Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 november 2012

Blue Sky: zelfontwikkeling in de baas z’n tijd

De arbeidsmarkt in Silicon Valley is al jarenlang gespannen. Grote techbedrijven als Apple en Google hebben meer talent nodig dan er beschikbaar is. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom vaak vaak uitstekend. Gratis (gezonde) maaltijden, aandelenpakketten en bonussen moeten medewerkers tevreden zo gebonden aan het bedrijf houden.

Bij sommige bedrijven in Silicon Valley krijgen medewerkers zelfs doorbetaalde vrije tijd opgelegd om eigen projecten buiten hun werk om te ontplooien. Het idee is ooit ontstaan bij 3M en wordt bedrijfsbreed doorgevoerd bij Google. Daar krijgt iedere medewerker 20% vrije tijd om zelf in te vullen. Volgens de Wall Street Journal is Apple dit jaar ook begonnen met een dergelijk project, onder de naam Blue Sky.

Blue Sky is een programma binnen Apple waarbij medewerkers een paar weken per jaar betaald verlof krijgen om eigen projecten te ondernemen. In tegenstelling tot Google gunt Apple de Blue Sky-privileges vooralsnog alleen aan een select gezelschap medewerkers. De hoop is dat hun privé-projecten uiteindelijk het bedrijf kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het is onbekend hoe de selectieprocedure verloopt voor Blue Sky en of het de bedoeling is dat uiteindelijk alle medewerkers bij Apple dergelijke privileges krijgen. Wel is duidelijk dat er onder leiding van Tim Cook langzaam maar zeker grote veranderingen doorgevoerd worden die zowel binnen als buiten Apple merkbaar zijn.

Wat zou jij doen met twee weken betaald Blue Sky-verlof?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blue Sky: zelfontwikkeling in de baas z’n tijd
Sluiten