Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 december 2012

Nieuwe iMac ‘Made in USA’?

Al je Apple gadgets hebben twee dingen met elkaar gemeen, of het nu om je MacBook, je iPhone of je Apple TV gaat. Stuk voor stuk zijn ze bedacht en ontworpen bij Apple in California en in elkaar gezet in China. Tijdens de afgelopen presidentiële verkiezingen in de V.S. was dit nog een discussiepunt, want was het niet beter om al dat Chinese werk naar Amerika te halen?

Of die overweging meegespeeld heeft is niet bekend. Feit is echter dat sommige nieuwe iMacs niet in China, maar in de V.S. geassembleerd zijn. Daar kwam CNN’s Fortune deze week achter.Op sommige iMacs staat ‘Assembled in USA’. Andere blijken nog steeds ‘Assembled in China’. 

Het in elkaar zetten van Macs op Amerikaanse grondgebied is op zichzelf niet nieuw. Voorheen gebeurde dat al voor BTO- (Built To Order-) modellen. Nu gaat het echter ook om standaard iMacs. Waarom en waar ze in de V.S. in elkaar gezet worden is niet bekend.

Toen Google eerder dit jaar uitkwam met de Nexus Q werd het feit dat deze in de V.S. werd gebouwd als marketing-instrument gebruikt. Apple hult zich tot nu toe nog in stilzwijgen over de ‘job creation’ die het bedrijf lijkt te zijn begonnen. Het is daarmee nog de vraag of het hier gaat om een trend die doorgezet zal worden.

Tot nu toe heeft het bedrijf altijd volgehouden dat het assembleren van Apple-gadgets onmogelijk is in de V.S. Kosten zijn daarbij niet de belangrijkste factor maar de mogelijkheid om snel enorme hoeveelheden te produceren is dat wel. Hierbij gaat het echter voornamelijk over de productie van de iPhone en iPad. Macs worden in kleinere hoeveelheden geproduceerd en zijn daarmee een betere kandidaat voor dit experiment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe iMac ‘Made in USA’?
Sluiten