Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 november 2012
Leestijd: 1 minuut

Mac’s koelen kan zóveel cooler

Jij dacht dat de ventilator met asymmetrische ventilatorschoepjes in de nieuwe MacBook Pro’s de meest innovatieve vinding van Apple is om je Mac te koelen? Echt niet! In een vandaag opgedoken patentaanvraag wordt een systeem beschreven dat wellicht ooit je Mac koel zal houden met geïoniseerde lucht en electromagnetische velden. Nou jij weer.

In bestaande Mac’s (en PC’s) worden onderdelen als de processor en grafische chip gekoeld door ventilatoren. Die blazen lucht rond door kanalen die uitkomen bij de verschillende warm-wordende elementen van je Mac. Daarbij wordt geen rekening gehouden met onderdelen die meer en minder afkoeling nodig hebben. Ook gaat veel van deze rondgeblazen lucht verloren bij deze methode waardoor ventilators langer en harder aan staan dan eigenlijk nodig zou moeten zijn.

De uitvinding waar Apple nu patent op aanvraagt bestaat niet uit een ventilator maar een pomp die geïoniseerde lucht aanmaakt en rondpompt. Door middel van electromagnetische velden kan deze lucht in verschillende hoeveelheden naar verschillende componenten van de computer gestuurd worden. Hittesensoren op de processor, de grafische chip en andere onderdelen die warm worden geven zelf aan hoeveel koelte ze nodig hebben. Het systeem past de luchtstromen daar op aan. Bijkomende voordelen van deze methode zijn minder lawaai en nog minder bewegende onderdelen in de computer.

De methode die Apple probeert te patenteren is niet nieuw. Volgens AppleInsider bestaan dergelijke koeltechnieken al voor gespecialiseerde onderzoeksapparatuur. Het is echter nog niet eerder gebruikt in consumentenelectronica.

Volgens Apple hoeft de techniek niet beperkt te blijven tot desktop-computers en laptops. Ook mediaspelers en mobiele telefoons worden genoemd als mogelijke toepassingen. Dus wie weet kun jij zometeen opscheppen op een personeelsfeestje of in de kroeg dat jouw iPhone gekoeld wordt met geïoniseerde elektromagnetisch-rondgestuurde lucht, BOOM!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mac’s koelen kan zóveel cooler
Sluiten