Haagse Rechter verbiedt oude Samsung Galaxy’s

Door: Koen van Tongeren - 32 reacties

Vandaag heeft de Rechtbank in Den Haag geoordeeld dat Samsung niet langer Galaxy smartphones en tablets mag verkopen in Nederland. Het gaat alleen om apparaten met Android 2.2.1 tot 3.0. Naast het verkoopverbod moet Samsung ook openbaar maken hoeveel het aan de verkoop van deze Galaxy’s verdiend heeft sinds juni 2011 zodat passende compensatie berekend kan worden.

De reden voor het besluit is een patentovertreding van de foto-app op Galaxytoestellen. Volgens de Rechtbank is overtuigend aangetoond dat Samsung de ‘bounce-back’-methode gebruikt bij het eind of begin van een reeks foto’s. Deze is gepatenteerd door Apple.

De gevolgen van de uitspraak zullen voor Samsung echter niet immens zijn. Veruit de meeste Galaxy-tablets en -telefoons draaien inmiddels nieuwere versies van Android. Daarin heeft Samsung de bounce-back-methode aangepast zodat niet langer inbreuk gemaakt wordt op Apple’s patent. Toch zal het bedrijf de uitspraak waarschijnlijk serieus nemen en er gevolg aan geven. Gebeurt dit namelijk niet, dan moet Samsung per dag 100.000 euro boete betalen.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Ik vindt het verschrikkelijk jammer dat Android open-source is, en niet “gewoon” een dicht/gelicenseerd systeem. Google zou Apple dan he-le-maal kapot kunnen maken omwille van het notification centre, wat heel duidelijk gejat is.

 • Profielfoto
  Like

  Echt te belachelijk voor woorden. bounce-back…..waar hebben we het over? Heeft Apple niets beters te doen ofzo? Arrogantie ten top! Hoewel ik veel apparaten heb van Apple is voor mij de lol er wel een beetje af. Mijn iPhone 4 gaat als eerste vervangen worden. Microsoft. Lekker open en gebruikersvriendelijk.

 • Profielfoto
  MikeVLD

  Twenty eyes… Het notification center van google? Er zijn bedrijven voor Google geweest die het gebruikte, neem Nokia…

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik vind het jammer van Apple dat ze dit doen:( als je kijkt naar een paar jaar terug zoals bijv. 2006 dan ging het een stuk beter, en misschien komt het ook wel een beetje omdat steve er niet meer is… En het is inderdaad erg arrogant.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Inderdaad notificatie Center is van Google en niet van de jailbreakers die t al uitbrachten voor Android bestond.. :’)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Overigens ben je verplicht je patenten te verdedigen en zeker in t geval waarbij Samsung werknemers opdracht geeft om de iPhone na te maken zou ik alles aangrijpen wat maar aan te grijpen is.

  Samsung is een triest bedrijf, benadeeld niet alleen Apple door ze te kopiëren maar ook alle andere Android fabrikanten

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Gelukkig is Android weer een stapje dichter bij de waarheid: alle goede iOS dingen stelen kan niet door de beugel.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Creativiteit moet lonen

 • Profielfoto
  maarten1909

  Ik vindt het verschrikkelijk jammer dat Android open-source is, en niet “gewoon” een dicht/gelicenseerd systeem. Google zou Apple dan he-le-maal kapot kunnen maken omwille van het notification centre, wat heel duidelijk gejat is.

  Notification Centre is niet van Google,
  iOS jailbreakers die graag widgets op hun iPhone wilden hebben dit zelf gemaakt, Google was alleen eerder dan Apple met het officieel uitbrengen.

 • Profielfoto
  macsterdam

  samsung copies apple

  sommige voorbeelden misschien wat vergezocht, maar desalniettemin een interessant overzicht.

 • Profielfoto
  Jordy94

  100.000 euro ,man dat verdien ik nog niet eens per jaar hahahahahaha

 • Profielfoto
  jackybe67

  En dat Samsung probeert de iPhone 5 en iPad te verbieden vind natuurlijk niemand arrogant. Google en Samsung zijn net kleine kinderen die constant op de achtergrond aan het huilen zijn hoe erg dit wel allemaal is terwijl ze zelf niet het minste respect hebben voor de intellectuele eigendom van anderen. Zij mogen een volledige rip-off van iOs doen maar de droidfans blijven maar zeuren over notification centrum. Das pas zielig.

  @Like

  Windows Phone, wat is daar zo open aan??

 • Profielfoto
  jackybe67

  En natuurlijk heeft Samsung niets liever dan dat dit in het nieuws komt. Dit is voor hun de gedroomde reclame. Dus een onderling akkoord zie ik vanwege Samsung er dan ook niet komen.

 • Profielfoto
  100percentme

  Gerechtigheid

 • Profielfoto
  ro_me

  “Picasso had a saying, he said: ‘Good artists copy, great artists steal’. We have, you know, always, ah, been shameless about stealing great ideas.”
  .
  .
  Wie zei dat ook al weer? Oh ja Steve Jobs himself. En het zal me worst wezen dat Apple zowat alles bij elkaar heeft Gejat. Maar ga niet zielig doen als anderen iets van jouw overnemen! Dat is pas shameless Apple!

 • Profielfoto
  ruben

  Ergens vind ik het juist dat deze toetstellen niet meer verkocht mogen worden maar gezonde concurrentie is wel belangrijk, daarom zijn het denk ik ook alleen de oude toetstellen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Met een glimlach dacht ik : Het is goed zo. De Apple geschiedenis heb ik mee gemaakt; ik kocht 1996 nog gauw een Mac 4400, moest er 150 km voor naar Uitgeest rijden, met het idee dat Micro$oft Windows, Apple binnenkort zou ombrengen. Toen 3-maanden later kwam Steve Jobs terug en kijk ik heb nu net een iMac met Fusion besteld bij een Apple winkel op 10 minuten van mijn woning. Het kan verkeren : Apple verdedigt zich, dat heeft nix met arrogant te maken.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Inderdaad notificatie Center is van Google en niet van de jailbreakers die t al uitbrachten voor Android bestond.. :\’)

  Dat is een vaak gehoord kulargument, en ik weet niet waar die vandaan komt. De eerste implementatie voor (jailbroken) iPhones was er namelijk pas NADAT de eerste Android-versie met deze feature uitgebracht was.
  .
  De eerste jailbreak die mij bekend is waar een heeeeele matige implementatie van een notificationsheet in zat zoals Android die heeft, is GriP (Growl for iPhone). Wanneer is die uitgebracht? In MEI 2009! Wanneer is de eerste Android-versie uitgebracht met die notificaties? 2008! Het zat zelfs al in Android 0.9.
  .
  Dus, ik hoop dat dit valse argument nu eens in de prullenbak kan worden gegooid. Android was er gewoon eerder mee, klaar uit. Het is soms echt vermoeiend om hier alleen maar de onwaarheden te lezen van de fanboys … Je hoeft je echt niet te schamen als je ook eens een pluspunt ziet in Android, hoor …
  .
  De notifications van Android (en zeker de rich notifications zoals Android 4.1 die heeft) mis ik trouwens wel op mijn iPhone.:)
  .
  In de documentatie van de ontwikkelaar van iNotifyEx en GriP (KennyTM) verwijst hij overigens ZELF naar zogenaamde Android-style notifications! Waarom zou hij dat doen als Android later pas met die notificaties zou komen?? (Zie bijv hier: http://code.google.com/p/networkpx/wiki/iNotifyEx_design_notes)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik vindt het verschrikkelijk jammer dat Android open-source is, en niet “gewoon” een dicht/gelicenseerd systeem. Google zou Apple dan he-le-maal kapot kunnen maken omwille van het notification centre, wat heel duidelijk gejat is.

  Notification Centre is niet van Google,
  iOS jailbreakers die graag widgets op hun iPhone wilden hebben dit zelf gemaakt, Google was alleen eerder dan Apple met het officieel uitbrengen.

  Voor jou geldt hetzelfde verhaal als ik hierboven heb geplaatst. Hou eens op met die leugen!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Je zou zeggen, men moet de schade van Apple berekenen a.d.h.v. de gemiste winst van Apple. En dus niet a.d.h.v. de winst van Samsung.
  Als het de standaard is om de schade vergoeding te baseren op de winst van de “stelende”-partij maakt, dan zou ik apparaten tegen kostprijs kunnen verkopen, met “iOS” erop en zou ik geen schade vergoeding aan Apple hoeven te betalen.

  Ter vergelijk: Als ik tv’s uit een winkel steel, en deze verkoop voor 100 euro, dan zou deze rechter vinden dat ik die 100 euro moet betalen aan de winkel waaruit ik de tv’s heb gestolen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vindt het verschrikkelijk jammer dat Android open-source is, en niet “gewoon” een dicht/gelicenseerd systeem. Google zou Apple dan he-le-maal kapot kunnen maken omwille van het notification centre, wat heel duidelijk gejat is.

  Dit is niet juist. Google heeft wel patenten. En men stelt alleen de licentie gratis ter beschikking aan Samsung en een aantal andere telefoonmakers.

 • Profielfoto
  iNicky

  Creativiteit moet lonen

  Ik zie niet in waarom. Bij Public domain, open source, freeware en wetenschap vindt men een eervolle vermelding voldoende. Niet aan alles hoeft verdiend te worden.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik vindt het verschrikkelijk jammer dat Android open-source is, en niet “gewoon” een dicht/gelicenseerd systeem. Google zou Apple dan he-le-maal kapot kunnen maken omwille van het notification centre, wat heel duidelijk gejat is.

  Eric Schmidt zei ooit eens: “It’s not our style,” toen hem werd gevraagd of Google ook een heel rits rechtzaken zou starten tegen Apple vanwege hun eigen patenten.

 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  Grappig dat juist onder dìt artikel door Nautdeapplefan vermeld wordt dat dit onder Steve Jobs niet gebeurd was. Iets met thermo-nucleaire oorlog en Android?

 • Profielfoto
  Brombeer

  Afgaande op de zaken dan wel de uitspraken die bij de Haagse rechtbank het nieuws halen, kunnen ze die toko beter opdoeken.

 • Profielfoto
  SMTR

  “Picasso had a saying, he said: \’Good artists copy, great artists steal\’. We have, you know, always, ah, been shameless about stealing great ideas.”
  .
  .
  Wie zei dat ook al weer? Oh ja Steve Jobs himself. En het zal me worst wezen dat Apple zowat alles bij elkaar heeft Gejat. Maar ga niet zielig doen als anderen iets van jouw overnemen! Dat is pas shameless Apple!

  Jij moet eens het hele interview waar deze uitspraak uit komt gaan bekijken, je hebt overduidelijk geen enkel idee in welke context het geplaatst moet worden…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Afgaande op de zaken dan wel de uitspraken die bij de Haagse rechtbank het nieuws halen, kunnen ze die toko beter opdoeken.

  Als u het hier heeft over de Haagse Rechtbank, dan ben ik het niet met je eens. Ik kom daar met enige regelmaat en tot nog toe altijd wel met mooie vonnissen verlaat ik weer het paleis. Maar goed, die halen inderdaad het nieuws niet.
  .
  On topic: Als we nou eens hier het gadget vervangen door een levensreddend medicijn en Apple door een farmaceutische moloch vervangen en Samsung door een hulporganisatie die medicijnen aan de derde wereld levert, dan hebben we ineens een andere discussie. Het systeem van patenten is achterhaald en moet wereldwijd eens op de schop.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  @zerk maar volgens mij is dat niet het geval hè…

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) Het systeem van patenten is achterhaald en moet wereldwijd eens op de schop.

  +1

  Ik vind sowieso dat men eens moet ophouden met het gemierenneuk over copyright en intellectueel eigendom — in welke zin dan ook. Je ziet waar het in de entertainment industrie toe leidt; bij de softwaremakers is het al niet anders… Voor wat software betreft zou het me echt aan mijn derrière oxideren wie wat heeft ontwikkeld (inclusief als ik zelf die ontwikkelaar zou zijn). Hardware is misschien anders, maar software en dergelijke zou echt niet zo moeten worden beïnvloed door dit systeem. Dat belemmert de ontwikkelingen alleen, omdat men elkaar continu in de haren vliegt. In dit dossier verdient dus geen enkele partij de schoonheidsprijs. Niet Apple, niet Samsung én niet [vulhiernaamin].

 • Profielfoto
  Kdingo

  Doei copyrights en beschermde software, gooi dan ook gelijk thepiratebay weer open. Kan iedereen weer zonder straf alle software, games, films en muziek gaan stelen! Wat een prachtige wereld als dit legaal wordt…

 • Profielfoto
  MB12

  Kan iedereen weer zonder straf alle software, games, films en muziek gaan stelen! Wat een prachtige wereld als dit legaal wordt…

  Dat is in Nederland nog steeds legaal;)

 • Profielfoto
  Kdingo

  Films en muziek voor eigen gebruk wel:evil:

  De rest niet