Apple kocht Lightning van Harley Davidson

Door: Koen van Tongeren - 18 reacties

Wist je dat er een klein beetje Harley Davidson schuilgaat in je iPhone 5, iPad 4 of iPad mini? Nee, het gaat niet om materiaal, techniek of uiterlijke kenmerken van ’s Werelds meest beroemde motor-merk. Toch is er een directe relatie tussen Harley Davidson en de Lightning-connector, namelijk de naam.

Patently Apple heeft in Apple’s Trademark-aanvraag voor de naam ‘Lightning’ ontdekt dat deze term al in bezit was van Harley Davidson. Apple heeft de naam daarom gekocht van het bedrijf, voorafgaand aan de trademark-aanvraag.

Harley Davidson claimde de naam voor bepaalde motormodellen en -onderdelen. Apple is een gedeeltelijke overdracht met het bedrijf overeengekomen. Harley mag daarmee nog steeds de naam Lightning gebruiken voor motoren. Apple krijgt het alleenrecht voor het gebruik van de naam bij electronica-producten.

Apple introduceerde Lightning bij de onthulling van de iPhone 5 als opvolger van de 30-pins dockconnector in iOS-apparaten. De volledig-digitale standaard wordt gezien als de mobiele compagnon van Thunderbolt.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Grappig dat dat ook naar boven komt:P

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Nog ff wachten op de iMotor:p

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Vergeet de Lightning in de iPod Touch 5g niet!:P

 • Profielfoto
  Harley

  Denk dat ze Buell bedoelen

 • Profielfoto
  ro_me

  Weer zo’n wtf momentje! Kan iets of iemand het woord bliksem laten vast leggen? Lightning komt toch in combinatie met heel veel termen voor?

 • Profielfoto
  eiskoud

  Jony Ive mag wel een Buell onder handen nemen:)

 • Profielfoto
  Sippy

  Leuk weetje

 • Profielfoto
  Macpak

  Leuk weetje.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Het wachten is op de eerste AppleCar, waarop Harley Davidson acuut naar de rechter zal rennen, en Apple als claxon-geluid “Sosumi” introduceert. Vele jaren later zullen ze de zaak eindelijk schikken en samen een iBike met Harley Davidson knalpijpen fabriceren…

 • Profielfoto
  Timono98

  De nieuwe ipods hebben ook lightning. Maar die zijn niet genoemd… Jammer

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Weer zo\’n wtf momentje! Kan iets of iemand het woord bliksem laten vast leggen? Lightning komt toch in combinatie met heel veel termen voor?

  Je mag alles vastleggen als je product zo heet, ook als het toevallig in je (of een) taal voorkomt. Dus bij een Chevrolet Corvette is “Corvette” ook een beschermde naam. (Een corvette is namelijk ook een soort oorlogsschip)
  Wat hier echter scheef gaat is het feit dat (hier in Europa in ieder geval) twee namen rustig naast elkaar mogen bestaan mits ze tot twee totaal verschillende branches behoren waardoor vergissingen zo goed als uitgesloten zijn en dat is hier het geval. Maar in Amerika zijn ze wat pietluttiger wat dit soort dingen betreft en dus komt geheel nutteloos dit ‘weetje’ bovendrijven…

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  flitsend nieuws allemaal.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het volgende verhaal dat u hier kunt lezen wordt:
  “iTunes Digital Gift Cards Now Available Through Facebook”

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind die merkrechten vaak wat extreem. Lightning vind ik al vrij algemeen maar Ravensburger heeft bijvoorbeeld het recht op de term “Memory”. Apple respecteert dat en volgende maand moet bijvoorbeeld het iOS spel “Wordmemory” van naam veranderen anders gooit Apple het uit de Appstore. De markt wordt zo goed verziekt.

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  De iPods hebben inderdaad ook een lightning connector maar who give’s a sh*t, ze hoeven toch geen opsomming te doen van elk apparaat. Dit artikel is ter kennisgeving van het patent op de naam “lightning”. Niet in welk apparaat dit allemaal voor komt;)

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Het nieuws is zeker momenteel op?
  Ik ben zeer nieuwsgierig aan het wachten op iTunes 11..

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vind die merkrechten vaak wat extreem.

  Het is big bussiness met die merken en patenten. Bedrijven schermen er mee, vallen elkaar er mee aan en geven miljarden uit aan rechtszaken. Dit ‘systeem’ is verstikkend voor elke (startende) ondernemer en moet duidelijk op de schop zodat een Zwitserse klok een Zwitserse klok is en niks meer. (Nu is het een wapen waarmee spoorwegen een ICT bedrijf kunnen aanvallen, kan het nog gekker?)

 • Profielfoto
  Sander

  Neem hier maar een goed voorbeeld aan, Samsung. Hier kun je nog wat van leren.