Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 december 2012

EU roept Samsung op (straf)matje

Een paar dagen terug werd bekend dat Samsung al zijn aanklachten tegen Apple binnen Europa afzwakt door niet langer een verkoopverbod te eisen. Een duidelijke reden werd daarbij niet gegeven door het bedrijf maar vandaag kwam de aap uit de mouw, niet door de Zuid Koreanen maar vanuit Europa.

Joaquin Almunia, Eurocommissaris voor mededinging, heeft laten weten dat de Europese Commissie een zaak voorbereidt tegen Samsung. De aanleiding is de reeks antitrustrechtszaken die het bedrijf tegen Apple aanspande in verschillende landen, waaronder Nederland. Samsung wilde daarmee betalingen afdwingen voor zogenaamde standaard-essentiële patenten. De EU vermoedt dat Samsung zich daarmee schuldig maakt aan machtsmisbruik en daarvoor gestraft moet worden.

In de rechtszaken waar het de EU om te doen is heeft Samsung Apple aangeklaagd voor het inbreuk maken van patenten die nauwelijks te omzeilen zijn bij het maken van een mobiele telefoon of tablet met mobiel internet. Bedrijven die dergelijke patenten hebben zijn bij wet verplicht ze met een schappelijke licentie te delen met concurrenten volgens een FRAND-overeenkomst.

In januari is begonnen met een onderzoek naar mogelijk misbreuik van de standaard-essentiële patenten die Samsung heeft. Mogelijk zou het bedrijf ze niet onder FRAND-voorwaarden hebben willen delen en dat is strafbaar. Volgens Almunia is het onderzoek inmiddels zo ver gevorderd dat zeer binnenkort een lijst met aanklachten opgesteld kan worden. Samsung krijgt vervolgens de gelegenheid om ze aan te vechten voordat het tot een oordeel en een mogelijke boete komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU roept Samsung op (straf)matje
Sluiten