Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 november 2012

Interessante punten uit Apple’s jaarverslag

Zoals elke grote onderneming in de V.S. heeft Apple de plicht om het reilen en zeilen binnen het bedrijf elk jaar samen te vatten in een jaarverslag. Met het eind van het jaar in aantocht is het verslag over 2012 al uitgetikt en ingebonden. Er zijn een aantal interessante feitjes in het document te vinden, zoals het aantal mensen dat bij Apple werkt, de hoeveelheid winkels die geopend zijn en nog geopend gaan worden en de berg geld die dit jaar geïnvesteerd is in onderzoek bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Volgens het jaarverslag heeft Apple op dit moment 72.800 fulltime-medewerkers in dienst. Dat zijn er 12.400 meer dan vorig jaar. Het grootste deel van Apple’s personeel werkt nog altijd bij de retail-afdeling: 42.400. Er zijn dit jaar 6.400 banen bijgekomen in Apple Stores. Dat is vooral te verklaren door de opening van 33 nieuwe winkels in het afgelopen jaar. Volgens het verslag zullen er daar nog 30 tot 35 bijkomen in 2013. Driekwart daarvan wordt buiten de V.S. geopend.

Een ander interessant feit uit het jaarverslag is de totale investering in research en development in 2012. Weliswaar heeft Apple zoals in voorafgaande jaren weer 2,2% van de totale omzet geïnvesteerd in r&d, maar door een omzetgroei van 45% kregen Jonathan Ive en de zijnen daardoor wel een miljard dollar meer te besteden. Overigens is dit nog steeds bar weinig in vergelijking met bedrijven als Microsoft en Google. Die investeren ongeveer 15% van hun omzet in r&d.

Tot slot geeft Apple nog informatie in het jaarverslag die bestemd is voor investeerders. Daar staat in te lezen dat volgend jaar per kwartaal een dividend aan aandeelhouders betaald zal worden. Ook is een analyse van risico-factoreren van het bedrijf gemaakt voor investeerders. Hierin wordt genoemd dat Apple rekening houdt met rechtszaken voor het schenden van intellectueel eigendom van anderen en de mogelijkheid dat er van bepaalde producten te lage voorraden zullen ontstaan door problemen bij toeleveranciers.

Kortom, volgend jaar kun je waarschijnlijk op meer plekken op de wereld minder Apple-producten kopen waar meer onderzoeksgeld aan besteed is. Toch fijn om te weten, niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interessante punten uit Apple’s jaarverslag
Sluiten