Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 21 december 2012
Leestijd: 1 minuut

Nederland krijgt Apple Museum

Opende eerder dit jaar aan het Leidseplein in Amsterdam de deuren van eerste officiële ‘Apple Retail Store’, aanstaande zaterdag is het de beurt aan het Apple Museum Nederland (AMN). Apple zelf heeft er niets mee te maken, een groep enthousiaste vrijwilligers heeft het museum, inclusief stichting, opgezet. 22 december is het zo ver in Ureterp.

Ureterp? Dat ligt in Friesland, vlak bij Drachten. Van Cupertino had 30 jaar geleden ook niemand gehoord en wie weet wordt Ureterp het epicentrum van Apple-liefhebbend Nederland. Het AMN is gevestigd aan De Gilden 14, in Ureterp dus (9247 CX), boven het bedrijf MediaPower. Op 29 december en 5 januari zijn ze ook open, 16 maart is de officiële opening. De toegang is gratis en de deuren zijn open tussen 10 en 16 uur.

Apple Museum Nederland is een stichting waarvan het doel ongeveer als volgt is omschreven: Het bewaren en exploiteren van een collectie Apple hardware ten behoeve van educatie en historisch/technisch bewustzijn. Zelf ben ik zo’n type dat z’n oude Macs (en zelfs een Apple ][) altijd heeft bewaard. Al die spullen werkend houden valt niet mee. Diskettes of disk drives die het niet meer doen, toetsen die vast zitten, batterijtjes die lekken, enzovoort: je moet van meerdere markten thuis zijn om een collectie oude computers goed te laten werken. Ik vind het dus wel mooi dat er nu een groep mensen is die dat doet en dat ik er dan ook nog naar kan gaan kijken. Je kunt ook donateur worden waarmee het museum dan weer zaken als het gas, water en licht kan betalen. Donateurs kunnen bij het museum terecht met vragen, bijvoorbeeld hoe ze kun eigen ‘klassieke Apple hardware’ weer werkend kunnen krijgen. En meer vrijwilligers kunnen ze ook gebruiken.

Kijk voor de laatste informatie op https://www.applemuseum-nederland.nl/.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.