. De 15″ retina heeft alleen maar quad-core processors en is verkrijgbaar met 16 GB RAM.

Vergelijken we de 13″ retina verder met de 15″ retina, dan komen we nog een verschil tegen: de videokaart of eigenlijk de videokaarten. Beiden Macs hebben een Intel HD Graphics 4000 kaart, maar de 15″ heeft daarnaast nog een veel krachtiger NVIDIA GeForce GT 650M met 1GB eigen geheugen. De Intel HD Graphics 4000 kaart zit ook in de MacBook Air. Daarin komt deze kaart goed tot z’n recht, maar met het aansturen van 4x meer pixels heeft de kaart zichtbaar meer moeite. Je ziet dit in Safari wanneer je snel scrolt in een website met veel afbeeldingen.

Website Barefeats.com heeft de 13″ aan een test onderworpen, waarbij de krachtigste 13″ retina het opneemt tegen de krachtigste 15″ retina en de krachtigste 13″ MacBook Air. Onderstaande staatjes maken duidelijk welke MacBook je moet kopen als je echt een powerhouse zoekt:

Zoals je kunt zien is de top spec 15″ retina MacBook Pro het echte powerhouse. Wil je toch het 13″ schermformaat, dan blijkt de MacBook Air met een i7 processor bijna net zo snel te zijn, terwijl je € 249,- en 270 gram uitspaart. Uiteraard mis je dan ook het fantastische retina beeldscherm.

Conclusie
De 13″ retina MacBook Pro is een fantastische laptop en de enige 13″ laptop wereldwijd met zo een hoge resolutie en kwaliteit beeldscherm. De bouwkwaliteit is zoals we van Apple verwachten: strak tot op de nanometer en ook qua poorten kom je niets te kort. Verwacht echter niet dezelfde rekenkracht waar de 15″ retina om bekend staat. Zowel in processors, RAM-geheugen als grafische performance moet de 13″ het afleggen tegen z’n grote broer. Hierdoor is de vraag legitiem of een opgepompte MacBook Air niet meer waar levert voor z’n geld.

Toch zal menig Applegebruiker in een reality distortion field belanden wanneer de 13″ retina MacBook voor het eerst wordt uitgeprobeerd. Het oog is immers makkelijker te verleiden dan het verstand.

De 13″ retina MacBook Pro is op de bekende plekken verkrijgbaar vanaf € 1.779,-.

Reageer op artikel:
Review: 13-inch retina MacBook Pro
Sluiten