Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 9 december 2012

Google en Apple strijden samen om Kodakpatenten

Dat Steve Jobs’ uitspraak ‘going thermonuclear on Google’ niet hoeft te betekenen dat er helemaal niet meer kan worden samengewerkt tussen de beiden bedrijven, bewijst het nieuws waar Bloomberg mee op de proppen komt: Apple en Google doen een gezamenlijk bod op patenten van Kodak.

Het gaat om 1.100 patenten die te maken hebben met digitale fotografie die de failliete fotorolletjes- en fotocamerafabrikant in z’n 123 jarige bestaan heeft verworven. Het gezamenlijke bod vertegenwoordigt een waarde van $500 miljoen.

‘Vreemde’ combinaties van rechtstreekse concurrenten zijn niet ongebruikelijk bij patentveilingen. Het voorkomt dat bedrijven tegen elkaar op moeten bieden en kan na de veiling dure patentrechtszaken tussen de concurrenten voorkomen. Zo kochten RIM, Apple, Microsoft en Sony vorig jaar voor $4,5 miljard de patenten van Nortel Network Corporation. Google viste toen achter het net met een schamel bod van $900 miljoen. Het lijkt erop dat Google lessen heeft getrokken uit deze Nortel-blunder.

Het geld heeft Kodak hard nodig voor een soort van doorstart, waarbij ze zich in plaats van fotografie willen gaan bezig houden met printactiviteiten voor commercie, verpakkingen en grote bedrijven. De waarde van de patenten zou meer dan $2 miljard zijn, maar doordat veel patenten in licentie gegeven zijn, is de feitelijke verkoopwaarde lager. Zoals vaker in dit soort zaken is geen van de betrokken partijen beschikbaar voor commentaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google en Apple strijden samen om Kodakpatenten
Sluiten