Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 december 2012
Leestijd: 1 minuut

Rechtszaken kunnen Samsung 15 miljard kosten

Onlangs maakte de Europese commissie voor mededingen duidelijk niet blij te zijn met de reeks rechtszaken die Samsung tegen Apple voert in Europa. De commissie vermoedt dat het bedrijf probeert om hoge licentie-bedragen af te dwingen voor standaard-essentiële patenten, wat verboden is. Dat kan Samsung weel eens duur komen te staan, letterlijk.

Op dit moment doet de Europese Commissie onderzoek naar Samsung’s praktijken. Mocht het bedrijf schuldig worden geacht, dan riskeert het volgens The Guardian een monsterboete die ver voorbij gaat aan de miljard dollar die Samsung in de V.S. moet betalen. De Europese Commissie kan boetes uitdelen tot tien procent van de jaaromzet. In 2011 zette Ssmsung 150 miljard dollar om wat dus neer zou komen op 15 miljard dollar boete.

Of het tot zo’n enorm bedrag zal komen moet nog blijken. Europa moet daarvoor bewijzen dat Samsung’s patenten zo generiek zijn dat het onmogelijk is voor andere bedrijven om mobiele telefoons of tablets te maken zonder ze te gebruiken. In dat geval vallen ze onder de FRAND-regeling. Dan is Samsung verplicht om ze tegen lage licentiebedragen beschikbaar te stellen aan andere bedrijven in plaats van de hoge bedragen die het bedrijf nu in verschillende Europese landen eist van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaken kunnen Samsung 15 miljard kosten
Sluiten