Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 12 november 2012

Duister complot achter Apple-geruchten?

Dit jaar hoeven we weinig nieuws meer van Apple te verwachten, maar 2013 wordt ongetwijfeld weer een jaar vol nieuwe Macs, iPhones, iPads en iPods. De Chinese websites Digitimes en Commercial Times lopen alvast op de zaken vooruit door te melden dat Apple in de eerste helft van volgend jaar uit zal komen met een nieuwe iPhone 5S, een goedkopere iPad én een nieuwe Apple TV. De sites zouden dit weten op basis van bronnen binnen de techindustrie.

Berichten van dergelijke Chinese websites blijken regelmatig niet waar te zijn. Ze kunnen echter wel nadelige gevolgen hebben voor Apple. Consumenten zijn immers minder snel geneigd om iPads en iPhones te kopen als ze weten dat er over een paar maanden nieuwe of goedkopere versies uitkomen. Her en der wordt inmiddels dan ook gesuggereerd dat er belangen van andere bedrijven achter de geruchten schuilgaan.

De China Times, een gerenommeerde Chinese krant, beweert in een artikel dat geruchten over de iPhone 5S bewust uitgestuurd worden door partijen die belang hebben bij een verstoring van de markt, zoals concurrerende smartphone-bouwers. Door consumenten het gevoel te geven dat er een nieuwe iPhone aan zou komen, zouden ze minder snel geneigd zijn nu een iPhone 5 te kopen.

Bewijs voor de bewering is er vooralsnog niet. Daarbij zou het natuurlijk ook gewoon kunnen dat de product-updates voor iPhones en iPads inderdaad dichter op elkaar gaan volgen. Apple heeft immers 8 maanden na de uitkomst van de iPad 3 al een nieuwe versie onthuld. Daarbij zou een nieuwe Apple TV, een jaar na uitkomst van de laatste versie, ook niet vreemd zijn.

De conclusie is dan ook dat verhalen over duistere complotten net zo plausibel klinken als de geruchten waar ze op gebaseerd zijn.

Reageer op artikel:
Duister complot achter Apple-geruchten?
Sluiten