Wil Apple zonder Intel verder?

Door: Koen van Tongeren - 42 reacties

Kun jij je dat moment nog herinneren toen Steve Jobs in januari 2006 vertelde dat de geruchten waar waren? Apple maakte een van de grootste transities uit de geschiedenis van de Mac door van IBM’s PowerPC- naar Intel-processors te switchen. Nu, bijna zeven jaar later, gaan er opnieuw geruchten dat een transitie op komst is, al zou Apple het nu zelf willen gaan doen.

Bloomberg beweert dat Apple de mogelijkheden onderzoekt om in de toekomst Mac’s te maken die geen processors van Intel aan boord hebben maar Apple’s eigen op-ARM-gebaseerde chips. In de afgelopen jaren is Apple al uitgekomen met een reeks van deze zelf-ontworpen processors voor iOS-apparaten. De A6X-chip in de iPad 4 en de iPhone 5 is hier het meest recente voorbeeld van. Deze processor blijkt niet alleen veel sneller dan zijn voorgangers te zijn, maar ook mobiele processors van andere fabrikanten voorbij te streven. Mede door dit succes zou Apple genoeg zelfvertrouwen hebben gekregen om chips te gaan maken die krachtig genoeg zijn voor Mac’s.

Het bericht van Bloomberg komt onverwacht. Tot klinkt het niet ongeloofwaardig dat Apple alternatieven onderzoekt voor Intel-processors. Om te beginnen zat er 10 jaar tussen de voorlaatste transitie (van 68K naar PowerPC) en de switch naar Intel. Als Apple rond 2016 over zou gaan op een nieuwe processorarchitectuur wordt daarmee vastgehouden aan een schema dat lang geleden is ingezet.

Belangrijker is de term ‘Post-PC-tijdperk’. Elke fabrikant, inclusief Apple, houdt er rekening mee dat computers ooit een niche-product voor professionals zullen worden terwijl consumenten overgaan op tablets en smartphones. Hiervoor voldoen de huidige ARM-chips van Apple al beter dan Intel-processors omdat ze klein, krachtig én energiezuinig zijn. Daarbij wordt verwacht dat iOS en OS X, beiden gebouwd op dezelfde basis, ooit samen zullen smelten tot één besturingssysteem dat in ieder geval geoptimaliseerd zal zijn voor die ARM-processor.

Onlangs schreven we al over de lange geschiedenis die Apple heeft met ARM. In de afgelopen jaren is een aantal ontwikkelaars en fabrikanten van ARM-chips opgekocht door Apple waardoor het bedrijf nu veel kennis in huis heeft. Of dat voldoende zal zijn om ooit processors te maken die mee kunnen komen met Intel’s krachtpatsers zal moeten blijken. Voorlopig blijft het volgens de geruchten in bij interne experimenten. Maar ja, dat hebben we eerder gehoord…

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  ruben

  Als dit betekent eine bootcamp betekend dat voor mij einde Apple aangezien ik niet zo’n fan meer ben van iOS

 • Profielfoto
  PvdO

  “Om te beginnen zat er 10 jaar tijd tussen de voorlaatste transitie (van 68K naar PowerPC) en de switch naar Intel. Als Apple rond 2016 over zou gaan op een nieuwe processor wordt daarmee vastgehouden aan een schema dat langgeleden is ingezet.”
  Ik zou het meer als een toevalligheid zien dat er twee keer 10 jaar tussen heeft gezeten dan er een heel schema aan hangen. Er is geen enkele economische of innovatieve reden te bedenken om een dergelijk schema aan te houden.

  Maar ik word graag gecorrigeerd mocht dat wel het geval zijn.

 • Profielfoto
  iPredict

  A matter of time. De A6(X, voor grotere schermen) kan al heel wat van de basistaken doen. Zeker de MBa en de mac Mini zijn geschikte doelwitten om mee te beginnen.

 • Profielfoto
  seek

  Prachtige CPU architectuur die ARMs, 68k en PPC ook trouwens.

 • Profielfoto
  Hans

  Het zou de Mac wel weer uniek maken. Ik vond het nog altijd fantastisch om met op een betrouwbare PPC-bak te werken terwijl de PC-boys zaten op te scheppen over hun overklokte Intel / AMD-computer die vervolgens bezweek onder het al het geweld.

  De keuze voor een geheel eigen processor is meer dan te rechtvaardigen, alleen zal een deel van de huidige Mac-kopers (puur voor design, want draaien vervolgens Windows) weer afhaken.

 • Profielfoto
  Macteach

  Als dit betekend eine bootcamp betekend dat voor mij einde Apple aangezien ik niet zo’n fan meer ben van iOS

  Twee d’s te veel, twee t’s te weing, en nog een d te weinig:-)

 • Profielfoto
  Verwijderd

  Tjonge jonge! Eerst even lezen en dan posten koen:D

 • Profielfoto
  CaDoc

  Het gaat er uiteindelijk om wat je met je PC/computer/device/noemhetmaarwat je kan doen. Met de overgang van PPC naar Intel werd er door Apple ook goede ondersteuning voor de developers geboden.

  Uiteraard heb ik geen zin in videobewerking of tekstverwerken op een iPad. Omdat ik daar vast niet de enige in ben denk ik dat het toetsenbord niet zo snel gaat verdwijnen. Ook snelheid zal wel snor zitten…

 • Profielfoto
  Rtaal

  Als apple van Intel afstapt stap ik van Apple af. Intel maakt goede en degelijke processors en ik wil niet hebben dat weer alle applicaties opnieuw geschreven moeten worden. Als Apple dat doet zullen ze veel klanten verliezen inclusief mij dus..:

 • Profielfoto
  dsdevries

  Het spijt mij zeer, maar tijdens het lezen van dit artikel ergerde ik mij enorm aan het hoge aantal spel- /schrijffouten. Het niveau is in dit artikel wel gedaald tot een absoluut dieptepunt.
  Koen, Schaam je!

 • Profielfoto
  CaDoc

  @Rtaal: Dat Intel goede processors maakt, is duidelijk. Overigens is dat slechts ook beperkt, ik kan mij ook een Intel-processor met rekenfout herinneren.

  En bij de overstap van PPC naar Intel kwamen veel programma’s als Universal Binary uit. Uiteindelijk gaat alles toch om de prestaties?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @dsdevries bof jij even; we zijn altijd op zoek naar redacteuren. Aanmelden kan via redactie@onemorething.nl.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Volgens mij zouden ze een hexacore a6 wel in een MacBook air kwijt kunnen…

  Ben wel benieuwd naar nieuwe chips van Apple. Dat de dualcore van de i5 de quadcore van de s3 er uit blaast zegt toch wel genoeg

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  Aangezien Windows 8 (RT) ook al op ARM draait, kan ik me eigenlijk best voorstellen dat over een paar jaar Windows misschien ook wel helemaal op x86 én ARM werkt. Als Apple dan naar ARM schakelt is een met Bootcamp vegelijkbaar systeem misschien wel weer beschikbaar, maar om dan Linux/Windows voor ARM op de nieuwe Apple systeempjes probleemloos te kunnen draaien.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Rtaal 10 minuten geleden
  Als apple van Intel afstapt stap ik van Apple af. Intel maakt goede en degelijke processors en ik wil niet hebben dat weer alle applicaties opnieuw geschreven moeten worden. Als Apple dat doet zullen ze veel klanten verliezen inclusief mij dus..:

  >
  Waar zijn de alternatieven van Intel voor ARM? Die ARM’s doen het goed in de mobiele apparaten van Apple.
  Ik zie alleen een terugkeer naar de niet-zo-goede oude tijd van de pre-Powerbook G3 periode, toen er er speciaal Apple RAM gebruikt werd, de ADB-poort en scsci ons apart zetten. Alleen is het nu extremer, met vastgesoldeerd RAM, vastgelijmde accu’s en ssd’s met afwijkende interface. Dan kan die eigen processor er ook nog wel bij.

 • Profielfoto
  PaneVino

  Je ziet steeds die golfbewegingen in de loop der tijd ontstaan tussen zelf-maken en inkopen. Steeds gedreven vanuit kosten vs functionaliteit.
  Iets dat je in veel meer markten terugziet overigens.

  Ik vind het daarom opvallender dat in de geschreven tekst staat dat dit bericht onverwacht kwam. Ik had het al heel lang op mijn netvlies staan dat deze mogelijk optie voor Apple steeds realistischer zou worden.

 • Profielfoto
  veyske

  @koen, uw reactie is de max!

  Kben zelf niet zo’n taalfreak dus bij mij doen de ogen niet echt pijn bij het lezen van de tekst. Al kan ik wel begrijpen voor sommige anderen dat dit wat minder is.

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Jongens, dat gezeik iedere keer over spelfouten.
  Koen, Jan-David en Lucas (en de rest) doen dit allemaal vrijwillig. Waardeer ze eens inplaats van ze altijd maar af te kraken. Als je alleen maar kunt reageren met: “Er zaten zoveel taalfouten in het stuk.”, dan kun je beter naar een andere site gaan, die waarschijnlijk net zo vol zit met fouten. Niemand is perfect, alsof je zelf nooit spelfouten maakt.

  Kom op, wees blij met de inzet die de jongens doen…

 • Profielfoto
  Mr.RoBoT

  PaneVino heeft gelijk, switchen tussen eigen ontwerp en aankopen is wat Apple doet. Wel heel teleurstellend als je PPC niet meer ondersteund is. Nu ook voor de mac pro? Nu kan ik er nog misschien een boekenkast van maken.

 • Profielfoto
  aukem

  Zonder Koen hadden we misschien 3 stukken apple nieuws, dus stel je wat minder aan, klaag niet alleen maar zoek een oplossing…

 • Profielfoto
  ramrod

  Wat een stel zeikwijfen hier zeg dat geneuzel over taalvouten , begin lekker je eigen Nederlandse taal forum , kunnen jullie lekker de hele dag anderen lopen afzeiken over een een d of t te veel of te weinig , deze site is gratis toegangkelijk , wordt door vrijwilligers draaiende gehouden , lekker makkelijk dat gezanik , zelf alleen maar lezen en niets van enige waarde bijdragen .

 • Profielfoto
  Ruben

  Met de overgang van PPC naar Intel werd er door Apple ook goede ondersteuning voor de developers geboden.

  Leuk voor de developers, maar niets dan gezeik voor gebruikers. PowerPC, Intel, “Universal Binary”, Rosetta (wat ze vervolgens ook weer weg laten). Geen nieuw OS op oude Macs, geen oud OS op nieuwe Macs. Zelfs vandaag de dag kom je nog handige PPC tools tegen zonder Intel versie. Programma’s die ik alleen op mijn MacBook kan gebruiken, programma’s die ik alleen op mijn PPC kan gebruiken. De switch naar Intel was voor mij de meest irritante wijziging die ik als Apple gebruiker heb moeten ervaren. Nu zal de switch naar Mac OS X misschien nog iets erger geweest zijn, maar ik gebruik pas Mac sinds 2001, dus voor mij was het juist wel prettig om als nieuwkomer niet meteen in een wereld van specialisten te vallen, want OS X was voor iedereen nieuw, ook de doorgewinterde Maccers.

  Het argument dat Apple veel Windows gebruikers als potentiële klant zou verliezen werkt denk ik twee kanten op. Misschien is het balen voor mensen die Windows op hun Mac willen (die moeten dan Parallels, VMWare of VirtualBox gaan gebruiken) maar aan de andere kant komen er misschien ook juist weer nieuwe (hardware) klanten bij die nu Mac OS X op niet-Apple hardware draaien. Dat lijkt me een stuk lastige worden als ook de nieuwe OS X versies op den duur totaal geen Intel support meer hebben.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het spijt mij zeer, maar tijdens het lezen van dit artikel ergerde ik mij enorm aan het hoge aantal spel- /schrijffouten. Het niveau is in dit artikel wel gedaald tot een absoluut dieptepunt.
  Koen, Schaam je!

  Vast op een iPad getypt. Ik was laatst op een intake gesprek. De vrouw tegenover mij typte al pratend en zonder op haar toetsenbord te kijken mijn antwoorden in. (10 vingers natuurlijk). Nu nog op een iPad denk ik nu…

  Elke fabrikant, inclusief Apple, houdt er rekening mee dat computers ooit een niche-product voor professionals zullen worden terwijl consumenten overgaan op tablets en smartphones.

  Daarom is dat ‘post-pc tijdperk’ ook zo’n onzin. Met een toetsenbord heb je ‘feeling’ met de toetsen, maar niet op een iPad, dan lijkt het net alsof je handschoenen aan hebt met dikke vingers. En eh… een snelle typiste of een griffier is ook een professional hoor en die zie ik niet zo gauw de pc vervangen voor een tablet. (Is ook helemaal niet nodig als je werkplek een vaste is)

 • Profielfoto
  Tuvok

  Volgens mij betekende de overgang naar Intel, een toename van Apple gebruikers, meer software en games. Als ze van Intel afscheid nemen lijkt het me ook dat veel ontwikkelaars overstappen naar een ander platform.

  Nu Valve naar Linux gaat omdat Windows 8 met haar AppStore nog meer closed source promoot, kan dit een interessant gaming platform worden met stappen veel ontwikkelaars over.

 • Profielfoto
  seek

  Rtaal: ik wil niet hebben dat weer alle applicaties opnieuw geschreven moeten worden

  Voor overstap naar andere CPU hoeven slechts kleine delen van een klein percentage applicaties herschreven worden. Denk bijvoorbeeld aan PhotoShop, die waarschijnlijk nog hand-geoptimaliseerde stukjes machine code (assembler) gebruikt voor zijn zeer snelle beeldbewerking functies. Adobe is echter al goed bezig met ondersteuning van ARM.

  Ander zeer bepalend CPU aspect is endianess (http://en.wikipedia.org/wiki/Endianness); de volgorde waarin bytes worden opgeslagen. Je hebt little endian en big endian CPUs. Je kunt als programmeur leuke trucjes uithalen als je uit kan gaan van slechts één endianess. Het is een kleine ramp om een applicatie compatibel te maken voor beide (of de andere) endianess; je moet dan alle code checken. Je kunt het een beetje vergelijken met het jaar-2000-probleem.

  Endianess was dus voor ontwikkelaars een belangrijke/bepalende zaak toen Apple de overstap maakte van PPC / 68k (big endian) naar Intel (little endian). Het goede nieuws is dat ARM ook little endian is!

  Dan zijn er nog de groottes (het aantal bytes) van standaard variabelen van programmeertaal C: char, short, int, long, float, double. Net als bij endianess kan het handig zijn om uit te gaan van vaste groottes; de C standaard definieert echter de groottes niet. Bij overschakeling naar andere CPU (en dus andere C compiler), kun je ook hier in principe problemen krijgen. Nu is het echter zo veel C implementaties wel standaard groottes hanteren, die overal gelijk zijn. Dit blijft altijd een punt van aandacht maar zal bij een omschakeling van Intel naar ARM geen probleem vormen.

  Tenslotte zijn er nog OS kernel zaken die net even iets anders kunnen zijn. MacOS en iOS schermen deze dingen echter (bijna) volledig af en zullen zeer weinig applicaties hier iets mee van doen hebben.

  Samenvattend denk ik dat 99% van alle applicatie code weinig aandacht zal behoeven.

 • Profielfoto
  seek

  Overigens is de vergelijking tussen ARM en Intel onjuist. Ja het zijn beide bedrijfsnamen, maar als je praat over CPUs moet je ARM en x86 zeggen. Intel heeft nog een heel skala aan andersoortige CPUs.

 • Profielfoto
  Vader

  @ramrod
  Je heb helemaal gelijk.
  Maar het is wel, woord, komma, spatie.
  This maar dat ju ut weet

 • Profielfoto
  seek

  @Vader Humor! Aanrader voor je: Eats, Shoots & Leaves.

 • Profielfoto
  klonic

  Als Apple een mooie schil maakt dat ik dan nog steeds kan bootcampen vind ik het prima zolang het geen terugval is qua snelheid.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik snap dat niet iedereen al jaren Macs gebruikt. Maar zelf vond en vind ik Macs met een PowerPC processor stabieler dan met een Intel processor. Dus voordat iemand begint te piepen over mogelijke consequenties met betrekking tot boot camp e.d., besef wel dat de Mac in z’n algemeen hier weer beter van kan gaan worden. Ik ben het echter met jullie eens dat dan wel op een of andere manier de mogelijkheid moet blijven bestaan dat Windows programma’s erop kunnen draaien. De emulatiesoftware in de tijd van de PowerPC processors was schandalig slecht. Het voordeel is wel dat het marktaandeel van Macs tegenwoordig vele malen hoger is dan 10 jaar geleden, waardoor de software mogelijkheden ook veel beter zijn en veel mensen dus niet meer afhankelijk hoeven te zijn van Windows.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Xcode , momenteel is er al een arm versie van de nieuwe windows 8.
  Die draait op de windows surface RT , met ARM cpu .
  Dus een mac met ARM zou nog steeds windows 8 kunnen draaien.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Jongens, dat gezeik iedere keer over spelfouten.
  Koen, Jan-David en Lucas (en de rest) doen dit allemaal vrijwillig.

  Ja, en? Is dat een excuus om een schrijfsel vol fouten te publiceren?

 • Profielfoto
  oblomov

  Als dit betekend eine bootcamp betekend dat voor mij einde Apple aangezien ik niet zo’n fan meer ben van iOS

  Twee d\’s te veel, twee t\’s te weing, en nog een d te weinig:-)

  Kan ook via een privebericht.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Zou een mooie overgang zijn. Desktop computers gebruik ik niet meer, mijn MacBook Pro is mijn workstation voor alles. Ben niet bang voor bootcamp, nu Microsoft met Windows 8 al klaar is voor ARM.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  In eerste instantie denk je ‘hiermee gaat Apple zich in de vinger snijden’. Het Intel x86 is momenteel zo dominant dat ieder Desktop OS van enige omvang er op draait.
  Het zal ongetwijfeld passen in Apple’s strategie de complete keten van A tot Z te beheersen. Ik kan het niet anders verklaren dan dat Apple er op gokt hun producten zo goed te maken dat die veel Windows gebruikers over doen stappen.

  Wat betreft het ombouwen van applicaties denk ik dat dat wel zal meevallen. Apple is zich erg goed bewust van het instorten van de markt als ze dat niet goed regelen. Denk aan de Carbon omgeving die toch al weer uit eind vorige eeuw stamt en pas bij Lion werd afgeschaft.
  Apple komt vast en zeker weer met de een of andere HAL (hardware abstraction layer) die de overgang vergemakkelijkt.

  Persoonlijk denk ik dat de impact ook nog wel te overzien valt als de nieuwe CPU’s hardware virtualisatie ondersteunen. Zo zou er KVM op kunnen draaien, zodat Intel omgevingen zoals Windows mogelijk blijven.
  Maar ja, Apple kennende…..

 • Profielfoto
  Kdingo

  Ik zie de samensmelting van iOS en Mac OS al aankomen. Dit dan ook nog eens op ARM.

  Apple heeft iOS flink dichtgetimmerd, Mac OS heeft hetzelfde gemak maar was nog niet zo dicht… (Natuurlijk wel gedeeltelijk, kijk maar naar het aantal malware op een Mac)

  Als het huidige iOS op mijn Mac komt (dan maakt het me niet uit welke extra functies erin
  komen) is het voor mij toch echt voorbij…

  iOS is het fijnste mobiele OS dat ik ken, maar deze beperkingen wil ik niet op een computer!

  Windows is hier ook aan begonnen en ik zie het einde der PC’s nu ook aankomen, alleen is windows nog niet zo dicht als iOS. Maar aangezien de producten van Microsoft, willen zij ook een beetje het Apple imago.

  Intel maakt erg goede processoren maar laat daar Apple AUB nog even vanaf blijven, eerst echte bewijzen graag!

  We zullen zien…

  @zpelvautsijkers Waarom altijd moeilijk doen zeg!? Zulke reacties slaan echt nergens op!

  Kunnen we “deze soort” niet gewoon in een forum ergens in een hoekje flikkeren.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik voorzie gejailbreakte Macs en een gouden toekomst voor Cydia….

 • Profielfoto
  cids

  Met de overgang van PPC naar Intel werd er door Apple ook goede ondersteuning voor de developers geboden.

  Leuk voor de developers, maar niets dan gezeik voor gebruikers. PowerPC, Intel, “Universal Binary”, Rosetta (wat ze vervolgens ook weer weg laten). Geen nieuw OS op oude Macs, geen oud OS op nieuwe Macs. Zelfs vandaag de dag kom je nog handige PPC tools tegen zonder Intel versie. Programma\’s die ik alleen op mijn MacBook kan gebruiken, programma\’s die ik alleen op mijn PPC kan gebruiken. De switch naar Intel was voor mij de meest irritante wijziging die ik als Apple gebruiker heb moeten ervaren. Nu zal de switch naar Mac OS X misschien nog iets erger geweest zijn, maar ik gebruik pas Mac sinds 2001, dus voor mij was het juist wel prettig om als nieuwkomer niet meteen in een wereld van specialisten te vallen, want OS X was voor iedereen nieuw, ook de doorgewinterde Maccers.

  Het argument dat Apple veel Windows gebruikers als potentiële klant zou verliezen werkt denk ik twee kanten op. Misschien is het balen voor mensen die Windows op hun Mac willen (die moeten dan Parallels, VMWare of VirtualBox gaan gebruiken) maar aan de andere kant komen er misschien ook juist weer nieuwe (hardware) klanten bij die nu Mac OS X op niet-Apple hardware draaien. Dat lijkt me een stuk lastige worden als ook de nieuwe OS X versies op den duur totaal geen Intel support meer hebben.

  Ruben, vergeet niet als Apple de overstap niet had gemaakt dan had je nu niet van die krachtige MacBooks’s kunnen kopen en had Apple wellicht niet meer bestaan…

 • Profielfoto
  polansky

  Ruben, vergeet niet als Apple de overstap niet had gemaakt dan had je nu niet van die krachtige MacBooks\’s kunnen kopen en had Apple wellicht niet meer bestaan…

  En daarmee sla je spijker op zijn kop.

  Als Apple straks de volledige overstap maakt naar haar eigen ARM systeem inclusief een volledig dicht getimmerd systeem, zal dat evengoed het einde van Mac Computers inluiden en daarmee wellicht ook het einde van Apple.

 • Profielfoto
  morty

  En daarmee sla je spijker op zijn kop.
  Als Apple straks de volledige overstap maakt naar haar eigen ARM systeem inclusief een volledig dicht getimmerd systeem, zal dat evengoed het einde van Mac Computers inluiden en daarmee wellicht ook het einde van Apple.

  Ik denk het niet. Grootste voordeel van de intel was de mogelijkheid voor bootcamp. Nu microsoft ook de ondersteuning bied voor ARM voor de windows versies kan je de stap overwegen. Zelf denk ik dat pure power op de CPU niet heel lang meer van essentieel belang zal zijn. Energiebesparing op laptops en schrijfsnelheden verhogen geeft een betere boost.

  Zodra de ARM chips ook op goede snelheden draaien is het wel een goede mogelijkheid. Je hebt een iphone op een baby chip draaien en je commandcenter thuis draait op een megachip. Door de architectuur het zelfde te houden is verdere integratie mogelijk en kan je makkelijk zaken combineren en porteren.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Gebakken lucht !

 • Profielfoto
  Rtaal

  Oke ik kreeg veel reacties op mijn reactie.

  @ seek. Bedankt voor al deze informatie. Ik ben een beetje thuis in het programmeren maar niet echt in-depth over processoren (wat ik wel wil weten omdat het me wel interessant lijkt). Al met al positiever dan ik dacht dus (de overstap van Intel naar ARM). Ik weet van iOS met overstappen van de iPhone 3gs naar de iPhone 4 en nu de iPhone 4s naar de 5 dat alle apps geoptimaliseerd moesten worden. Echter is dat een verschil in resolutie en niet soort processor maar ik dacht dat dit een soort gelijk proces was en dat veel ontwikkelaars hier lang mee bezig zouden zijn. You proofed me wrong. Dank U voor deze leerzame info.