Dit moet Apple maken: de AirPlay Express

67 reacties

Apple heeft dit jaar veel nieuwe producten uitgebracht. Alhoewel, kun je wel van ‘nieuw’ spreken? De retina MacBook Pro is een afgeleide van de vorige MacBook Pro, de iPhone 5 had ook al een voorganger en de iPad mini heeft al een grote broer. Nee, een écht nieuw product van Apple hebben we al jaren niet gezien. Wij vroegen ons af: welk product zou Apple nu écht eens moeten gaan maken?

Vandaag maken we een profielschets van zo’n product dat Apple (nog) niet maar wel zou moeten maken: de ‘AirPlay Express’, een compacte stick die je aansluit via HDMI en waarmee je van elke televisie of LCD-projector een AirPlay zone kunt maken, zonder tussenkomst van een Apple TV. Gewoon, plug-and-play of nee, -stream. 

Waarom hebben we een AirPlay Express nodig?
De functionaliteit van de AirPlay Express is beperkt. Sterker nog, de Apple TV kan precies hetzelfde maar heeft daarnaast nog veel meer functies. Waarom is zo’n nieuw Apple-apparaatje dan nodig? Het antwoord is simpel: gemak dient de mens.

Wie regelmatig presentaties geeft weet dat een keynote-presentatie via AirPlay laten zien niet eenvoudig is. Je moet zelf een Apple TV meenemen, inclusief kabels voor stroom, video en eventueel audio. Op de locatie aangekomen moet alles aangesloten worden en zul je via een omslachtige interface verbinding moeten maken met het lokale WiFi-netwerk. Wordt op de betreffende lokatie gebruik gemaakt van een open netwerk met authenticatie via een web-interface, dan heb je pech.

Als je Apple TV eenmaal aangesloten en verbonden met het netwerk is, dan blijft duidelijk dat je een apparaat gebruikt dat eigenlijk voor andere omgevingen bedoeld is. Voordat je een AirPlay-stream start en nadat je klaar bent zie je immers een interface met filmtrailers, YouTube, foto’s en andere toepassingen waar je in een presentatie-omgeving weinig mee van doen hebt.

Daarbij kan iedereen die op het zelfde WiFi-netwerk zit inbreken tijdens je presentatie en een eigen stream instarten. Bij bedrijfspresentaties hoef je daar wellicht niet bang voor te zijn, maar docenten die AirPlay in de klas gebruiken weten dat het niet de vraag is of maar wanneer dit gebeurt.

Kortom, wil je AirPlay gebruiken buiten de huiskamer om dan voldoet de Apple TV simpelweg niet. Dan heb je de AirPlay Express nodig.

Wat is een AirPlay Express?
De AirPlay Express dient maar één doel. Het kan van elke televisie, beeldscherm of beamer een AiPlay-zone maken. Je plugt ‘m in via HDMI en vervolgens verschijnt ie op je iPhone, iPad of Mac als beschikbare AirPlay-zone en kun je er video (en audio) naartoe streamen.

Op die manier kun je dus nagenoeg overal draadloos presenteren vanaf je Mac, iPhone of iPad. Ook maak je van elke televisie of beamer een game-scherm voor je iOS- of Mac-games of een thuisbioscoop voor de video’s op je Mac of iOS-apparaat.

Hoe ziet de AirPlay Express er uit?
De AirPlay Express is een klein apparaatje, niet groter dan een USB-stick, met een HDMI-poort aan het uiteinde. Die zorgt voor doorvoer van stroom, video en audio. Met een gecombineerde analoge en optische audio-uitgang wordt het echter ook mogelijk om audio via losse luidsprekers of versterkers af te spelen.

Hoe werkt AirPlay Express?
De AirPlay Express heeft maar één functie en heeft dus geen interface nodig. Om er verbinding mee te maken zoek je simpelweg naar het eigen netwerk dat het kastje uitstuurt. Zodra je daarmee verbonden bent zie je de AirPlay Express als een AirPlay-zone en kun je beginnen met streamen.

Toch moet het mogelijk zijn om instellingen aan te maken. Als de verbinding tot stand is gebracht kan de functionaliteit van de AirPlay Express daarom via je Mac of iOS-apparaat veranderd worden met behulp van een web-interface of een eigen app. Denk daarbij aan het instellen van een logo of plaatje dat zichtbaar is er geen AirPlay-stream actief is, of het beveiligen van je AirPlay-zone. Ook software-updates kunnen op die manier uitgevoerd worden.

Wat kost de AirPlay Express?
Met minder functionaliteit dan een Apple TV kan de AirPlay Express in ieder geval niet duurder zijn. Toch zullen veel elementen van de Apple TV overgenomen moeten worden, zoals de HDMI- en audio-aansluiting, een netwerkchip en vooral een processor die de AirPlay-stream realtime kan omzetten naar video.

De doelgroep voor de AirPlay Express vindt de Apple TV niet zozeer te duur, maar ziet teveel beperkingen of gebreken. Met een prijskaartje van 50 tot 80 euro kan de AirPlay Express daarom waarschijnlijk rekenen op voldoende interesse bij het publiek en ruime winstmarges voor Apple.

Is het technisch mogelijk?
Het maken van een apparaatje dat een eigen AirPlay-zone aanmaakt is niet nieuw. Audio-fabrikanten als Bang & Olufsen maken al luidsprekers die een eigen Airplay-zone via WiFi uitsturen. Er is echter één groot nadeel aan deze techniek: er zit geen internet achter de WiFi-verbinding. Tegelijkertijd streamen en surfen is dus niet mogelijk.

Nu verscheen in beta’s van iOS 6 al een functie waarbij je iPhone of iPad tegelijkertijd een WiFi- en een 3G-verbinding kan gebruiken. Deze mogelijkheid is er op het laatste moment uitgehaald maar verwacht wordt dat het met een toekomstige update weer mogelijk wordt. Op je Mac is het al langer mogelijk om naast WiFi ook een netwerkverbinding te maken via Ethernet of een 3G-stick.

Toch zullen veel gebruikers tegelijkertijd willen kunnen internetten via WiFi én hun AirPlay Express kunnen gebruiken. Daarom zou Apple naar een alternatief kunnen kijken: AirPlay via Bluetooth. Er gaan al langer geruchten dat Apple WiFi zou willen verruilen voor Bluetooth als AirPlay-platform en waarom ook niet? Elk nieuw Apple-apparaat wordt uitgerust met een Bluetooth 4-chip en is op die manier in staat om data door te sturen met een snelheid van 24 megabit per seconde, ruim voldoende voor een Full HD AirPlay-stream.

Een grotere technische uitdaging zal de stroomvoorziening zijn. HDMI stuurt maximaal 5 watt door. Het is de vraag of dat genoeg is om de AirPlay Express van stroom te voorzien. Het is daarom denkbaar dat het kastje een USB-poort krijgt waarmee het op een externe stroombron kan worden aangesloten.

De AirPlay Express is dé gadget van Apple voor iedereen die graag overal AirPlay wil gebruiken om video’s te kijken, te gamen of te presenteren, maar geen zin heeft om een Apple TV mee te slepen. Het kastje is betaalbaar en klein genoeg om altijd en overal bij je te hebben.

Is de AirPlay Express iets voor jou? Of heb jij misschien een nog veel beter product verzonnen dat Apple hoognodig moet gaan maken en wij moeten behandelen in deze rubriek? Laat het ons weten!

Reacties

67 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Dus als ik een presentatie wil geven op mijn universiteit moet ik eerst 5 meter springen, dit apparaatje in een hdmi port drukken, om vervolgens te kunnen streamen?

  Hmm, even simpel meegenomen dat 95% van de beamers aan het plafond hangt en ALS ze al een hdmi port hebben, deze vaak niet op de grond direct benaderbaar is (t.o.v. vga die altijd wel een kabel heeft liggen), dan is dit idee naar mijn mening nog té vooruitstrevend.

  Ook denk ik door de term “Express” aan functionaliteit zoals een Airport Express deze heeft, terwijl dit meer een Apple TV Express is.
  .
  En als mensen je onderbreken als je naar een Apple TV streamt, dan simpelweg een instelling (vanuit Apple->software-updaten) op de Apple TV zetten dat degene die streamt leidend is en alleen door een Apple Remote of door de streamer kan worden beëindigd.

 • Profielfoto
  Ansems

  Geweldig moeten ze doen eigenlijk

 • Profielfoto
  100percentme

  Ik las dat jullie een Apple-review pakket hebben ontvangen? Als dat terug moet, stop er een kaartje met het idee in:)

 • Profielfoto
  mymac

  Soms hebben jullie het over een Express, soms over een Extreme?

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dit is echt een geweldig idee. Vraag er patent op aan.;)

 • Profielfoto
  Bart01

  Dus als ik een presentatie wil geven op mijn universiteit moet ik eerst 5 meter springen, dit apparaatje in een hdmi port drukken, om vervolgens te kunnen streamen?

  Hmm, even simpel meegenomen dat 95% van de beamers aan het plafond hangt en ALS ze al een hdmi port hebben, deze vaak niet op de grond direct benaderbaar is (t.o.v. vga die altijd wel een kabel heeft liggen), dan is dit idee naar mijn mening nog té vooruitstrevend.

  Ook denk ik door de term “Express” aan functionaliteit zoals een Airport Express deze heeft, terwijl dit meer een Apple TV Express is.
  .
  En als mensen je onderbreken als je naar een Apple TV streamt, dan simpelweg een instelling (vanuit Apple->software-updaten) op de Apple TV zetten dat degene die streamt leidend is en alleen door een Apple Remote of door de streamer kan worden beëindigd.

  Zet er een stoel onder. Vaak staan die beamers ook nog is uit en kun je ze niet aanzetten vanaf het paneel op de grond. Het is niet het einde van de wereld;)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  De Apple tv moet gewoon uitgerust worden met wifi direct..

 • Profielfoto
  johnbijl

  Voor! Ik heb nu voor congressen en langere presentaties nog al eens een Airport en Apple TV mee; dat voelt als wat overdreven ballast. Zou een mooie iPad Mini met Keynote companion zijn!

 • Profielfoto
  iStudent

  Ik zou hem meteen kopen, tenzij ik een extra USB aansluiting nodig heb voor de voeding. Dan is het wat mij betreft meteen 90% van zijn gemak en daarmee functionaliteit kwijt.

 • Profielfoto
  iSpiXal

  Kunnen we dan ook meteen een Apple TV (met decoder), Time Capsule in een verkopen? Geen 3 losse. Kastjes meer! (losse NAS, router, settopbox en Apple TV)

 • Profielfoto
  johnkeates

  Het idee is leuk, maar waarom in ‘stick’ versie? Om dat er een plug-in Android stick PC is?

  Ik vind het stick idee erg onhandig. Niet alleen door de vormfactor maar ook door dat je minder goed kan onderscheiden wat het is, en je de poort nodeloos fysiek gaat belasten. Meestal denken mensen vannuit hun eigen situatie, maar wat als je een beamer hebt waarbij de stick dan ergens uit hangt er daarmee langzaam de poort verbuigt of misschien laat afbreken? Dat gebeurt met sommige wifi-sticks uit 2005 enz. al tijden, waarom zou dit dan ook met HDMI-sticks moeten gebeuren?

  Ik zou voor een klein kastje gaan met een mDP aansluiting, en dat je daar dan HDMI, VGA, of DVI uit kan laten komen (of gewoon DP / mDP gebruiken). Dan heb je heel veel voordelen:

  – Adapters zijn al breed beschikbaar
  – Je kan opeens ook de muur-aansluitingen in educatieve instellingen gebruiken (vaak VGA in de muur of VGA via een of andere presentatie-management-box)
  – Je kan het op computermonitoren aansluiten
  – Je kan het flexibel bevestigen, waardoor je fysieke belasting op bevestigingsmateriaal kan laten rusten i.p.v. de stekker

  Daarnaast lijkt dit ook allemaal gewoon mogelijk met een AppleTV. Dus waar ik dan eerder aan zit te denken qua verschil:

  – Andere software?
  – Geen voeding? (gaat niet werken, want HDMI-powered is erg onwaarschijnlijk qua mass-compatibility)
  – Kleiner?

  Of.. denken mensen misschien dat het een stick is en dus dan maar goedkoper kan zijn dan de ATV?

  Alles wat je met deze stick zou willen doen kan al met een ATV. Sure, de ATV is 2.5x groter dan deze stick en heeft andere opties qua aansluitingen.. maar wat is nou eigelijk het grote voordeel? De ATV is gemaakt voor (semi-) permanent gebruik met een apparaat. De stick versie dus niet, dus automatisch voor tijdelijk gebruik. Waar ga je dat dan gebruiken? Als je ‘toevallig’ ergens bent waarbij je wel A/V apparaten hebt maar geen optie om je bronapparaat er op aan te sluiten terwijl een AirPlay-stick dat wel kan? Wat voor situatie is dat dan…

  Voor een presentatie is AirPlay simpelweg niet realtime genoeg, en ook niet snel genoeg (en ja, ik heb het gebruikt), voor films ga je toch niet met je iOS device rondwandelen, dus goedkope, fysieke, betrouwbare verbinding + oplader is prima…


  Sure, qua gadget-gehalte 100% leuk, maar alle andere aspecten?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind het ding briljant bedacht..
  Ben het ook helemaal met Koen eens dat Apple niet meer innoveert maar alleen verbeterd. Eigenlijk heb ik sinds de dood van Steve maar 1 innovatie gezien waarvan ik denk dat het echt innovatief is en waar ik van verwacht dat er ook veel vraag naar zal zijn. Dat is de fusion drive. Dat bestaat nog niet en vult de behoefte van veel mensen denk ik.

  Laat Apple ook iCloud fixen..

 • Profielfoto
  Rickje

  iPhone opladen met 5 watt lukt wel, ook als je dat ding intensief gebruikt. Dus HD streaming moet dan wel lukken, of ben ik gek? Of we wachten even tot er een 5 watt A6 chip is die op 5 watt zit.:)

 • Profielfoto
  Guido Cornet

  Beetje jammer dat jullie ervan uitgaan dat iedereen toegang heeft tot het wifi netwerk. Je kunt met je laptop (die je meestal gebruikt voor presentatie’s) je privé wifi netwerk, beveiligd met je eigen wachtwoord, aanmaken. Hier kan dan niemand op inbreken. Dan heb je dus in principe geen extra functionaliteit. En als de apple tv zijn eigen wifi netwerk in de lucht kan brengen (door middel van een software update) is het helemaal ideaal.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik zou zeggen: allemaal een verzoek indienen!

  http://www.apple.com/feedback/iphone.html
  Of
  http://www.apple.com/feedback/appletv.html

  Overigens kun je wel een wachtwoord op het AirPlay signaal van de ATV zetten, dus buiten de huiskamer, bijv. klaslokaal, is prima mogelijk.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Sorry maar nee, dit is verre van handig. Ben blij dat jullie niet bij Apple werken.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vind het een goed idee. De vraag is alleen of de prijs zo laag blijft als je denkt. Wordt de Apple TV niet met verlies of tegen kostprijs verkocht om dat te compenseren bij de aankoop van materiaal in de iTunes Store? Het is immers een iPad (A4) die er in zit, met uitzondering van een scherm. Ik vraag me af of het bedrag zo laag blijft als 80 euro.

  Toch denk ik dat dit een mooi alternatief is voor veel mensen, zeker voor Airport Express gebruikers. Als je er, á la een iPod shuffle, een lijn-uit unit op kan bouwen dan kan je het ook gebruiken voor een stereo o.i.d..

  Leuk artikel Koen!!

 • Profielfoto
  lekiam97

  Ik vind het ook een erg goed en leuk idee!
  Het zou inderdaad heel handig zijn voor onderweg of als je de Apple TV alleen wilt voor AirPlay. Ik vind namelijk dat de andere functies die de ATV wel heeft en de AirPlay Express niet heeft niet erg nuttig, je kunt namelijk ook films huren vanaf je iPhone/iPod/iPad/Mac en dan via AirPlay streamen. Je krijgt dan hetzelfde effect, maar je hebt er geen ATV voor nodig, met aparte stroomvoorziening. Eigenlijk alles wat de ATV kan, kan ook gewoon via AirPlay: films huren en afspelen, muziek afspelen, fotostream tonen, enz.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik vind het persoonlijk heel mooi om te lezen maar ik hoop gewoon heel erg dat Tim Cook hiervan op de hoogte is.

 • Profielfoto
  freewel

  Ik zie 1 nadeel!! Als je met je mac met deze airplay verbonden bent heb je geen internet meer dus kun je niet meer op youtube videos afspelen om te laten zien! Dan moet je deze al downloaden, maar dat is natuurlijk hardstike (ilegaal)!!!!

 • Profielfoto
  Appledude4

  Geweldig idee!!!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Het is daarom denkbaar dat het kastje een USB-poort krijgt waarmee het op een externe stroombron kan worden aangesloten.”

  Dan is het gewoon een kleinere ATV..
  Revolutionair!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Inderdaad een bekend probleem waarvoor dit wel een leuke oplossing is.

  Afgelopen week nog meegemaakt. Een medewerker van een niet nader te noemen fabrikant kwam een presentatie geven. Alles had die bij zich: iPad vol met presentaties in Keynote, promotiefilmpjes, bijbehorende kabels en verloopstukjes om het op HDMI of DVI aan te sluiten. Kabels waren ook zeker lang genoeg.

  Maarrrr, bummer, de beamer bleek enkel VGA te ondersteunen…:cry::cry: Daar sta je dan voor een groep van 50 man.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Lijkt mij niet verkeerd. Hoewel voor mij een AirPlay adapter voor muziek veel nuttiger zou zijn. Goedkoper dan een Airport en voor een paar tientjes zones uitbreiden in huis. Daarnaast ben je niet meer afhankelijk van dure merken en kan je van elke actieve luidspreker een AirPlay luidspreker maken.

 • Profielfoto
  Buffel

  Top idee!!

 • Profielfoto
  JWB

  “maar docenten die AirPlay in de klas gebruiken weten dat het niet de vraag is of maar wanneer dit gebeurt.”

  Wat een onzin! Gewoon een andere SSID gebruiken voor docenten. Ik zit op exact hetzelfde netwerk als mijn leerlingen, maar zij kunnen echt niet bij de Apple TV. Ik kan wel de lessen van mijn collega’s verstoren, wat overigens ook wel grappig is.

  Overigens kan ik in mijn lessen niet meer zonder mijn AppleTV. Wat een fantastisch apparaat is dat in een onderwijsomgeving! Thuis goed, op school geweldig!

 • Profielfoto
  fenkikon

  Als ik een presentatie moet geven neem ik een divi display adapter mee en sluit hem zo aan op de beamer.

  Ziet er leuk uit en Apple waardig, maar ik weet niet of het overal gebruikt zal kunnen worden!

  Wist trouwens niet dat er veel mensen zijn die een ATV meenemen voor een presentatie. Weer een mogelijkheid waar ik in eerste instantie niet aan had gedacht.
  Is het normaal nu in schoolomgevingen om op deze wijze presentaties te geven?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  En wat is het verdienmodel?

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Ik stem EENS

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  SUPERIDEE!
  En zoals dr maddox zegt: graag ook een goedkope audio-only versie. Voor 29,- een Airplay Audio Express: in elke kamer 1. En een dure versie voor 59,- de Airplay Video Express. Als-ie het qua stroom maar trekt zonder extra voeding. En de hdmi stekker moet 90 graden kantelbaar zijn, zodat je hem ook dwars erin kan doen, als het niet past qua ruimte of gewoon om het minder kwetsbaar te maken.

 • Profielfoto
  Jafo

  Waarom moet Apple dit op de markt brengen?
  Je mag ook gewoon een Kickstart project starten, en het zelf maken.
  Laat mij op RGB aansluiten, desnoods stroom uit twee oplaadbare penlites en ik zou de aanschaf zeker overwegen.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Echt mooi concept!

 • Profielfoto
  fenkikon

  @Jafo denk dat je dan aan Apple’s patenten gaat komen!
  Wel leuk als dit een kickstarter project zou kunnen worden, gefinancierd door OMT-ers…

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik begrijp niet goed waarom Apple nieuwe dingen *moet* uitbrengen. Jullie hebben een overspannen beeld van Apple. Volgens mij las ik het eerder in een comment en het is ook de kracht van Apple: een bestaand concept perfectioneren. Jobs heeft de grote lijnen uitgezet voor vier jaar (nog drie te gaan), dus alles wat er aan innovatie ontbreekt de komende drie jaar was voorzien. Zo kun je alles in het negatieve draaien.
  .
  Wat is de innovatie van Microsoft? Dat draait al twintig jaar op Office en Windows en met de winst daarvan subsidieert het verlieslatende projecten als de Xbox en mislukkingen als de Kin en Windows 8 Phone.

 • Profielfoto
  pim939

  ik vind dit niet echt een product dat op zichzelf staat. beter zou zijn dat je dit bij je apple tv krijgt. je kunt deze dan in je tv pluggen en hebt dan geen hdmi kabel meer nodig. ook of je dan geen wifi netwerk thuis te hebben om airplay te gebruiken en ook heb je dan nog alle functies van de apple tv thuis. en als je presentaties moet geven kan je heel makkelijk de airplay expres meenemen zonder dat je de hele apple tv mee hoeft te nemen en in hoeft te stellen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Niets ‘moet’ maar Apple heeft wel een reputatie als het om innovatief gaat. En dan niet op de Microsoft manier, waar ze met de vaste producten de flops moeten financieren. De meeste apple producten zijn geen flop.
  Apple heeft een reputatie als het gaat om het introduceren van nieuwe technieken voordat gebruikers beseffen dat ze het nodig hebben.

 • Profielfoto
  Ger van den Berg

  Voor mijn Keynote presentaties gebruik ik de iPad, iPhone en Airstash. De Airstash is nauwelijks groter dan een USB-stick en creëert zijn eigen wifi. De iPad aan de beamer hangen en bedienen met de iPhone via remote. De Airstash blijft in de broekzak. Simpel.
  De Airstash kan nog meer: http://www.airstash.com

 • Profielfoto
  MBPuser

  De retina MacBook Pro is een afgeleide van de vorige MacBook Pro, de iPhone 5 had ook al een voorganger en de iPad mini heeft al een grote broer.

  Zo ken ik er ook nog wel een paar..

  “De nieuwe Volkswagen Golf is een afgeleide van het vorige model want die heette ook Golf en bij Mercedes doen ze niks vernieuwends want de nieuwe A klasse had ook al een vorig model” :sarcastic:
  Ik heb toevallig zelf een MBPr en als je de “oude” ernaast zet zie je dat het gewoon een totaal andere machine is. Beetje kortzichtig artikel, wat moeten ze doen om te zorgen dat al dat gezeik dat Apple niet vernieuwend genoeg is, een stervormige iPad maken met gele stippen?

 • Profielfoto
  TheBigZ
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  In steeds meer bedrijfs- en schoolomgevingen zie ik geen beamers, maar grote schermen hangen voor presentaties. Het probleem qua VGA-aansluitingen zie ik niet zo.
  .
  Voor mij zou dit inderdaad ook een uitkomst zijn, ik ben nog wel eens op pad en zit dan met mijn dunne en elegamte MBA aan een dikke en logge kabel, liever doe ik het draadloos. Mijn oplossing is dan mog steeds om mijn computer ergens in een hoekje te verstoppen en dan met de iPhone te presenteren.
  .
  Wat ik dan mis is het bekijken van mijn aantekeningen tijdens een presentatie op een fatsoenlijk scherm en dat zou misschien met dit apparaat opgelost kunnen worden..

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  Het is erg jammer dat Apple met weinig vernieuwende en verassende dingen meer komt. Ik denk ook dat dat uiteindelijk de teloorgang van het Apple imperium gaat betekenen.

  De laatste paar keynotes hebben ze mij niet echt kunnen boeien en al zeker niet verassen. De iPhone 5 zou ik nog wel willen kopen maar die is gewoon echt nergens leverbaar, in de store staat al 2 maanden dat ie een wachttijd van 4 weken heeft. Echt belachelijk en voor mij de reden dat ik hem waarschijnlijk niet koop. Als ze hem gewoon op vooraad hadden gehad dan had ik hem zeker allaang gekocht.

 • Profielfoto
  polansky

  Dit gaat er NOOIT komen!
  Om de simpele reden dat er verder geen verdienmodel achter zit…
  .
  @Jeroenbunte

  De laatste paar keynotes hebben ze mij niet echt kunnen boeien en al zeker niet verassen.

  Wees blij dat ze je niet hebben laten verassen.
  De ruimtes waar de keynotes worden gehouden zijn nooit bedoeld geweest om als crematorium te dienen…

 • Profielfoto
  KeKo

  Dit bestaat al:
  Het DLNA-protocol.
  Zit in genoeg apparaten tegenwoordig.
  Ik gebruik het ook om films van mijn Mac naar mijn tv (zonder appletv) te streamen….

 • Profielfoto
  Nord

  Goed idee, maar gedeeltelijk ook weer niet nieuw.
  Jammer dat jullie hier niet eerder aan gedacht hebben, dan hadden alle enthousiastelingen in kunnen schrijven voor de AirBridge op KickStarter en hadden ze misschien wel genoeg geld opgehaald.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Dongeltjes; vroeger om een ethernetkaart op je laptop aan te sluiten (die zit er nu in), nu om 3G op je laptop aan te sluiten en straks om HDMI over-the-air op je TV aan te sluiten.
  Het open standaard voor beeld over-the-air is er al; Bluetooth 4.0 heeft deze dienst volgens mij al gedefinieerd. Het wachten is dus tot er fabrikanten komen die een BT4.0 > HDMI dongle gaan aanbieden, dat zal heus wel gaan gebeuren.
  Dan zit ik niet te wachten op gesloten standaarden van Apple. Want hoeveel Apple-fan ik ook ben, ik zie meer in open standaarden.

  @Keko; je hebt gelijk DLNA bestaat ook al, al kun je dit nog niet gebruiken voor een presentatie vanaf je laptop.

 • Profielfoto
  /dev/enschede
 • Profielfoto
  Peter733

  Ik stream naar mijn Acer beamer met http://www.mirrorop.com, en heb er geen plaatselijk netwerk of een ATV voor nodig, aangezien de beamer zelf een wifi netwerk uitzend en over het DLNA protocol beschikt.

  Een HDMI dongle gaat er nooit komen, aangezien HDMI niet ontworpen is om aangesloten devices van power te voorzien (tenzij de power extern wordt aangeleverd).

 • Profielfoto
  bitsflew

  Zonder externe voeding gaat het nooit werken want als een hdmi apparaat al spanning aanbied dan is het vermogen beperkt tot 250mW wat natuurlijk veel te weinig is.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Chill idee ik zo m kopen met een paar boxjes.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik heb een beter idee, er moet gewoon een standaard komen voor thuis streaming. Dat elke tv, radio en computer mee word uit gerust. Elke huishoudelijk apparaat heeft verschillende standarden. Moeten ze voor streaming ook gezamelijk met de markt wat voor bedenken.

 • Profielfoto
  Haddock

  Het is een aardig idee maar naar mijn idee moet Apple dit niet doen, om marketingtechnische redenen.

  Apple heeft namelijk een hele slimme strategie uitgestippeld door Airplay functionaliteit te ‘verkopen’ aan audio-video hardware fabrikanten. Nu al zijn er enorm veel apparaten te koop (AV-receivers, Hifi-systemen, Hifi-streamers) met Airplay licenties en dat worden en snel meer. Naar mijn mening kan Apple dit beleid het beste nog verder doorduwen en aan zoveel mogelijk projector- en TV-fabrikanten voor weinig geld een Airplay licentie verstrekken.

  Voor de gebruiker is dit het meest makkelijk, je hoeft namelijk helemaal niets in te pluggen. Voor Apple is dit het meest winstgevend. Weliswaar verkoop je dan geen airplay-sticks maar eigenaren van AV-apparatuur met Airplay ingebouwd zullen sneller geneigd zijn tot het kopen van Apple producten.

  Zo heb ik zelf een Linn DS-streamer waar Airplay ingebouwd zit. voor deze streamer zijn zowel Android-Apps als iOS-apps beschikbaar maar alleen met iOS kun je gebruiken maken van Airplay. Daarom kopen bijna 100% van de Linn DS klanten ook gelijk een iPad. Dat is dus slimme marketing… In mijn ogen beter dan een los stickie verkopen.

 • Profielfoto
  Useless

  Volgens mij heb je hier je antwoord:

  http://www.fxitech.com/products/

  cottoncandy

  Quad Core ARM® Mali™-400MP Graphics Processing Unit
  – Quad-core ARM Mali-400MP 720p / 1080p OpenGL ES v2.0
  – 30M Polygons, 1.2 GPixels / s
  ARM® Cortex™[email protected]
  – NEON extensions
  – TrustZone extensions
  Connectivity
  Wifi 802.11 b/g/n
  Bluetooth 2.1 + EDR
  Memory
  1GB DRAM
  Up to 64GB memory local storage (microSD)
  Software
  – Android
  – Ubuntu
  – Virtualization client for Windows, Linux, Mac, embedded
  Video / Audio / Media Support
  – 480p/720p/1080p decode of MPEG4-SP/H.263/H.264 AVC/MPEG-2/VC1
  – MP3, AAC, AAC+, Real Audio
  – JPG, GIF, BMP, PNG
  – Additional video, audio and image formats can be supported through 3rd party codecs
  Connectors
  – USB 2.0 male form factor for power and connection to devices that supports USB mass storage
  – HDMI with audio for connection to devices that does not support USB mass storage
  – Female micro USB (2.0) connector for connecting USB peripherals to your Cotton Candy

  xbmc erop, airplay support aanzetten, klaar…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Die Airstash die Ger van den Berg vermeld is inderdaad beter en uitgebreider dan deze Airplay Express. Geniaal ding, alhoewel best duur / veel te duur met 150,-. Het stroomprobleem is daar opgelost met een interne oplaadbare accu, vandaar dat het ding best wel groot is. Is na een uurtje of 6 wel leeg, dus midden in je film / presentatie kan het opeens uitvallen.

  De BT4.0 > HDMI dongle die Marc Enschede voorstelt is eigenlijk deze Airplay Express, maar dan BT only (no wifi). Komt denk ik ook snel op de markt, misschien komt Apple zelf wel met zo’n ding. Als eerste! Ook met een accu en omdat BT spaarzaam is dan meteen met 14 uur werktijd.

  Overigens was de Airport Express ongeëvenaard: wat een perfecte vernieuwende revolutie was dat: draadloos printen, draadloos hifi, optical out, wifi, en een eigen wifi-netwerk zonder bestaande draadloos netwerk was ook al mogelijk. En nog goedkoop ook! Dat ding was perfect, daar hoeft alleen nog maar een HDMI-out op en klaar. En dat werd de Apple TV… voor ongeveer dezelfde prijs!

 • Profielfoto
  Haddock

  @aartjan, Apple TV is geen router, dat is wel een essentieel met de Airport Express.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik vind het een leuk idee, maar zouden ze dit met een firmware update van de AppleTV niet ook kunnen bereiken?

  En nog iets: een van de dingen die me mateloos irriteert is de klunzige bediening van de TV en opname apparatuur via de bekende IR knoppendozen.

  Een handige programmering vanuit een iPhone, iPad of iPod (of vanuit de Mac) zou geweldig zijn. Zou je dat niet via de HDMI aansluiting kunnen regelen? Of heeft elke fabrikant dat weer lekker eigenwijs op zijn eigen manier opgelost? Er is wel IR remote opsteek dingetje maar dat is voor 1 iPhone en dan moet je toch weer in de zichtlijn van die TV zitten.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Maak dan meteen een AirPrint express; ook een USB-stickje wat je in je printer steekt en waarmee je via een netwerk dat de AirPrint express zelf opzet draadloos kunt printen. Veel handiger en goedkoper dan een Airport Express kopen voor alleen het draadloos kunnen printen:)

 • Profielfoto
  EvnL

  Ik heb een goede oplossing! Weet je wat we doen? We nemen een HDMI-kabel en steken die aan de ene kant in de Mac en aan de andere kant in de beamer. Klaar.

 • Profielfoto
  Nord

  @EvnL: ; dat doen jullie dan maar, maar op mijn werk hangen de beamers aan het plafond en er komt ergens een VGA-kabel uit. En mijn MBP heeft geen HDMI-uitgang.
  Misschien heb je nog meer goede oplossingen, maar dan waar meer mensen in meer situaties wat aan hebben.

 • Profielfoto
  beammeup

  ‘een nog veel beter product verzonnen’
  Bedenken. Daar zit ‘denken’ in. En daar heb je je hersens bij nodig.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Haddock: je hebt gelijk, de router is inderdaad essentieel. Dus een Airport Express met HDMI zou toch het beste zijn. Of een Apple TV met Bluetooth, want BT wordt het toch en is veel goedkoper en veel zuiniger. Maar dan kan het weer beter in een stickie.

  Grote Conclusie van dit topic:
  Het gaat een BT4 > HDMI stick worden met 12-uurs accu.
  Verloopjes naar VGA of iets anders moet je er zelf bij kopen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @Nord: je hebt geen HDMI op je MBP nodig, die zit op je tv. De stick gaat in de tv (of in de beamer met een verloopje naar VGA). Je Mac stuurt de video over Bluetooth (of wifi) naar de stick.

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  @polansky, muggenzifterij over spelvaute, heeft zeer weinig met Apple en hun producten te maken…..

 • Profielfoto
  remcob00

  Dit zou Apple inderdaad moeten maken.

  Dit heb ik vandaag nog nodig gehad.

  (Alleen moet hij dan wel vga hebben want dat gebruiken alle beamers).

 • Profielfoto
  cids

  Volgens mij moet Apple dit niet doen (te kleine afzetmarkt) maar het lekker overlaten aan een 3rd party… Belkin of zo…

 • Profielfoto
  sanderevers

  Ze moeten dit gewoon in de Airport Express bouwen, niet als een los product!

 • Profielfoto
  Dega

  Wat dacht u van beamers en TVs met Airplay ingebouwd?

 • Profielfoto
  computer space

  Ze moeten de POE Lightning adapter maken. Zodat je telefoon/ipad op een normale manier kunt opladen en aansluiten op je thuisnetwerk.