Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 november 2012

Microsoft maakt BYOD duurder

‘Bring Your Own Device’ of BYOD is een van de belangrijkste IT-trends voor bedrijven in de afgelopen jaren. In plaats van elk personeelslid dezelfde computer en smartphone te geven mogen werknemers zelf kiezen welk merk en type ze gebruiken, zonder buitengesloten te worden van het bedrijfsnetwerk en aanverwante diensten.

Met de geringe populariteit van Apple-producten binnen traditionele bedrijfsomgevingen maar de enorme populariteit van iPhones, iPads en Macs bij eindgebruikers heeft Apple flink geprofiteerd van de BYOD-trend. Microsoft daarentegen ziet het tegenovergestelde gebeuren. Business Insider vermoedt dat die constatering de oorzaak is van een aangekondigde prijsverhoging van 15% voor BYOD-gebruik in Microsoft-omgevingen.

Bedrijfsnetwerken werken doorgaans met een structuur waarbij een licentie wordt gesloten per client. Daarbij kan elk apparaat in het netwerk een client zijn. In dat geval spreek je van Device Access License (of Device CAL). Als elke gebruiker een client is spreek je van User CAL. BYOD-bedrijven waar werknemers hun eigen telefoon, computer en eventueel tablet mogen kiezen zijn doorgaans meer gebaat bij User CAL’s aangezien ze per werknemer en niet per apparaat betalen. Laat dat nu net de licentie zijn die Microsoft 15% duurder gaat maken op 1 december van dit jaar.

De prijsverhoging is geen directe aanval op BYOD-bedrijven wiens werknemers Microsoft niet trouw blijven. Ook omgevingen waar uitsluitend gebruikers met Windows-computers, -tablets en -telefoons werken krijgen te maken met dezelfde prijsstijging. Business Insider suggereert echter dat dergelijke bedrijven waarschijnlijk alsnog een goede deal met Microsoft kunnen sluiten.

De volgende User CAL’s worden per 1 december 2012 15% duurder:

 • Bing Maps Server CAL
 • Core CAL Suite
 • Enterprise CAL Suite
 • Exchange Server Standard and Enterprise CAL
 • Lync Server Standard, Enterprise, and Plus CAL
 • Project Server CAL
 • SharePoint Server Standard and Enterprise CAL
 • System Center 2012 Client Management Suite
 • System Center Configuration Manager
 • System Center Endpoint Protection
 • Visual Studio Team Foundation Server CAL
 • Windows Multipoint Server CAL
 • Windows Server CAL
 • Windows Server Remote Desktop Services CAL, Terminal Services CAL
 • Windows Server Rights Management Services CAL

Systeembeherende OMT-ers; wat heeft dit voor invloed op jullie bedrijfsinfrastructuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft maakt BYOD duurder
Sluiten