Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 november 2012

iPhone herwint koppositie in V.S.

Dacht jij dat de oorlog voor dominantie in de smartphonemarkt gestreden is en Android officieel gekroond kan worden als het meest populaire platform? Dan kom je bedrogen uit, in ieder geval als je de analyse van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel mag geloven. Hierin staat te lezen dat de hoeveelheid in de V.S. verkochte iPhones inmiddels groter is dan alle in dezelfde periode verkochte Android-toestellen.

Volgens de onderzoekers was de afgelopen drie maanden 48,1% van alle smartphone-aankopen in de V.S. een iPhone. 46,7% van de Amerikanen koos voor Android. Windows Phone, Symbian en Blackberry vochten om de laatste paar procenten. 

Marktaandeel in V.S. van nieuwe smartphones

In Europa moet Apple nog wel zijn meerdere erkennen in Android. De dominantie van Google varieert van 54,2% in Groot Brittannië tot een verpletterende 73,9% in Duitsland. Onze oosterburen lijken sowieso niet zo gecharmeerd van de iPhone. Het marktaandeel van nieuwe iOS-toestellen daalde daar zelfs ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar, van 22,1% naar 17%. In andere Europese landen was, net als in de V.S. een groei te zien in het percentage verkochte iPhones.

De groei die Apple in de V.S. en Europa doormaakt mag opvallend genoemd worden en niet alleen omdat Google in de V.S. van de eerste plek gestoten is en Apple eervolle positie als populairste mobiele platform terugkrijgt. Veel consumenten hebben met hun aankoop gewacht op de iPhone 5, die pas vanaf eind september te koop was. Daarmee is het effect van het toestel maar in één van de drie gemeten maanden terug te zien. Daarbij waren er tot nu toe grote leveringsproblemen waardoor Apple niet aan de vraag kon voldoen.

Marktaandeel per land.

Daarmee lijkt de smartphone-oorlog nog lang niet uitgewoed en bewijst een bekend Amerikaans gezegde weer zijn waarheid; it ain’t over ‘till the fat lady sings.

Reageer op artikel:
iPhone herwint koppositie in V.S.
Sluiten