Tweede leven voor iWork in de cloud?

23 reacties

Het is bijna vier jaar geleden dat de laatste versie van iWork, Apple’s antwoord op Microsoft Office, uitkwam. De programma’s Pages, Keynote en Numbers zijn sindsdien wel uitgebracht voor iOS maar de Mac-versies van de iWork-apps hebben sinds januari 2009 geen nieuwe functionaliteit gekregen. Sterker nog, het enige relevantie nieuws sindsdien was het stopzetten van de iWork.com-beta.

Gelukkig gloort er nu een sprankje hoop aan de horizon, zoveel voor Mac-gebruikers die smachten naar een nieuwe iWork-versie als voor ex-gebruikers van iWork.com. Uit een recent-opgedoken vacature blijkt Apple op zoek te zijn naar een software-ontwikkelaar voor het iWork-team. Hij of zij moet volgens de beschrijving gaan werken aan de volgende generatie van iWork-apps voor iOS, Mac én webapplicaties en -diensten. Komt iWork.com dan toch weer terug als iCloud-dienst?

Op dit moment zijn de iWork-apps geïntegreerd met iCloud, maar de functionaliteit is nog erg beperkt. Pages-, Keynote- en Numbers-bestanden kunnen direct via iCloud geopend worden en bewaard worden. Ondertussen laat Microsoft echter zien dat er veel meer mogelijk is in de cloud. Het nieuwe Office 365 is een Office-pakket dat online via een webbrowser gebruikt kan worden. Ook Google laat met Google docs zien dat tekstverwerken, presentaties maken of speadsheets aanmaken volledig online kan.

Met iWork.com was het al mogelijk om documenten in een browser te openen en er notities aan toe te voegen. Het is denkbaar dat een toekomstige online-versie van iWork het mogelijk maakt om daadwerkelijk documenten aan te maken en te bewerken. Via iCloud worden ze vervolgens beschikbaar gemaakt op al je Mac’s en iOS-apparaten.

Welke iCloud-toepassingen voor iWork zie jij voor je?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  koenvisser

  Dus de integratie van iCloud een tijdje terug noemen je geen nieuwe functionaliteit? Apart.

 • Profielfoto
  Xcode

  Op dit moment zijn de iWork-apps geïntegreerd met iCloud, maar de functionaliteit is nog erg beperkt. Pages-, Keynote- en Numbers-bestanden kunnen direct via iCloud geopend worden en bewaard worden.

  Ik vind de integratie anders behoorlijk tegenvallen. Wanneer ik een op de Mac gemaakte Pages bestand wil openen op mijn iPad, dan moet ik eerst het bestand omzetten voor ik er mee aan de slag kan. Tsjah, weet niet precies wát er dan met het bestand gebeurt maar ik doe dat liever niet als het om een belangrijk bestand gaat.

 • Profielfoto
  GeertGB

  En probeer maar eens met enkele mensen samen te werken aan één document via iCloud: onmogelijk. Eigenlijk is dat alleen via Dropbox mogelijk, maar daar werkt iWork op de iPad of iPhone weer niet lekker mee. Conclusie: heel hard nodig dat er werkelijk iWork.com komt dat veel meer open is (ook toegankelijk voor niet Apple) en samenwerking mogelijk maakt (tegelijkertijd in één document).

 • Profielfoto
  Myquandro

  Wat voor mij een zeer goede toevoeging zou zijn in deze richting is dat het mogelijk wordt om de keynote presentaties altijd te kunnen openen en afspelen via de browser, ongeacht het besturingssysteem oid. Dan kan ik namelijk ook als ik een keee op een windows pc zit gewoon een presentatie geven.
  Verder stoor ik mij er altijd aan als ik een op mijn Mac gemaakte presentatie open op mij. iPad of iPhone er een waarschuwing is dat bepaalde lettertypes oid niet kunnen worden gebruikt. (Weet iemand daar trouwens een oplossing voor?)

 • Profielfoto
  FvGunst

  @ Xcode: Heeft dat niet gewoon met het lettertype te maken die de iPad dan niet kent en hem converteert naar het iPad lettertype?

 • Profielfoto
  Xcode

  @ Xcode: Heeft dat niet gewoon met het lettertype te maken die de iPad dan niet kent en hem converteert naar het iPad lettertype?

  Dat zou kunnen kloppen, ik gebruik wel eens een niet-standaard lettertype. Zal de volgende keer eens Helvetica o.i.d. proberen, bedankt voor de tip.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  kan iemand misschien uitleggen waarom er ‘gesmacht word’ naar een nieuwe versie, de suite is na 2009 ook niet slechter geworden, dus waarom zou het nu opeens niet goed genoeg meer zijn

 • Profielfoto
  Jojo890

  Snap het ook niet waarom we smachten naar een nieuwe versie, terwijl er alles in zit wat je nodig hebt. Vind het nog steeds een super programma zeker met de iCloud integratie.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Als je veel layouttrucjes gaat doen in pages wordt het erg traag, dat mag beter. Verder is het inderdaad een prima programma en over de andere delen van iWork zeker geen klagen.

 • Profielfoto
  Wijtze

  Och kan wel een paar dingen bedenk waar ik de laatste tijd tegen aanloop die ik mis in pages zoals:
  – het makkelijk aanpassen van opmaak stylen zoals in word kan
  – het informatie venster meer functies geven om de lay-out aan te passen enzo.
  – betere export mogelijkheden naar MS-word. Ik moet hier voor school vaak naar terug grijpen aangezien de compatabiliteit tussen beide pakketten niet optimaal is.
  – Je merkt dan toch dat word en excel meer mogelijkheden hebben!

  Wat ook ideaal zou zijn is iWork in iCloud. Dus als je op school of op het werk op een windows systeem zit, je je bestanden gewoon kunt openen en bewerken. Net zoals nu het geval is bij google.

 • Profielfoto
  Moltie

  De echte uitdaging lijkt me om Numbers zo te verbeteren dat het echt kan concurreren met Excel. Pages is wat mij betreft veel beter dan Word.

  Op de één of andere manier krijg ik altijd ruzie met MS Word. Verspringende lettertypes, raar gedoe met nummering, kantlijnen die anders inspringen dan ik wil. Om nog maar niet te spreken over crashes. En als het hele spul dan weer is opgestart en aan de gang ben duikt plotseling Times New Roman op midden in een document dat is opgesteld in Arial. AAAAH!

  Ik vind het werken met Pages echt een verademing. Werkt lekker, stabiel en logisch. Doet gewoon wat jij wil. Een update zou leuk zijn, maar niet noodzakelijk.

 • Profielfoto
  jamba

  Ik kan mij nog wel een aardige feature bedenken. Zoals in-app templates voor het trio. Zowel voor Apple als niet-Apple developers.
  Of templates-share vooramateurs.

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  Ik hou van de producten van Apple, maar objectief gesproken komt Numbers niet aan de enkels van Excel. Het is veeeel trager, kan niet om met grote spreadsheets (crashed) en heeft veeeel minder mogelijkheden. Er is dus inderdaad heel wat werk aan de winkel.

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  De compatibiliteitsproblemen tussen de iOS en OSX versies zijn ook heel storend.

 • Profielfoto
  maconly

  bagger

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Zo he… 1 hele programmeur die dan ook nog QA moet doen. Dat wordt wel 2024 voordat het klaar is.

  En bovendien zegt de website nu:

  ===
  We’ll be back.

  We’re busy making updates and will be back soon.
  ===

  Keuteltje alweer ingetrokken?

  Ik gebruik in mijn werk eigenlijk voornamelijk Excel. En daar is gewoon geen enkele vervanging voor. Numbers komt niet eens in de buurt.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Ik heb diverse zeer grote documenten gemaakt met Pages. Juist het veranderen van opmaakstijlen is een van de pluspunten van dit pakket, zeker in vergelijking met Word. Van traagheid heb ik, ondanks het grote aantal plaatjes en grafieken, weinig van gemerkt. Waar wel bugs zitten is o.a. op het gebied van paginanummering. Als je eenmaal een sectie in het document hebt geplaatst en die haal je daarna weg, dan komt het niet meer goed. Een van de andere problemen is als het dan uiteindelijk als complex document naar Word geëxporteerd moet worden. Dat zorgt wel voor ellende. Positionering van plaatjes, kantlijnen, headers. Daar gaat het mis.

 • Profielfoto
  MvdM

  Zo he… 1 hele programmeur die dan ook nog QA moet doen. Dat wordt wel 2024 voordat het klaar is.

  Dat valt me wel vaker op aan die vacatures en projecten van Apple. Het komt op mij over als : zo, we hebben de nieuwe iPhone af, nu gaan we eens iemand inhuren voor de nieuwe iWork. En pas als dat af is gaan we ons een focussen op een nieuw toetsenbord, daarna nog eens rustig kijken of we de nieuwe Mac Pro in elkaar gaan schroeven. Wat ik van sommigen hoor is dat Mobileme veel beter was dan iCloud. Waarom gaan ze daar dan niet op verder?

 • Profielfoto
  Erwal

  Keynote is ondanks de leeftijd nog steeds beter dan Powerpoint
  Pages werkt prachtig maar wisselt slecht uit met Word (maar is als solo pakket zeker vergelijkbaar zo niet beter)
  Numbers is het kleine broertje van Excel.

  iWork in de cloud kan wel eens een hele mooie ervaring gaan opleveren. Alleen die uitwisselbaarheid met de Microsoft standaard nog even fixen. Goede ontwikkeling dus (maar met 1 ontwikkelaar kom je niet ver).

 • Profielfoto
  la1974

  Je kan met de iPad en Keynote niet eens breedbeeld presenteren. Een van de zaken die ze hoop ik oppakken.

 • Profielfoto
  oblomov

  Ik hoop dat er betere spatiëring mogelijkheden in Pages komen. Apple kan het gratis Bean als voorbeeld nemen.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet iets mis in iWork…. ik vind de tabel functie in Pages een beetje “onhandig” maar da’s ook de enige klacht die ik me kan bedenken op dit moment.

 • Profielfoto
  ertje

  Samenwerken aan één document zoals bij Google Docs kan en het delen ervan zou te gek zijn, maar dan op je iOS device of op de Mac computer.