Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 november 2012

Apple valt ten prooi aan patenttrol

Het begrip ‘patenttrol’ komt vaker langs op techblogs. Het gaat hierbij om bedrijven die met geld van investeerders patenten opkopen om vervolgens andere bedrijven aan te klagen voor het onrechtmatig gebruik daarvan. Zo wordt het geld van de investeerders terugverdiend met een flinke winst als bonus.

Doorgaans zijn kleine startups slachtoffer van deze patenttrollen, maar ook grote bedrijven moeten er soms aan geloven. Vandaag was Apple aan de beurt. Voor een rechter in Texas kreeg het te horen meer dan 365 miljoen dollar in schadevergoedingen te moeten betalen aan het bedrijf VirnetX. Dit bedrijf heeft VNC-netwerkpatenten in huis voor technieken die onder andere in FaceTime gebruikt worden.

De patenttrol is nog niet tevreden met de uitspraak van de rechter. VirnetX eist nu een verbod op de verkoop van iOS- en Mac-producten, waarschijnlijk om vervolgens met Apple tot een overeenkomst te komen en nóg meer geld op te strijken. Daarna zal VirtnetX niet op zijn lauweren gaan rusten. Ook Cisco, Avaya en Siemens worden op dit moment aangeklaagd. Eerder was Microsoft al ‘slachtoffer’ van deze patenttrol met een schadevergoeding van meer dan 100 miljoen dollar tot gevolg.

Het opgelegde boetebedrag een peulenschil voor Apple dat meer dan 110 miljard dollar op de bank staan. Toch zal het naar alle waarschijnlijkheid de uitspraak van de rechter én de claim voor een verbod op iPhones, iPads en Macs aanvechten in een hoger beroep. Gelukkig maar, want ook al heeft Apple diepe zakken, van een winnende patenttrol wordt buiten diens investeerders niemand beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple valt ten prooi aan patenttrol
Sluiten