Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 december 2012

Apple wil energie uit wind halen, ook zonder wind

Al dan niet aangejaagd door de milieulobby werkt Apple hard aan het vergroenen van de enorme iCloud-serverparken. Zo werden er al een brandstofcelcentrale en een immens zonnepanelenveld gebouwd naast het datacentrum in North Carolina. Het probleem met veel schone energie is echter dat er geen constante toevoer is. De zon schijnt immers niet altijd en de wind gaat nog wel eens liggen. Blijkbaar hebben ze in Cupertino niet willen wachten tot anderen met een oplossing hiervoor komen. Apple heeft namelijk zelf een patent aangevraagd voor een methode waarmee schone wind-energie kan worden opgewekt, ook als het windstil is.

In het patent wordt een methode beschreven waarbij niet direct stroom uit de beweging van een windmolen wordt gehaald. Normaal gesproken zijn wieken van een windmolen verbonden aan een as die weer verbonden is met een dynamo. Apple heeft een methode bedacht waarbij de as door middel van wrijving hitte genereert en daarmee een vloeistof opwarmt. Deze wordt opgeslagen en wordt gebruikt als aandrijving van een stoomturbine als er stroom nodig is.

Met de bedachte methode is het dus mogelijk om energie te genereren als het waait en deze op te slaan voor momenten waarop er weinig of geen wind is. Dat is belangrijk voor een bedrijf als Apple aangezien serverparken een continue toevoer van stroom nodig hebben, ook als er geen zon of wind is om die op te wekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple wil energie uit wind halen, ook zonder wind
Sluiten