Snow Leopard weer te koop in Apple Store

Door: Koen van Tongeren - 44 reacties

Voor mensen die niets willen weten van de Mac App Store of al het andere moois dat Lion en Mountain Lion hebben gebracht en voor mensen die niet willen of kunnen installeren vanaf een internet-installatie, is er goed nieuws: Mac OS X 10.6 Snow Leopard is weer te bestellen op DVD in de online Apple Store.

OMT’er computer space deed deze € 18 kostende ontdekking. Hierdoor is het niet meer nodig om op Marktplaats of eBay te speuren naar tweedehands aanbiedingen. Terwijl Snow Leopard 1 cent duurder is dan de download van Mountain Lion, is het goedkoper en vertrouwder dan de meeste aanbod op tweedehands websites.

Waarom heb jij nog behoefte aan Mac OS X 10.6 Snow Leopard?

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Mooi;)

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Beetje laat met dit nieuws. Is allang bekend.

  Overigens vind ik nog altijd dat Snow Leopard altijd de beste OS X. Met Lion en nu Mountain Lion heb ik helaas toch vaker problemen.

 • Profielfoto
  sanderman

  Haha, dat had ik jullie ook zo kunnen vertellen. Heb de dvd van SL vorige week namelijk nog besteld bij de Store.

  Waarom? Mijn ouders draaien nog op Leopard… En zonder SL geen upgrade mogelijk naar ML.

 • Profielfoto
  iPredict

  Mijn neef wil graag (legaal) van Leopard naar Mountain Lion. Zonder deze DVD waren we al tot de conclusie gekomen dat dat een moeilijke taak was, zeker aangezien Leopard de Mac App Store niet heeft.

 • Profielfoto
  McMeller

  Jullie slaan de plank dit keer even mis. Juist de mensen die willen upgraden naar Mountain Lion, of soms naar Lion, en nog op Leopard, of soms op Tiger, draaien hebben behoefte aan deze DVD. Simpelweg omdat vanaf Snow Leopard de Mac App Store aanwezig is, die nodig is om deze stap te kunnen maken.

  Velen zijn blijven plakken bij Leopard en kunnen zonder Snow Leopard niet naar Lion of Mountain Lion. Voor mensen die naar Lion willen/moeten ligt er vervolgens nog een uitdaging om deze bij Apple te kopen, aangezien deze niet meer voor het oprapen ligt in de App Store.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Waarom? Mijn cracktop trekt het echt niet als ik op Lion zit (been there, done that), dus dat ga ik ook niet meer doen. Ook al ben ik op een minder legale manier gaan downgraden (alhoewel, het schijfje was gekocht in een ver grijs verleden, maar die lag nog bij mijn ouders).

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  Waarom? Ik heb toch gewoon een USB met 10.7 Lion!

 • Profielfoto
  ndr

  @iPrincess:
  Ik heb laatste een Crackbook gefixt waarvan de schijf dood was. Helaas kon deze niet naar ML, maar wel Lion (Raarrr). Nu hoefde er geen grote HD in, dus heb ik er voor €50 een 60GB SATA 300 SSD ingezet en dat werkt echt TOP!

 • Profielfoto
  ndr

  @thyssomonis: heb je de originele van Apple? Die werd alleen tijdelijk bij de MacBook Air verkocht als ik me niet vergis. Maar zijn iig niet meer te koop.
  En ja je kunt natuurlijk een bootable USB maken van je schijfkopietjes of van een download of van de installer pakkage van een maat van je en nee dat checkt Apple toch niet… maar alles je alles officieel wil doen (mocht je een eigen onderneming hebben bv.), dan zul je toch echt die SL cd moeten hebben…

 • Profielfoto
  McMeller

  @thyssimonis Ja? Jij hebt dat gewoon. Dat heeft niet iedereen gewoon. Die hebben dus gewoon een DVD nodig om gewoon een systeem te kunnen installeren waarmee ze gewoon via de Mac App Store kunnen upgraden.

 • Profielfoto
  jochems

  Grappig dat jullie allemaal beweren dat een upgrade van SL naar ML niet mogelijk is…ok, het kost je een herinstallatie maar dat is echt geen rocket science.

 • Profielfoto
  McMeller

  @jochem.oldemans Ook dat klopt alweer niet. Een upgrade van Snow Leopard naar Mountain Lion kan inderdaad wel, maar daarvoor is geen schone installatie nodig. Het is juist voor het eerst mogelijk om een systeem te skippen, je kunt Lion overslaan.
  Mocht je bedoelen, van Leopard naar Mountain Lion: inderdaad, dan moet je een schone installatie doen. Maar hoe kom je dan legaal aan Mountain Lion?

 • Profielfoto
  wwgnr

  De ontdekking kostte natuurlijk geen 18 euro hè. Tenminste, ik neem aan dat OMT dat bedrag niet heeft overgemaakt naar de ontdekker nadat deze z’n topic opende

 • Profielfoto
  Lutjemac

  Hoi, ik zit nu op Lion, waarop een paar programmaatjes (o.a.van fotografie) niet werken en wil daar door misschien terug naar snow leopard. Ik heb een mac mini van half 2007 met 2 GB geheugen. Wat vinden jullie daarvan????

  mvg LM

 • Profielfoto
  polansky

  MOOI!!!
  Laten we hopen dat Apple hiermee een nieuwe koers inzet.

  Maar…. Ik ben nog steeds bang dat we bij OS X 10.9 of OSX 11 alsnog met handen en voeten gebonden worden aan de appstore…

 • Profielfoto
  ramrod

  Nu er nog ff voor zorgen dat het ook op de nieuwere modellen kan worden gezet zonder problemen .

 • Profielfoto
  McJohn

  Snow Leopard is en blijft nog altijd een héél robuuste versie van OSX! Het idee van de App Store is de toekomst, doch ik hou ook nog van een schijfje in een doosje.

 • Profielfoto
  Sciron

  Ik draai nog gewoon SL. Zie nog geen reden om naar Lion of ML te gaan.

 • Profielfoto
  McJohn

  @ LutjeMac,…. 2 GB geheugen begint al een beetje aan de krappe kant te komen. Je kan altijd eens een dualboot maken met op 1 partitie Lion en op de andere Snow Leopard en eens zien of dat enig verschil maakt qua performance.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik snap niet zo goed dat mensen de Mac AppStore liever niet zien. Het is makkelijk, je hebt geen verpakkingsmateriaal nodig, het is goedkoper en je kunt je aankopen niet kwijtraken omdat de store onthoud wat je al gekocht hebt.

 • Profielfoto
  diamont

  @Lifelogger Ik vind Snow Leopard ook het beste systeem ooit. Ben toch sinds een paar weken over gegaan naar Mountain Lion omdat ik het voor mijn bedrijfje nodig heb om te testen. Maar ik hou niet van die hele social media troep (hoewel ik er ook aan mee doe) bij bijna elk onderdeel. Een groot nadeel is die ‘snooze’ functie van Agenda die je elke 15 minuten kan wegsnoozen (of zoiets). Ik mis de functies over een half uur, over een dag, over een week, etc. En ik ben niet de enige. En dat is een van de ‘ergernissen’ die ik ervaar, maar ik dwaal af. Volgens mij hebben de ontwikkelaars van Apple slecht spul gerookt of te diep in het glaasje gekeken toen ze Mountain Lion gemaakt hebben… In ieder geval mis ik mooie dingen van Snow Leopard en ben ik niet zo gek op al die ‘publieke’ onzin zoals iCloud, Facebook/Twitter integratie enzovoorts. Maar goed dat laatste is persoonlijke smaak, ik ben niet paniekerig met internet, maar te veel privacy dingen te grabbel leggen vind ik niet zo prettig… Moet er niet aan denken dat iCloud ooit gekraakt wordt…

 • Profielfoto
  Brombeer

  Zou je met deze DVD ook kunnen downgraden?
  Staat ergens welke versie van 10.6 het is? Je zou 10.6.8v1.1 verwachten.

 • Profielfoto
  boerke

  Ik word helemaal gek van die stomme kattennamen,
  mag ik gewoon een versienummer?
  (dit ook voor de leveranciers/ontwikkelaars van Ubuntu met hun meest fantasievolle namen, en qua android weet ik onderhand ook niet meer welke etenswaar nu de laatste is)

 • Profielfoto
  mowat

  Er zijn er die voor de Appstore zijn en er zijn er die liever een schijfje hebben. Ik ben ook bij de laatste groep , en als ik het zo lees op alle fora dan zijn er nog veel zo. Apple zou klantvriendelijk moeten zijn en de klant de keuze laten . Wil je downloaden , OK , wil je een schijfje dan kan je het bestellen of in een Apple winkel halen. En kost het laatste meer dan een download , mij goed , dat is een vrije keuze van de consument. Maar ik ga me echt niet bezig houden met zelf schijfjes of USB sticks te maken van een systeem dan ik gekocht heb.

 • Profielfoto
  e.m.

  Snow leopard is tenmiste een professionele tool, de rest is hipster crap! Ik weiger over te schakelen

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik heb absoluut geen probleem met virtueel werken.
  Mijn cd’s zijn allemaal virtueel gekocht in iTunes dus ook zonder schijf.
  De laatste upgrades van Lion als Mountain Lion gebeurde bij mij ook via de App Store ipv een schijfje te bestellen. Ik zie er niet meteen problemen in eerlijk gezegd.

 • Profielfoto
  Macpak

  Een goede zaak! Jammer dat ik het niet vroeger wist. Heb de dvd moeten zoeken op tweedehands.be. En gevonden. Had me het gezoek bespaard.!

 • Profielfoto
  Iphone13

  Ik wil juist OSX Lion hebben. Heb overal lopen vragen of ze hem nog ergens verkopen, maar kan hem alleen maar krijgen bij de Apple Store Amsterdam.

 • Profielfoto
  Max_G

  Vroegâh werd ik helemaal chijl van elk nieuw uitgekomen besturingssyteem. Kom nog van Systeem 7… Elke keer waren er verbeteringen, met lang als hoogtepunt Tiger 10.4. Het beste systeem tot nu toe vind ik SL 10.6.8.
  .
  Sindsdien is Apple aan het zoeken naar iets nieuws, integratie met iOS, social media en gooit zaken om zonder nog werkelijke innovaties of verbeteringen als resultaat. Nieuwe bugs, instabiliteit, kleuren weg uit icoontjes (hoe haal je het in je hoofd!), etc. Met ML 10.8 is het wel in rustiger vaarwater gekomen, maar ik zie geen winst t.o.v. SL.
  .
  Vroeger kon ik mezelf niet beheersen en moest ik telkens mee met het nieuwste. Mijn prioriteiten liggen nu anders en werk ik nog steeds met erg veel plezier op SL. Rock solid!
  .
  OSX 10.9 of OSXI zal vast straks een nieuwe ‘SL’ opleveren met echt zinvolle zaken. Maar ook alle kans dat de innovaties zich steeds meer verplaatsen naar web-based toepassingen en je Mac straks niet veel meer hoeft te zijn dan een snel inlogmachientje.

 • Profielfoto
  utah62

  Hopelijk komt de nieuwe Safari nu ook beschikbaar voor ons SL gebruikers!
  Of zitten jullie allemaal op Chrome?

 • Profielfoto
  Lutjemac

  MacJohn, en andere bedankt ik heb genoeg gelezen en ga terug naar snow leopard

 • Profielfoto
  Lutjemac

  Terug van Lion naar Snow Leopard, hoe dat het beste te doen?? Ik heb een backup op time machine staan.

 • Profielfoto
  AdibSteenEter

  snow leopard is beter vanwege powerPC applicatie ondersteuning

 • Profielfoto
  recoiller

  Opnieuw zet Apple 1 van z’n eigen blunders recht. Bij het uitkomen van Lion was hier al discussie over. Apple had letterlijk geen optie om oudere systemen te upgraden meer beschikbaar. Hoe bizar is het om van de Apple store te horen dat je maar op ebay of marktplaats een schijfje moet bestellen.

  Van Lion terug naar Snow Leopard is een hels karwij als de timemachine al gebacked up heeft van Lion. Veel zal er daarna niet meer werken. Heb je een timemachine die nog van Snow Leopard is dan zit je goed.

  En ik ben het ook met anderen eens dat Snow Leopard het beste systeem was, nog steeds beter dan Lion of Mountain Lion. Apple forceert je echter bijna om door te schuiven.

 • Profielfoto
  Facundo

  ramrod 5 uur geleden

  Nu er nog ff voor zorgen dat het ook op de nieuwere modellen kan worden gezet zonder problemen .

  Helemaal mee eens, het is van de zotte dat SL niet op de mini 2012 kan worden gezet en dat dat al moeilijk scheen te zijn op de mini mid 2011. Daar zat amper een maand tussen release van Lion en mini. Belachelijk.

 • Profielfoto
  donut

  10.7 en 10.8 is toch echt een fout van Steve Jobs

  Laat 10.9 eindelijk eens wat echte vooruitgang tonen… ipv mist (wolken) en sociale onrust

 • Profielfoto
  dinck

  Een reden om een oudere OS-versie te gebruiken is dat niet alle bestaande (soms duur betaalde) programma’s met de nieuwere versies is te gebruiken. Voor mij persoonlijk komt daar nog bij dat ik, evenals enkele anderen hier, geen behoefte heb aan een OS dat steeds eer weg heeft van iOS en bovendien een paar esthetische aominaties herbergt.

  Ook ik zou graag willen dat SL op nieuwere Macs geïnstalleerd kan worden, dat zou voor mij reden zijn om over een nieuw MaBook na te denken – nu kijk ik wel hoelang mijn ouwetje het nog uithoudt…

 • Profielfoto
  Marius1976

  Snow Leopard en Tiger zijn de beste versies van OS X. Period.
  Het is spijtig dat iCloud sync niet supported is. Voor de rest is 10.6.8 gewoon het beste dat er is.

 • Profielfoto
  Max_G

  nu kijk ik wel hoelang mijn ouwetje het nog uithoudt…

  Als je je ouwetje tot de max volpropt met RAM en bijvoorbeeld deze harde schijf (hybrid SSD/HD) erin zet, heb je echt een nieuwe computer, gierend snel. Als je geen unibody hebt, kun je ‘m ook erin laten zetten. Bij http://www.iamstore.nl kost dat €75,- incl BTW (ex schijf, die lever je zelf aan).

 • Profielfoto
  jochems

  @McMeller ik bedoelde inderdaad leopard. Je hebt gelijk, het is idd moeilijk (natuurlijk niet onmogelijk) om aan ML te komen wanneer je enkel 1 mac in huis hebt. Heb je hem toch te pakken dan is een bootable usbstickje zo gemaakt;)

 • Profielfoto
  simonelb

  Zakelijk gezien is 10.6 nog steeds de beste optie, ook op server niveau. Maar goed koop een nieuwe mac en je hebt geen keuze. Zo is het altijd al geweest, er komt een moment dat je niet meer terug kan en zit je met fb integratie of je het nou of niet:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat een klokhuis niveau, die verstokte 10.6 gebruikers. Zal wel lekker syncen met een Palm Treo 650.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Klokhuis niveau haha? Ik heb een MBP met de nieuwste ML, een iMac G5 met Tiger, een iBook G4 met Tiger, en een Hackintosh met SL. Van alle apparaten hier in huis werkt de Hackintosh het best! Daarna komen met Stip de PPC machines met Tiger, en daarna pas de MBP met ML. En die machines worden allemaal zeer veel gebruikt. Toch apart dat een NIET Apple Apparaat (deze PC kostte ca. 200 euro in 2008!!) met Snow Leopard, het allerbeste werkt. Tiger is ook very good. No nonsense, super stabiel. Alleen op snelheid wint die MBP het.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wat een klokhuis niveau, die verstokte 10.6 gebruikers. Zal wel lekker syncen met een Palm Treo 650.

  Die ‘verstokte gebruikers’ zijn de mensen die ook nog zelf iets willen bepalen en die hun workflow niet willen zien verzanden door de ML toeters en bellen of juist het ontbreken van duidelijke icons i.p.v. dat grijs-op-grijs design waar je tureluurs van wordt…