Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 december 2012

Belangrijk Apple-patent voorlopig ongeldig

Je kunt je vast nog wel dat zinnetje van Steve Jobs herinneren bij de aankondiging van de iPhone in 2007: “[…] boy, have we patented it”. Daar was geen woord aan gelogen. Apple had honderden iPhone-gerelateerde patenten in handen. Toch zou Steve’s toon met de kennis van nu waarschijnlijk wat minder zelfverzekerd zijn geweest. Een van de belangrijkste iPhone-patenten is namelijk voorlopig ongeldig verklaard.

Foss Patents meldt dat er een First Office Action uitgevoerd is voor patent 7.479.949. Dit patent bevat een algemene beschrijving van het uiterlijk en gebruik van iOS op de iPhone en iPad. Het staat bij kenners ook wel bekend als het ‘Steve Jobs-patent’, omdat hij als een van de bedenkers genoemd wordt en omdat het patent zo belangrijk is voor iOS.

Volgens Foss wordt een patent doorgaans voorlopig ongeldig verklaard omdat een andere partij het aanvecht bij het Amerikaanse Patentenbureu. Vaak betekent dit echter niet dat een patent ook definitief ongeldig wordt verklaard. Veel patenten blijven uiteindelijk alsnog overeind staan. Toch moet de actie van het Patentenbureau volgens de site niet onderschat worden, mede vanwege het feit dat het volledige patent nu op het spel staat terwijl First Office Actions doorgaans slechts voor onderdelen van een patent worden uitgevoerd.

Apple heeft veelvuldig gebruik gemaakt van het patent in rechtszaken tegen partijen als Samsung en Motorola. Zo was het een onderdeel van de in september gehouden rechtszaak tussen Apple en Samsung in California waar laatstgenoemde een monsterboete van meer dan 1 miljard dollar opgelegd kreeg.

Mocht Apple patent 7.479.949 uiteindelijk toch verliezen, dan zal dat mogelijk gevolgen hebben voor de rechtszaken die het bedrijf voert tegen concurrenten. Tegelijkertijd zou Apple volgens Foss dan nog steeds duizenden patenten voor de iPhone in handen hebben, waaronder een paar honderd stuks voor multitouch-gebruik.

De dames en heren van het juridisch team hoeven voorlopig dus nog niet naar ander werk te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belangrijk Apple-patent voorlopig ongeldig
Sluiten