Microsoft maakt BYOD duurder

Door: Koen van Tongeren - 16 reacties

‘Bring Your Own Device’ of BYOD is een van de belangrijkste IT-trends voor bedrijven in de afgelopen jaren. In plaats van elk personeelslid dezelfde computer en smartphone te geven mogen werknemers zelf kiezen welk merk en type ze gebruiken, zonder buitengesloten te worden van het bedrijfsnetwerk en aanverwante diensten.

Met de geringe populariteit van Apple-producten binnen traditionele bedrijfsomgevingen maar de enorme populariteit van iPhones, iPads en Macs bij eindgebruikers heeft Apple flink geprofiteerd van de BYOD-trend. Microsoft daarentegen ziet het tegenovergestelde gebeuren. Business Insider vermoedt dat die constatering de oorzaak is van een aangekondigde prijsverhoging van 15% voor BYOD-gebruik in Microsoft-omgevingen.

Bedrijfsnetwerken werken doorgaans met een structuur waarbij een licentie wordt gesloten per client. Daarbij kan elk apparaat in het netwerk een client zijn. In dat geval spreek je van Device Access License (of Device CAL). Als elke gebruiker een client is spreek je van User CAL. BYOD-bedrijven waar werknemers hun eigen telefoon, computer en eventueel tablet mogen kiezen zijn doorgaans meer gebaat bij User CAL’s aangezien ze per werknemer en niet per apparaat betalen. Laat dat nu net de licentie zijn die Microsoft 15% duurder gaat maken op 1 december van dit jaar.

De prijsverhoging is geen directe aanval op BYOD-bedrijven wiens werknemers Microsoft niet trouw blijven. Ook omgevingen waar uitsluitend gebruikers met Windows-computers, -tablets en -telefoons werken krijgen te maken met dezelfde prijsstijging. Business Insider suggereert echter dat dergelijke bedrijven waarschijnlijk alsnog een goede deal met Microsoft kunnen sluiten.

De volgende User CAL’s worden per 1 december 2012 15% duurder:

 • Bing Maps Server CAL
 • Core CAL Suite
 • Enterprise CAL Suite
 • Exchange Server Standard and Enterprise CAL
 • Lync Server Standard, Enterprise, and Plus CAL
 • Project Server CAL
 • SharePoint Server Standard and Enterprise CAL
 • System Center 2012 Client Management Suite
 • System Center Configuration Manager
 • System Center Endpoint Protection
 • Visual Studio Team Foundation Server CAL
 • Windows Multipoint Server CAL
 • Windows Server CAL
 • Windows Server Remote Desktop Services CAL, Terminal Services CAL
 • Windows Server Rights Management Services CAL

Systeembeherende OMT-ers; wat heeft dit voor invloed op jullie bedrijfsinfrastructuur?

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ben ik blij dat we onze Remote Desktop CAL licenties nog op tijd gekocht hebben:)

  Voor de rest hebben wij geen Microsoft producten in onze organisatie, gelukkig:)

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Je kunt het beste meteen beginnen met apple, want als je eenmaal windows hebt en je denk “goh apple werkt toch veel soepeler” kom je erg moeilijk af van windows.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Je kunt het beste meteen beginnen met apple, want als je eenmaal windows hebt en je denk “goh apple werkt toch veel soepeler\’\’ kom je erg moeilijk af van windows.

  Dat klopt ook. Het is wel een prijzige investering qua hardware, maar Microsoft licenties zijn ook niet echt goedkoop te noemen.

  Onze hele infrastructuur draait op Linux en de clients allemaal Mac OS X, en dat gaat prima:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wij draaien gewoon op watt.

 • Profielfoto
  neals

  Een beetje professioneel automatiseren is helaas een dure hobby. En dan is een Microsoft CAL vaak nog maar een slok op de borrel. Maatwerk/bedrijfsapplicaties zijn vaak vele malen duurder.

 • Profielfoto
  GT1988

  Voor hoeveel % van de OMT’ers is dit een interessant bericht?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Lekkere timing, sta op het punt over te stappen op een windows tablet (voor het eerst), maar qua werkcomputer moet ik absoluut geen pc. Leuk direct zo een prijsverhoging, topper van een reclamestunt. Ohnee, not.

  In plaats van al dat tegenwerken, ga ~£{%!, een keer SAMEN werken.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Nou kom ik veel bij verschillende bedrijven en nog helemaal nergens zie ik een BYOD beleid… volgens mij is dit een leuk IT mode-woord maar is er in NL – afgezien van een smartphone wellicht – geen bedrijf die dit toelaat.

 • Profielfoto
  JTD

  En dan is een Microsoft CAL vaak nog maar een slok op de borrel.

  ?
  .
  On topic:
  Weet iemand of er in NL ook bedrijven zijn met dit beleid? Volgens mij zijn Hollandse bedrijven daar veel te conservatief voor.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Je kan ook een hybride beleid voeren door de voorzieningen die je aanlegt voor door de baas geleverde devices ook open te stellen voor de eigen apparaten van de werknemers. Zo is bij ons (een tamelijk grote overheidsorganisatie ook nog) een aantal zaken op de server opengesteld die je vanaf mobiele apparaten kan benaderen. Het gaat dan niet alleen om een Exchange-account, maar ook bestanden op de server zijn toegankelijk in een soort van cloud-oplossing.
  .
  Opmerkelijk dat dit dus blijkbaar nog geen gemeengoed is, maar bij een conservatieve ICT’er als de overheid dus wel al gebeurt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Microsoft wordt irrelevant, dit vanwege platform onafhankelijkheid van de Cloud. Dus BYOD versterkt dit alleen maar.

 • Profielfoto
  NapO

  Steve Ballmer is niet zo slim zeg maar om de prijs te verhogen.
  je denkt toch niet dat een bedrijf elke keer cals gaat bijkopen als een nieuwe medewerker komt werken en zijn eigen laptop meeneemt?

  t is bijna altijd een 80/20 regel, 80% van de werkplekken wordt afgedekt door cal’s.

  Voor de mensen die niet weten wat een CAL is, je moet als je verbinding wilt maken naar bijv. een windows server via een share (gedeelde map/macland=delen) (servernaam\mapje-algemeen) waar je data staat een Client Access License kopen.

  dit geeft jou het recht om te verbinden naar een server. dit geldt voor exchange, sql en al die andere producten.

  Ze kiezen hier ook duidelijk strategie, Lync, exchange, sql (met azure platform) is tegenwoordig allemaal verpakt in een cloud dienst. ze willen dat je bij hun liever in de cloud afneemt dan dat je een licentie koopt. (licentie is maar 1x geld, en abonnementje in de cloud levert elke maand geld op en ze binden je als klant. (eenmaal alles ondergebracht ga je niet meer zo snel weg).

  Ik denk dat microsoft intern met een enorm dilemma zit, ene kant zijn ze ontwikkelaar van software en worden ze gedwongen om elke 2 jr met wat nieuws te komen, aan de andere kant worden ze in eens leverancier van applicaties die ze zelf aanbiede (en ook ontwikkelen).

  Eigenlijk is het een ‘vuil’ commercieel spel dat ze spelen, intern kost hun licenties geen zak, ze moeten alleen ontwikkelen en verbeteren maar hebben relatief geen kosten (dan alleen personeel (die ze toch al in dienst hadden).

  Ze drukken op deze manier heel zachtjes en heel geleidelijk alle concurrenten die hun producten gekocht hebben (dure licenties) en dus hosten voor klanten uit de markt. De reden dat ze t niet door de strot duwen is heel simpel, ze hebben gewoon niet genoeg resources (aan mankracht) om dan de werkzaamheden te kunnen afhandelen en voorkomen hiermee dat ze hard op de bek gaan.

  ze maken de lic’s duurder en duurder totdat iedereen in de cloud zit,…dr is alleen maar; als er een concurrent op staat die het aandurft om een gelijkwaardig product te bieden voor minder geld is het klaar met microsoft. Dat zal wel even duren vrees ik.

  maar ….dat zal de gemiddelde mac user hier op OMT geen enkele reet boeien denk ik ;);)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Jtd, mmm… Wanneer ik door Europa reis heb ik toch echt gevoel dat wij het minst conservatief zijn. Tevens ook meest naïef:)

 • Profielfoto
  Saaihead

  Wat hierboven wordt genoemd, dat Apple slim is in een corporate omgeving, is gewoon niet waar. Ten eerste mis je veel corporate software, daar kunnen veel bedrijven niet omheen. Apple hard- en software is leuk voor een klein bedrijfje, maar in grotere omgevingen is het niet beheersbaar. Je mist gewoon een berg beheerstools die je voor Windows wel hebt. Om het over de server nog maar niet te hebben, OS X server is te beperkt. Een tijd geleden kwam ik geregeld in een kliniek en hier hadden ze overal iMacs staan, maar dan met WIndows 7 erop. Zonde van het geld dus, want je koopt en een Mac met OS X, plus nog een keer een Windows licentie.

  En ontopic: het BYOD is momenteel een Windows only verhaal. Dus ze kunnen het gewoon vragen. Apple ondersteunt simpelweg geen VDI, same for Linux. (technisch is het met OS X als virtueel desktop OS wel mogelijk, maar Apple staat het wat betreft licenties niet toe)

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Eigenlijk is het een \’vuil\’ commercieel spel dat ze spelen, intern kost hun licenties geen zak, ze moeten alleen ontwikkelen en verbeteren maar hebben relatief geen kosten (dan alleen personeel (die ze toch al in dienst hadden).

  Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Dan zou Apple MacOS ook gewoon weg kunnen geven; die programmeurs zijn toch al in dienst…

  En kan OV gratis zijn… de trein/bus rijdt toch al.

  En waarom betalen we eigenlijk voor energie? Die turbine draait toch al.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Volgensmij gebruiken we op het Grafisch Lyceum een BYOD netwerk. Inloggen met je eigen studentennummer en wachtwoord en je zit erin, erg handig, alleen heeft het nogal vaak kuren.