Aanblijven Mansfield beïnvloed door vertrek Forstall

Door: Jan David Hanrath - 17 reacties

Je moet het hoger management van Apple de laatste tijd goed in de gaten houden, want de samenstelling ervan verandert sneller dan het productenaanbod van het bedrijf zelf. In juni kondigde Bob Mansfield z’n pensioen aan om twee maanden later aan te geven dat hij aan speciale projecten ging werken onder Tim Cook.

Het vertrek van Scott Forstall zorgt ervoor dat de jobtitle van Mansfield wederom veranderd is. Voor minstens twee jaar is hij de baas van een nieuwe ‘Technologies’-divisie die zich bezig gaat houden met (mobiele) chip-ontwikkeling. AllThingsD heeft van bronnen dicht bij het bedrijf begrepen dat de ommezwaai van Bob is ingegeven door de wetenschap dat Forstall zou gaan vertrekken. De harde confronterende managementstijl van de voormalige iOS-baas Forstall lag Mansfield niet. Volgens Bloomberg wilde Mansfield alleen met Forstall praten in het bijzijn van Tim Cook.

Het aanblijven van Bob is niet het gevolg van een ‘hij eruit of ik eruit’-situatie, maar volgens bronnen was Bob wel veel sneller geneigd om zich te committeren aan een nieuwe rol toen hij wist dat Scott bij het oud vuil gezet zou gaan worden.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Forstall was blijkbaar het lievelingetje van Jobs. Nu die ‘weg’ is, kan Forstall ook eindelijk weg.

  Hoewel ik Forstall graag op het podium zie bij Apple keynotes, denk ik dat het een erg goede move is. Weg met het skeuomorfisme!!

 • Profielfoto
  jackybe67

  Laat ons hopen dat dit alles positieve invloeden op zowel OSX als iOS en dat er vooral in iOs leuke toevoegingen gaan komen zoals verschillende accounts op iPad en een snelmenu voor aanpassingen instellingen zoals in SBsettings (jailbreak).

 • Profielfoto
  Stanniieeee

  Jeeeeej 3e

 • Profielfoto
  ro_me

  Weg met het skeuomorfisme!!

  Dt is juist wat de iOS gebruiker wil! Haal je het weg uit iOS dan houdt je Android over! En ik ben het helemaal met je eens hoor, praktisch gebruik gaat voor uiterlijke meuk die al lang niet meer relevant is voor het gebruik. Maar gezien de vele iOS apparaten die Apple verkoopt, zijn er een hoop mensen die het liever andersom zien!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Intriges aan het hof…!:)

 • Profielfoto
  pim939

  Weg met het skeuomorfisme!!

  Dt is juist wat de iOS gebruiker wil! Haal je het weg uit iOS dan houdt je Android over! En ik ben het helemaal met je eens hoor, praktisch gebruik gaat voor uiterlijke meuk die al lang niet meer relevant is voor het gebruik. Maar gezien de vele iOS apparaten die Apple verkoopt, zijn er een hoop mensen die het liever andersom zien!

  helemaal mee eens.

 • Profielfoto
  bram91

  Ik snap niet dat iedereen het skeuomorfisme zo lelijk vind. Ik vind die boeken planken juist mooi, en dat de herinneringen app zo lijkt op een agenda.

 • Profielfoto
  Douwie

  Ik snap niet dat iedereen het skeuomorfisme zo lelijk vind. Ik vind die boeken planken juist mooi, en dat de herinneringen app zo lijkt op een agenda.

  Mee eens, ik hoef niet zoiets met van die felle oranje kleuren..

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Weg met het skeuomorfisme!!

  Dt is juist wat de iOS gebruiker wil! Haal je het weg uit iOS dan houdt je Android over! En ik ben het helemaal met je eens hoor, praktisch gebruik gaat voor uiterlijke meuk die al lang niet meer relevant is voor het gebruik. Maar gezien de vele iOS apparaten die Apple verkoopt, zijn er een hoop mensen die het liever andersom zien!

  iOS-apparaten zijn niet populair geworden door hoe de interface eruit ziet, maar door hoe gebruiksvriendelijk het is. Het enige wat die visuele ruis doet is juist de gebruiksvriendelijkheid beperken. Als dat losgelaten wordt denk ik dat iOS nóg gebruiksvriendelijker kan worden.
  .
  Bovendien krijg je dan een uniform uiterlijk over het hele iOS-platform, wat uiteindelijk óók de gebruikerservaring ten goede zal komen.

 • Profielfoto
  TheBogeyman

  En toch lijkt het me erg interressant om te zien wat Sir Johnny Ive gaat doen met zijn verlenging van taken op het gebied van de interface. Het strakke, minimalistische design van zijn creaties……graag in OS-X(I) hoor!

  Inside Apple:
  – product update laatste maanden in nagenoeg totale product linie;
  – grote veranderingen in management in sleutelposities;
  – oprechte mea culpa van Tim Cook

  Outside Apple:
  – klooneffect door andere fabrikanten heeft z’n verzadiging bereikt. M.a.w., de competitie nadert het design van de producten van Apple.
  – metro design van Windows 8 (totale overhaul) VS onderhand traditionele interface van OS-X
  – …….

  Ik durf te speculeren dat men bij Apple het Jobs tijdperk van zich afschud en een totaal nieuwe lijn in gaat zetten komend jaar. Wel op Job’s leest geschoeid, gezien deze een lange termijnsvisie heeft kunnen uitzetten in zijn laatste jaren, met zijn overlijden in het achterhoofd.

 • Profielfoto
  Needler

  Weg met het skeuomorfisme!!

  Dt is juist wat de iOS gebruiker wil! Haal je het weg uit iOS dan houdt je Android over! En ik ben het helemaal met je eens hoor, praktisch gebruik gaat voor uiterlijke meuk die al lang niet meer relevant is voor het gebruik. Maar gezien de vele iOS apparaten die Apple verkoopt, zijn er een hoop mensen die het liever andersom zien!

  Sorry, ik zal iets duidelijker zijn. Ik vind skeuomorfisme op de iPhone/iPad prima. Maar niet op Mac OS X. Dan heb ik het vooral over de kalender, notities en herinneringen.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Skeuomorfisme FTW!

 • Profielfoto
  Goldex

  Ik vind Skeuomorfisme zoals de meesten prima als het niet ten koste gaat van de praktische gebruiksvriendelijkheid. Notities en Calculator zijn goed uitgewerkt, maar Agenda op de iPad vind ik persoonlijk een rommeltje, net als die achtergrond bij Berichtencentrum.

  Het ligt er denk ik aan dat ze soms gewoon een verkeerde stijl toepassen en hierin te ver gaan. Een echte agenda zoals die eruit ziet op de iPad zou ik zelf nooit aanschaffen, geef mij maar een strakke grijs-kleurig uiterlijk met zwarte op witte letters.

  Skeuomorifsme op Mac OS X vind ik persoonlijk ook te ver gaan. in app-icoontjes en symbooltjes is het prima, maar hele programma’s die stijl is niet mijn smaak.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Weg met het skeuomorfisme!!

  Dt is juist wat de iOS gebruiker wil! Haal je het weg uit iOS dan houdt je Android over! En ik ben het helemaal met je eens hoor, praktisch gebruik gaat voor uiterlijke meuk die al lang niet meer relevant is voor het gebruik. Maar gezien de vele iOS apparaten die Apple verkoopt, zijn er een hoop mensen die het liever andersom zien!

  iOS-apparaten zijn niet populair geworden door hoe de interface eruit ziet, maar door hoe gebruiksvriendelijk het is. Het enige wat die visuele ruis doet is juist de gebruiksvriendelijkheid beperken. Als dat losgelaten wordt denk ik dat iOS nóg gebruiksvriendelijker kan worden.
  .
  Bovendien krijg je dan een uniform uiterlijk over het hele iOS-platform, wat uiteindelijk óók de gebruikerservaring ten goede zal komen.

  Jo dude, heb je enig verstand van gui design?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mijn excuses dat ik zo fel reageer, maar ik raak altijd een beetje geïriteerd door dit soort opmerkingen. Waarom? Wat je nu (zwart wit gezien) zegt is dat gui design nergens op slaat. Wat jij aangeeft als “visuele ruis” draagt juist bij aan een goede gebruikerservaring; kijk bijvoorbeeld eens naar de toetsjes op het onscreen toetsenbord, de rond afgewerkte iconen en het dock. Dit zijn voorbeelden die er juíst voor zorgen dat een iOS device zo natuurlijk en solide aanvoelt.
  Ik ben het met je eens dat iOS op zich wel wat ‘klassiek’ aan begint te voelen, maar dat los je niet op door de complete interface ‘uit’ te zetten maar door juist te innoveren op dit gebied.

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik snap niet dat iedereen het skeuomorfisme zo lelijk vind. Ik vind die boeken planken juist mooi, en dat de herinneringen app zo lijkt op een agenda.

  “Over smaak valt niet te twisten” is dan ook al lang het gezegde. Maar ook ik ben echt een tegenstander van het “real-life” uiterlijk van sommige Apps. Op een klein scherm moet je elke pixel benuten, en niet 10% verspillen aan een imitatie leren rand of een houtnerf. Nog los van het feit dat juist door stoffen en kleuren te introduceren je ook meer kans hebt dat het iemand tegen staat. Want nu kan ook het materiaal, de kleur, de afwerking, en ga zo maar door een door in het oog van de gebruiker zijn. Nee, van mij mag het zo snel mogelijk verdwijnen, zowel uit iOS als uit OS X.