Review: 13-inch retina MacBook Pro

35 reacties

Het was een kwestie van tijd: meer Mac-producten met retina-beeldschermen. Nadat afgelopen zomer op de WWDC de 15″ retina MacBook Pro het levenslicht zag en er een lichte teleurstelling was over ouderwetse beeldschermen op de vernieuwde MacBook Air’s, mochten we laatst de 13″ retina MacBook Pro ontvangen op de redactie.

We hebben de nieuwste unibody telg onderworpen aan een test en proberen zelfs een aankoopadvies te geven: welke MacBook kun je het beste kopen?

13" retina MacBook Pro

Retina scherm
Net als bij z’n 15″ broer is het meest in het oog springende detail van de 13″ retina MacBook Pro het scherm. De resolutie is vier keer hoger dan we gewend zijn bij een 13″ laptop: 2.560 bij 1.600 in plaats van 1.280 bij 800 pixels. Het hoeft weinig betoog om te zien dat dit schitterende plaatjes oplevert. Tekst is vlijmscherp en foto’s komen echt tot leven. Dit laatste omdat er veel minder geresampled hoeft te worden om foto’s aan het formaat van het scherm aan te passen. Het bezoeken van websites is een ander verhaal, maar dit ligt niet aan de MacBook, maar aan de voor internet geoptimaliseerde plaatjes die vaak gebruikt worden (ja, ja ook OMT is nog niet retina-ready, maar dat duurt niet lang meer). De tekst op webpagina’s is echter net zo scherp als in een boek.

Websites: tekst is haarscherp maar afbeeldingen zijn vaak wazig

Om echt voordeel uit het scherm te halen moeten programma’s wel aangepast worden. Voor alle programma’s van Apple zelf is dit al gebeurd, Adobe lanceerde afgelopen week een update voor de CS6 versies van Photoshop en Illustrator, maar veel andere programma’s en oudere software zijn nog niet geoptimaliseerd. Hiervoor biedt Apple een oplossing in de beeldschermopties onder Systeemvoorkeuren: je kunt het scherm resamplen, waardoor programma’s denken op een groter scherm te werken. Het gevolg hiervan is dat je meer op het scherm ziet, maar ook dat menu’s en knopjes kleiner worden. De meeste leveranciers van nog niet aangepaste software raden daarom de optie ‘Best (retina)’ aan. Dit is feitelijk een vorm van pixel verdubbeling – 1 gewone pixel wordt dan weergegeven door 4 retina pixels – waardoor je kunt twijfelen aan het nut van de aanschaf van de duurdere Retina laptop wanneer je veel van zulke programma’s gebruikt. Gelukkig is het slechts een kwestie van tijd totdat alle software bij de tijd is, al kan het wel extra kosten betekenen voor nieuwe versies.

De fysieke kenmerken
Qua uiterlijk is de 13″ retina MacBook Pro net een te heet gewassen 15″. Er zitten dezelfde poorten op: een MagSafe2 poort, 2x Thunderbolt, 2x USB 3, HDMI, SD-kaartslot en een koptelefoonaansluiting. Als extra bevat de zijkant ook twee microfoons, die samenwerken om achtergrondruis tegen te gaan. Boven het scherm vinden we de vertrouwde HD FaceTime-camera. De woorden ‘MacBook Pro’ onder het scherm zijn verdwenen, zodat alleen het verlichte Apple-logo nog verraadt om wat voor computer het gaat. Voor Gigabit ethernet en Firewire dien je zelf verloopjes naar Thunderbolt te kopen. Een optische drive en fysiek draaiende harde schijf vinden we ook niet meer terug.

Op een rij: SD-kaartslot, HDMI en USB 3

De 13″ retina MacBook Pro valt qua formaat perfect tussen de oude 13″ MacBook Pro en de 13″ MacBook Air in en dat maakt ‘m tot een uitermate mobiel powerhouse. 9 mm smaller en 8 mm minder diep dan de andere 13″ MacBooks, als moet ‘ie in de dikte wel 2 mm toegeven op de dikste kant van de MacBook Air. De laatste is ook 270 gram lichter. Vergeleken met de oude MacBook Pro zijn de verschillen uiteraard groter: een halve centimeter in de hoogte (of zoals Apple het graag noemt ‘in de dunte’) en 440 gram in gewicht.

Wat de 13″ retina ook deelt met z’n grotere broer is dat je bij aanschaf goed moet nadenken wat je koopt, want naderhand uitbreiden zit er niet in. Het geheugen en de SSD-chips zitten vastgesoldeerd op het logicboard.

Snelheid
Voor MacBook Pro gebruikers die nog niet eerder een SSD-schijf hebben ervaren in een laptop, zal dat de grootste positieve snelheidservaring zijn: het OS en programma’s starten razend snel op, bestanden worden supersnel geopend en opgeslagen, SSD is stil, trilt niet en nog belangrijker: er hoeft geen fysieke schijf op te spinnen wanneer de SSD een paar minuten niet is aangesproken.

Qua processor start de 13″ retina MacBook Pro lijn met een Intel Core i5 processor. De dual-core processor draait op 2,5 GHz en kan dankzij de door Intel ingebouwde Turbo Boost (het lijkt KITT wel uit Knight Rider) pieken tot 3,1 GHz. Voor € 200,- extra is er ook een versie beschikbaar met een serieuzere 2,9 GHz Core i7 processor die kan pieken tot 3,6 GHz. Deze snelheden worden door de lichtere MacBook Air niet gehaald, al zal voor de gemiddelde gebruiker de Air meer dan genoeg power in huis hebben. Om goed te kunnen e-mailen, interneten, tekstverwerken, presentaties maken, etcetera, etcetera heb je immers geen retina MacBook Pro nodig. Een echt powerhouse is de 13″ retina echter ook weer niet. Zo zijn er geen quad-core processors beschikbaar en kan er niet meer dan 8 GB RAM in. De 15″ retina heeft alleen maar quad-core processors en is verkrijgbaar met 16 GB RAM.

Vergelijken we de 13″ retina verder met de 15″ retina, dan komen we nog een verschil tegen: de videokaart of eigenlijk de videokaarten. Beiden Macs hebben een Intel HD Graphics 4000 kaart, maar de 15″ heeft daarnaast nog een veel krachtiger NVIDIA GeForce GT 650M met 1GB eigen geheugen. De Intel HD Graphics 4000 kaart zit ook in de MacBook Air. Daarin komt deze kaart goed tot z’n recht, maar met het aansturen van 4x meer pixels heeft de kaart zichtbaar meer moeite. Je ziet dit in Safari wanneer je snel scrolt in een website met veel afbeeldingen.

Website Barefeats.com heeft de 13″ aan een test onderworpen, waarbij de krachtigste 13″ retina het opneemt tegen de krachtigste 15″ retina en de krachtigste 13″ MacBook Air. Onderstaande staatjes maken duidelijk welke MacBook je moet kopen als je echt een powerhouse zoekt:

Zoals je kunt zien is de top spec 15″ retina MacBook Pro het echte powerhouse. Wil je toch het 13″ schermformaat, dan blijkt de MacBook Air met een i7 processor bijna net zo snel te zijn, terwijl je € 249,- en 270 gram uitspaart. Uiteraard mis je dan ook het fantastische retina beeldscherm.

Conclusie
De 13″ retina MacBook Pro is een fantastische laptop en de enige 13″ laptop wereldwijd met zo een hoge resolutie en kwaliteit beeldscherm. De bouwkwaliteit is zoals we van Apple verwachten: strak tot op de nanometer en ook qua poorten kom je niets te kort. Verwacht echter niet dezelfde rekenkracht waar de 15″ retina om bekend staat. Zowel in processors, RAM-geheugen als grafische performance moet de 13″ het afleggen tegen z’n grote broer. Hierdoor is de vraag legitiem of een opgepompte MacBook Air niet meer waar levert voor z’n geld.

Toch zal menig Applegebruiker in een reality distortion field belanden wanneer de 13″ retina MacBook voor het eerst wordt uitgeprobeerd. Het oog is immers makkelijker te verleiden dan het verstand.

De 13″ retina MacBook Pro is op de bekende plekken verkrijgbaar vanaf € 1.779,-.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Hij is toch echt verkrijgbaar vanaf: € 1.779,00.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @Mr Macintosh… oops. Ik had per ongeluk een grotere SSD geselecteerd. Bedrag is aangepast…

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Ik gebruik de 13 inch retina nu ruim een week, ik kan niet ander zeggen dan dat het een heel fijn apparaat is. Ik ben wel echter van een MBPro met 500 GB HDD terug gegaan naar een 250 GB SSD. Dat was de grootste uitdaging, maar qua performance doet ie het gewoon redelijk goed. Ik merk wel dat de grafische kaart icm het scherm toch wel de grootste beperking is. Soms dus niet geheel soepel.

 • Profielfoto
  Max_G

  “Wat de 13″ retina ook deelt met z’n grotere broer is dat je bij aanschaf goed moet nadenken wat je koopt, want naderhand uitbreiden zit er niet in. Het geheugen en de SSD-chips zitten vastgesoldeerd op het logicboard.”
  .
  Is dat tegenwoordig bij de niet-retina MBP’s ook zo? Dat je niet meer zelf geheugen of HD kunt vervangen? Of is dat nog als vanouds?

 • Profielfoto
  TomStapels

  De SSD chips zijn niet vast gesoldeerd aan het moederbord…
  Ze zitten in een behuizing onder het trackpad, ze zijn eigenlijk vrij makkelijk te vervangen, alleen zijn ze nog gruwelijk duur.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Die vraag is inderdaad legitiem.
  Je kan beter voor een macbook air gaan

  De top 13″ versie met 2.0Ghz I7 , 8Gb ram en 256GB ssd.
  Die kost ietsje meer en is wat minder snel , maar je hebt er dan wel het dubbel aan SSD opslag.
  En nog steeds een goed scherm aan 1440×900 resolutie.

  Naar de GPU moet je niet zien , die is bij beide de HD4000

 • Profielfoto
  jochems

  @TomStapels
  Prijzen van een SSD zijn tegenwoordig echt wel te doen. Ja, je betaald uiteraard meer dan een gewone HDD, maar dat is appels met peren vergelijken;)

  Een tijdje geleden heb ik bij mijn Macbook Pro 15′ uit 2007 een Crucial CT128M4SSD2 ingebouwd in de plaats van de superdrive voor iets meer dan €100. Dat is echt koopje voor de snelheidswinst die je er voor terugkrijgt.

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Bearfeats.com, die is goed zeg! Beregoed zelfs! Het is natuurlijk Barefeats.com, de ‘naakte feiten’.

  Overigens is SSD-opslag wel degelijk te vervangen, zie http://eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Aura_Pro_Retina_2012

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @TomStapels
  Prijzen van een SSD zijn tegenwoordig echt wel te doen. Ja, je betaald uiteraard meer dan een gewone HDD, maar dat is appels met peren vergelijken;)

  Een tijdje geleden heb ik bij mijn Macbook Pro 15\’ uit 2007 een Crucial CT128M4SSD2 ingebouwd in de plaats van de superdrive voor iets meer dan €100. Dat is echt koopje voor de snelheidswinst die je er voor terugkrijgt.

  Dat dacht je maar , een upgrade naar 480GB kost al snel +500 euro
  Die SSD’s zijn geen gewone 2.5″ versies , maar SSD latjes

 • Profielfoto
  MichaelB

  @jochem.oldemans

  Alleen ga je er aan voorbij dat een standaard SSD niet past en je bent aangewezen op partijen als OWC en da’s nog best duur…

  € 528,- voor 480GB:-(

 • Profielfoto
  iMarvin

  @Max_G; bij de “non-Retina”-modellen kun je de HDD/SSD en RAM nog zelf upgraden/vervangen. Ook kun je in de nieuwste “non-Retina”-modellen nog de SuperDrive vervangen door een bracket met tweede HDD/SSD.
  Logischerwijs valt te verwachten dat dit feestje niet heel lang meer zal duren; had eigenlijk verwacht dat het bij de nieuwste generatie non-Retina al niet meer mogelijk zou zijn.

 • Profielfoto
  Carfferd

  De specs ervan vallen me voor een macbook pro echt tegen

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Het bedrijf heet NVIDIA, niet NVIDEA.

 • Profielfoto
  iDuck

  Bedankt voor de review. Vond het interessant.

 • Profielfoto
  iDavid

  Gebruik al sinds de release de 15″ retina en elke dag verbaas ik me weer over het scherm. Ding is ook gruwelijk snel en dun.

 • Profielfoto
  polansky

  Mooi maar net als de iMacs is de 13″ het ook weer net niet.
  Echt heel jammer want ik had hier zo naar uitgekeken.
  .
  De 8GB geheugenlimiet en het feit dat de 13″ slechts over een dual core processor beschikt en geen eigen videokaar heeft houden mij tegen.
  .
  De 15″ heeft alles wat ik wil, maar is me dan weer net iets te groot.
  Thuis op het werk gebruik ik een tweede monitor (Dell U3011 2560×1600) en die past dan weer beter bij de resolutie van de 13″.
  .
  Daarom nog maar weer een (half) jaartje wachten om te zien of het toekomstige model mij meer te bieden heeft.

 • Profielfoto
  vc

  Waardeloze laptop en een waardeloze review.

  Waarom wordt er amper ingegaan dat het een laptop is geworden die steeds moeilijker te repareren of up te graden valt.

  Heel erg belangrijk maar totaal niet wat Apple wil.
  Is Apple’s wil wet bij OMT?

  Deze laptop is een lachertje en kost minstens de helft teveel.
  Mensen laten zich gek maken dat Retina heel veel duurder is maar dit is kul.

  Apple produceert steeds meer troep (planned obsolescence) Je moet wel een grote Apple fanboy zijn om daar in te trappen. (de fan in mij wordt met het jaar minder)

  Nu is het aan Apple om enkel nog de Mac Pro te verpesten.

 • Profielfoto
  Rtaal

  @vc jij bent niet zo bekend met mac’s of wel? Alle mac’s zijn minstens de helft te duur… De Retina MBP 13” slaat wel alles dat wel ja. En apple kan de Mac Pro niet verpesten tenzei ze een kleinere versie gaan maken en processor en SSD op het moederbord gaan solderen ja. Maar goed dat gaat sowieso niet gebeuren en de Mac Pro’s zijn dan ook voor de professionele mensen die ook wat meer geld te besteden hebben dan de gemiddelde consument. Tegenover hun kunnen zei het zeker niet maken om daar dan maar lekker alles in vast te solderen en de gemiddelde professional heeft zijn Mac Pro op 1 plek staan dus is het niet zo spannend om alles kleinere of dunner te maken…

 • Profielfoto
  Joranbusscher

  Komt er ook een video over de macbook pro 13-inch retina op jullie youtube kanaal?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @vc “Waardeloze laptop” “troep” etc , je bent volgens mij gewoon ordinair aan het bashen. Komt meer voor als mensen iets wel willen hebben maar niet niet willen/kunnen betalen, dan gaan ze zichzelf wijs maken dat ze het het helemaal niet willen.
  Het zijn mooie en krachtige apparaten, maar inderdaad duur, eigenlijk te duur om te rechtvaardigen voor de niet-professional.
  De standaard 8GB is trouwens best veel, 4x het minimum voor Mac OSX, en zowel iMacs als willekeurig welke notebooks worden zelden geupgrade behalve wat betreft het geheugen. Zelf repareren is ook bij de concurrentie vrijwel onmogelijk. Dan kun je maar beter zorgen dat ze niet stuk gaan. Dat laatste geldt met name ook voor de accu.

  Apple hardware heeft gemiddeld een langere nuttige gebruiksduur en hogere restwaarde dan de rest, so far de geloofwaardigheid van je verwijt van ‘planned obsolescence’.

 • Profielfoto
  bassbug

  Zo te zien is de oude MacBook Pro 13 inch gewoon een wereld laptop voor een hele fijne prijs!

 • Profielfoto
  Orson

  Dit is sinds een tijd mijn nieuwe Mac na het “opeens niet meer doen van mijn bijna 5 jaar oude MacBook Pro 15″”. Het is een fantastische machine mensen!! Echt een dikke aanrader en super portable!

 • Profielfoto
  murdock1

  Sommige kunnen nogal kritiek geven op apple, denk dat mensen zijn die jaloers zijn zij er geen kunnen permitteren en het moeten stellen met het oo zo betere w8 pc.
  De imac en macbook pro zijn de schoonheid zelf en het gebruikers gemak is subliem

 • Profielfoto
  RubenvE

  Volgens mij kloppen de diagrammen van Barefacts niet, de krachtigste mbpr 13 heeft een I7 en niet een I5.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Max 8GB RAM en geen quadcore? FAIL! :thumbsdown: Ben ik ff blij dat ik de 15″ heb gekocht en niet heb gewacht op deze, moesten ze van de oude onderdelen af ofzo..

 • Profielfoto
  BoMac

  Precies RubenvE, hier worden toch appels met peren vergeleken (haha). Ik heb ook de krachtigste gekozen (= meer toekomstvast) en hier zit een 2.9 GHz Core i7 in. Dus de plaatjes kloppen niet. Ik ben benieuwd hoe deze zou uitpakken in deze benchmark.

 • Profielfoto
  BoMac

  Nog over iets het scherm. Inderdaad fantastisch scherp. Het tijdperk van de pixels is ten einde. Je ziet ze echt niet meer. Minder hoofdpijn.

  Maar wat ook heel goed is gedaan de software erachter. Alle afmetingen van schermen, icoontjes zij even groot gebleven maar 4x zo scherp. Wat gebeurt er dan als je overschakelt op een gewoon scherm? Wordt dan alles 4x zo groot?
  Nee, alles schakelt moeiteloos over op de lagere resolutie en andersom.

  Ik gebruik een 2e scherm van 1280 x 1024. Als je een venster sleept van het retina scherm naar het 2e scherm zie het gebeuren: zodra meer dan de helft van het venster op het andere scherm staat schakelt de resolutie om. Zo blijft alles even groot en goed werkbaar. Hoewel onopvallend is deze techniek onmisbaar voor de succesvolle introductie van dit superscherm.

 • Profielfoto
  WOZ

  Wel even oppassen dat je geen LG retina scherm hebt. Die hebben last van ernstige ghosting. http://www.thenbells.com/2012/11/apple-think-twice.html

 • Profielfoto
  vc

  @RTaal, Ik gebruik nu zon 15 jaar Apple. Heb alles gehad, Powerbooks, Mac Pro’s, Mini’s, MB, MBP, AIR ALLES!!

  Het is tenenkrommend dat fanboys het maar blijven goedlullen. Mac Pro voor de Pro’s, Apple die denkt aan de Pro’s. Waar dan serieus waar dan?

  Heb een winkel dat enkel gericht is op OSX en IOS voor de Pro’s.
  Apple van vroeger (toen het nog om de Pro’s gaf) is er nu vooral voor de consumeten pro-sumers.

  Pro’s spenderen duizenden euros aan hun systeem. Die willen betrouwbaarheid. Iets vervangen is een must. Wat Apple nu verkoopt is kapitaal vernietiging.
  Waarom denk je dat Apple de xserve aan de kant heeft gegooid? (precies omdat het geen grond kreeg in die sector)

  FCPX was een joke toen het uitkwam, Ja we zien nu veel updates maar dat is ook omdat FCPX tijdens de release echt heel slecht was en de belangrijkste features die nogmaals de Pro’s gebruiken niet aanwezig waren.
  Logic 3 jaar niks, amper een update en sinds een paar weken met een klein mailtje komen dat ze er mee bezig zijn verder complete radio stilte.
  De Pro’s zijn het zat en stappen massaal over omdat ze zich zwaar genaaid voelen door Apple want zij waren die geen die Apple bleven steunen in moeilijke tijden en daar krijgen ze na al die jaren nada voor terug.

  Apple is duur dat weet iedereen en dat is het probleem ook niet. Wat erg is dat we heel veel geld moeten uitgeven aan tools die niet PRO genoeg zijn. Kritiek uiten op Apple wordt altijd de grond in gedrukt. OSX is waarom men nog blijft plakken de rest doet er steeds minder toe.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ben het eigenlijk wel met VC eens!
  .
  Dat ‘goedlullen’ door studenten is erg makkelijk.
  Precies de doelgroep die Apple nu aanspreekt omdat zij nog in al die marketing praatjes trappen.
  .
  Allemaal hoezee, tot het moment komt dat ze met hun computer geld moeten verdienen en tot inzicht komen dat je Mac gewoon een stuk gereedschap is.
  Een computer zoals iedere andere, maar dan in een mooiere verpakking.
  .
  Zoals een timmerman geen consumentenhamer en boormachine van de Gamma /Praxis koopt maar professioneel gereedschap wil gebruiken.
  Zo wil die webdesigner, vormgever, illustrator, filmmaker en fotograaf dat ook!
  Apple maakte tot voor kort fantastische producten die voor deze vakmensen prima gereedschap was. Sinds het grote geld blijft binnenrollen is Apple deze doelgroep helemaal vergeten.
  .
  De Mac Pro is al sinds 2010 niet meer geupdate.
  Aperture krijgt minimale ondersteuning, evenals FCP en logic.
  iWorks is ondertussen een complete joke. De tijd dat creatieve professionals Apple nog serieus nemen holt achteruit. De enige reden om Apple producten te blijven gebruiken is OS X, maar die gaat ongetwijfeld binnenkort net zo op slot als iOS.
  .
  Je kunt je dan op dat moment als professional gaan afvragen wat Apple jouw dan nog te bieden heeft. Ik vrees niet veel. Ik vind dat Apple geweldig mooie producten maakt, maar een mooie verpakking is niet goed genoeg als het niet meer het gereedschap is dat je nodig hebt om je geld te verdienen.
  .

 • Profielfoto
  computer space

  Je kunt je dan op dat moment als professional gaan afvragen wat Apple jouw dan nog te bieden heeft. Ik vrees niet veel. Ik vind dat Apple geweldig mooie producten maakt, maar een mooie verpakking is niet goed genoeg als het niet meer het gereedschap is dat je nodig hebt om je geld te verdienen.
  .

  Helemaal mee eens, maar de Mini is bijvoorbeeld ook een heerlijke Windows 7 machine. 30-bit kleur op mijn NEC PA271W en ik ben voor grafisch werk helemaal 2012-2013. Helaas is MS met Windows8 ook aan het iOS lockdown hobbyen geslagen, maar MS kennende is er nog tot 2020 Windows 7 support en komen er Service Packs. TZT stap ik hws over naar een Linux bak met tientallen virtuele machines voor de beste software ooit. Soort spaces maar dan met allemaal verschillende OS-en.

 • Profielfoto
  youp.c

  De hoofdreden waarom ik nog geen nieuwe MBP heb gekocht is vanwege de grafische chip. Mijn huidige MBP van mid 2010 heeft nog een aparte 320M chip(set) en kan wat games aan.

  De huidige generatie 13″ MBP heeft, itt tot wat in het artikel staat, géén aparte grafische kaart of chipset. Immers ‘Intel HD Graphics 4000’ is gewoon de benaming die intel geeft aan de in cpu ingebouwde videochip. En deze videochip kan vrijwel geen enkele fatsoenlijke games draaien.

  Als ik een nieuwe laptop koop wil ik wel dat die een tijdje meekan qua normale games, het ding heet niet voor MacbookPRO, maar blijkbaar zie Apple die naam enkel als marketingstunt want hier is natuurlijk weinig pro aan.

 • Profielfoto
  iep

  Allemaal hoezee, tot het moment komt dat ze met hun computer geld moeten verdienen en tot inzicht komen dat je Mac gewoon een stuk gereedschap is.
  Een computer zoals iedere andere, maar dan in een mooiere verpakking.

  Mooi begin maar helaas maak je dezelfde enorme fout als degene waarop je loopt te ranten met het volgende:

  De Mac Pro is al sinds 2010 niet meer geupdate.
  Aperture krijgt minimale ondersteuning, evenals FCP en logic.
  iWorks is ondertussen een complete joke. De tijd dat creatieve professionals Apple nog serieus nemen holt achteruit. De enige reden om Apple producten te blijven gebruiken is OS X, maar die gaat ongetwijfeld binnenkort net zo op slot als iOS.

  Het is in het bedrijfsleven doodnormaal om heel wat achter te lopen op de techniek. Dat komt deels omdat men zich moet standaardiseren op het een en ander maar ook deels doordat zaken volwassener zijn en je daardoor een grotere stabiliteit hebt. Niets is zo vervelend als je steeds weer je werk moet onderbreken omdat bepaalde bugs nog niet zijn gladgestreken. Zaken moeten werken, snel en stabiel. Dat laatste is het meest belangrijke en dat is nou juist het minst gegarandeerde bij nieuwste versies van hardware en software. Je ziet hier heel veel mensen die maar 1 machine hebben waar hun broodwinning van af hangt. Vervolgens gaat het ding stuk, zijn ze in alle staten en moet een ander (Apple, de winkel, mensen op een forum) hun probleem maar oplossen. Een probleem die ze zelf hebben veroorzaakt door een single point of failure te creëren. Als je met een computer geld gaat verdienen komt er heel wat meer bij kijken. Specs en versies van software/hardware zijn daarin wel de minst boeiende.

  Als ik een nieuwe laptop koop wil ik wel dat die een tijdje meekan qua normale games, het ding heet niet voor MacbookPRO, maar blijkbaar zie Apple die naam enkel als marketingstunt want hier is natuurlijk weinig pro aan.

  Dan heb je een wel heel erg eentonige kijk op beroepen en professionals. Er zijn er legio die niets hebben aan de Nvidia kaart omdat deze voor hun werkzaamheden niet meer biedt dan de Intel HD 4000 maar wel heel wat meer van de accu slurpt en voor meer warmte zorgt. Een professional die alleen met rekenkundige zaken bezig is kan er nog wat aan hebben mits zijn software gebruik kan maken van de GPGPU (de Nvidia is hierin krachtiger dan de Intel HD 4000). Iemand die met audio bezig is heeft er echter niets aan. Iemand die veelal met documenten bezig is ook niet. Toch allemaal stuk voor stuk professionals waar deze hele MBP reeks voor bedoeld is. Afgezien hiervan…het is maar naamgeving. Een MacBook had geen Pro in de benaming, een Mac mini en een MacBook Air ook niet terwijl dit toch allemaal machines zijn die vrij veel door professionals zijn gebruikt en nog altijd worden gebruikt. Met name de Air vanwege het “road warrior” karakter.

 • Profielfoto
  morty

  Eventjes wat olie op de discussie gooien!

  Ik ben dan een van die studenten die het allemaal helemaal te gek vindt. Dit goedkeurend gebaar komt niet alleen door de marketingfunctie. Als marketingstudent moet ik wel toegeven dat ze het wel heel goed doen. Ze staan samen met Nike en RedBull wel bovenaan de marketing master in de wereld. Zonder veel eigen inspanning de nieuws bulletins halen op geruchten alleen spreek wel in het voordeel van Apple. Geef toe is er ooit een hype geweest van een gelekt prototype BMW? Ik kan het me niet herinneren in ieder geval. Toen de iPhone 4 proto op straat lag was iedereen er als de kippen bij en werd het breeduit verteld op nieuwssites/techblogs en ga zo maar door.

  Om te zeggen dat dit de reden is tot het huidige succes? Zo ver wil ik dan ook weer niet gaan. Inherent aan goede marketing en markt succes moet een goed product staan. Je kan zo goed marketing voeren maar met een slecht product kom je er tegenwoordig niet meer.

  Apple maakt goede producten, dat kan je niet ontkennen. De hardware mag prijzig zijn maar de fabricage van de apparaten staat wel op een hoog niveau. Dit gecombineerd met een goed design maakt het tot een lust voor het oog en de hand.

  Nu is er dus een goed succes gekomen in de laaste jaren door goede producten(met veel marge) in de markt te zetten en dingen te revolutioneren. Apps zijn toch wel een sleutelwoord geworden door de Appstore. Dit kreeg een gevolg waardoor een markt gebaseerd op hardware eentje gebaseerd op software is geworden. Voor 2007 had elke telefoon een leuke aparte functie/design en konden ze niet bijster veel. Hier koos men op en niet of het op symbian, windows mobile op iets anders liep.

  Toen kwam de iPhone, sindsdien is het melken van een koe geworden, die de software vooraan zette. Android volgde zeer snel en blackberry liep eigenlijk toen al achter de feiten aan.

  De Apps raakte populair en men ging meer apple kopen! Toen kwamen de youtube recensenten tevoorschijn en deze maakte nog meer naam voor de producten met hosanna verhalen.

  Heerlijk toch als je gewoon een net in elkaar geschroefd apparaat maakt waarbij je alleen basis software ontwikkeld en de wereld zelf alles ontwikkeld voor je en daarbij nog eens 30% van de omzet terugstort.

  Give credit where its due, dat is hier wel het geval!

  Dan even naar de PRO’s! Hieronder verstaan we dan even de creativelingen die Apple trouw waren gebleven in moeilijke tijden op consumenten gebied aangezien ze een betere lijn aan producten en software hadden. In de laatste jaren is het wel minder op de PRO gericht maar toch nog steeds niet belabberde producten.

  De mac PRO pakken we als voorbeeld. Waarom zou hij vergeten zijn? ik zie geen problemen, hij is nog steeds een van de beste computers die te krijgen is. De behuizing alleen is reden om hem aan te schaffen. Nu kan je er een krijgen met 2 6 core processoren. Dit met alle andere upgrade mogelijkheden maakt het een beest. De reden dat ivy bridge is overgeslagen komt door het feit dat deze te veel stroom vragen. blablabla nog meer redenen maar wel te begrijpen en het verschil is te klein om dan alles om te gooien.

  Komt er een nieuwe mac Pro, tuurlijk er moet een paradepaard zijn. Het is allemaal zo erg niet meer. De fanboys van het eerste uur moeten beseffen dat hun smaak mainstream is geworden. De rest van de Apple lovers kunnen alles door en roze bril zien maar er is een kern van waarheid. Je weet wel wat je krijgt voor je geld. Dit is een mooi, deugdelijk product.

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Het is zeker een mooi ding en het scherm is geweldig.
  Maar persoonlijk vindt ik hem grafisch wat tegenvallen en ik had eigenlijk wel verwacht dat je de 2,9 ghz i7 dualcore er bij kreeg ipv de 2,5 i5.