Apple verkrijgt patent op Siri-icoon

9 reacties

Apple Insider meldt dat Apple het patent heeft verkregen op het microfoon-icoontje waarmee de Siri-dienst wordt aangeroepen en bediend. Het patent werd aangevraagd op 4 oktober 2011 toen Siri werd geĂŻntroduceerd samen met de iPhone 4S.

De omschrijving van het patent kun je zien bij USPTO, het U.S. Patent and Trademark Office. Het design toont de voor Apple niet onbekende aanduiding van een microfoon; het traditionele ontwerp van een RCA lintmicrofoon. Apple gebruikte een afbeelding van dat type al bij de dictafoon-app in iOS.

Het Siri-icoon uit Apple's patentmicrofoon naast een lintmicrofoon.

Het patent staat op naam van twee ontwerpers: Freddy Anzures en Allessandro Francesco Sabatelli. De omschrijving geeft aan dat het om een lijntekening gaat van een vrijstaande microfoon, omgeven daar een geprofileerde cirkel met als vermelding dat het een vooraanzicht is van een scherm of een gedeelte daarvan.

De oorspronkelijke RCA microfoon, een ontwerp uit de jaren veertig van de vorige eeuw, werd door veel andere microfoonfabrikanten gekopieerd, waardoor deze microfoon tot een icoon kon uitgroeien! Overigens worden lintmicrofoons nog steeds gebruikt in geluidsstudio’s.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  plonserd

  .. en ook in het Nederlands blijft het gewoon ribbon microfoon hoor;)

 • Profielfoto
  Neptunus

  Bandmicrofoon lijkt mij de juiste Nederlandse benaming.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Snap die uitroepteken na uitgroeien niet echt

 • Profielfoto
  Jordy94

  4 november???

  De iPhone 4s is toch op 4 oktober aangekondigd 5 oktober stierf steve jobs.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Inderdaad viel mij ook op.

 • Profielfoto
  sirious77

  Titel klopt niet. Het is geen patent (of: octrooi), dat geldt voor technische vindingen. Het gaat hier om een merkrecht. Heel groot verschil.

 • Profielfoto
  Jorik

  @sirious77, Inderdaad het viel mij ook al op dat er geen octrooi aangevraagd kan worden op een icoon of logo, omdat dat geen technische vinding is. Beetje slordig, Jan;-)

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Ooh grappig, ik had verwacht dat ze dit patent allang hadden:D

 • Profielfoto
  kornexz

  Inderdaad, lijkt me ook meer een recht op een beeldmerk.
  .
  Wellicht heeft het te maken met “het gebruik maken van beweging in een icon (op basis van geluid)”. Immers verlicht de Ribbon microfoon op zodra je praat tegen Siri. Dan zou het wel een patent kunnen zijn.