Scott Forstall en John Browett weg bij Apple na reorganisatie top

51 reacties

In tijden van crisis ondergaan de meeste bedrijven een reorganisatie. Apple daarentegen reorganiseert wanneer het juist voor de wind gaat. In een persverklaring laat Apple weten dat Scott Forstall het bedrijf zal verlaten. Ook de nog maar net aangenomen retail man John Browett vertrekt.

In de loop van volgend jaar neemt Forstall afscheid. Tot die tijd blijft hij aan als adviseur van Tim Cook. Zijn taak als Senior Vice President iOS software wordt overgenomen door Craig Federighi. Federighi had OS X  al onder zijn hoede en krijgt nu dus de volledige macht over de twee besturingssystemen van Apple. Wie de taken van retail-groentje Browett overneemt is nog niet bekend. Voorlopig neemt Tim Cook zelf zijn taken waar.

Jony Ive krijgt meer verantwoordelijkheden. Naast zijn rol als hoofd design gaat hij de nieuwe afdeling ‘Human Interface’ leiden. Het lijkt er dus op dat de tentakels van Ive vanaf nu verder reiken dan alleen hardware design. Sommigen suggereren dat dit het einde kan inluiden van de zogenaamde skeuomorphische-interface van OS X en iOS. De leren randjes, bandrecorder-looks en andere het-lijkt-op-wat-het-doet-elementen zouden door Forstall doorgedrukt zijn met goedkeuring van Steve Jobs, maar een doorn in het oog van Ive zijn.

De stoelendans gaat nog verder. Eddy Cue was al Senior Vice President van Internet Software and Services maar krijgt daar nu ook de gewraakte Apple Maps bij en Siri. Daarme heeft hij nu alle producten onder zich die zich ook maar enigszins online manifesteren.

Ook Bob Mansfield moet nieuwe visitekaartjes laten maken. Eerder dit jaar werd bekend dat hij met pensioen zou gaan maar enkele maanden later bleek hij toch aan te blijven. Hij krijgt nu extra verantwoordelijkheden door leiding te nemen over de groep ‘Technologies’. Als hoofd van deze groep is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de door Apple ontwikkelde chips die je terugvindt in iOS-apparaten. Ook leidt hij nieuwe technologische innovaties van Apple.

Hoe we deze verschuivingen in het top management moeten duiden moeten we nog bezien, maar zeker is dat het hoofd retail John Browett met de staart tussen de benen het kantoor aan Infinite Loop verlaat. Slecht tien maanden geleden werd hij na een lange zoektocht aangesteld als opvolger van Ron Johnson. Vervolgens kwam Browett in het nieuws omdat hij wilde korten op winkelpersoneel. Een paar dagen later moest hij alweer terugkomen op dat besluit.

Al met al is dit de grootste reorganisatie in de afgelopen 13 jaar. Is er mot binnen de top? Heeft Tim Cook zijn onderdanen niet in bedwang? Of is dit een noodzakelijke shuffle in een immer groter wordend bedrijf dat zijn blik altijd op de toekomst gericht heeft?

 

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Oh… Nou, dat zag ik niet aankomen. Helemaal na de dood van Steve Jobs, waarbij iedereen hoopte dat Apple hetzelfde zou blijven doordat de top nog hetzelfde bleef. Vraag me af waar dit naartoe gaat, de producten gezien.

 • Profielfoto
  thvanarkel

  Dat Jony Ive de UI afdeling overneemt lijkt mij op zich wel een goede beslissing, maar dat zal de tijd ons leren.

 • Profielfoto
  fkeunen

  Heel heel erg jammer, ik vond scott altijd geweldig!

 • Profielfoto
  Macman

  Oei! Dat is niet best, Scott Forestall is een heel gedreven man, leek daarin nog heel veel op Steve Jobs qua visie en perfectionisme. Ik ben bang dat de boekhouders/logistieke mensen nu het beleid gaan bepalen.

  Wat er ontbreekt is een visionair, die ontbreekt nu bij Apple en dat gaan we de komende jaren merken helaas.

 • Profielfoto
  rdesign

  Oei, dat is slecht en goed nieuws. Dat Forstall en Browett verdwijnen bij Apple is natuurlijk jammer. Vooral Scott Forstall leek mij altijd een betrouwbaar persoon die echt wel verstand van zaken had. Z’n presentaties waren ook altijd tof.
  ..
  Dat Jonathan Ive nu ook de leiding krijgt over HI kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben van mening dat Apple totaal de mist in gaat met hun huidige interface designs. Het hele ‘less is more’ idee is totaal niet meer terug te zien in zowel Mac OS als iOS. (Maar met name in iOS) Dan heb ik het niet alleen over al die verschrikkelijke textures (papieren mailtjes, zijden balkjes, houten boekenplankjes, leren agenda’s, etc.) maar vooral dat beide systemen in de laatste jaren zo volgepropt zijn met functies dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb geen idee hoe het dan wel moet – ik denk ook zéker niet dat Windows 8 een goed voorbeeld is – maar hopelijk weet Jony ’t wel.:)

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Wat??? Frostall weg zeg. Niet verwacht. Jammer!!! Als het inderdaad rommelt dan kunnen ze op zoek naar een nieuwe Steve Jobs voordat het echt weer mis gaat. Herhaalt de geschiedenis zich?

  Maar even serieus, waarom zou je Frostall wegwerken? De man achter iOS. Eigenlijk het best mobile OS. Oke, iOS 6 was niet het beste qua innovatie naar toch. Dit is erg jammer.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het schip is zinkende. Zoals verwacht. Nu Jon nog weg en het is gedaan met Apple. De teloorgang van een technoreus.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Tijd om de aandelen te verkopen…

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Johnny Ive is er nog als visionair. En ik ben blij dat ie zich ook gaat bemoeien met de UI. Hopelijk betekent dat een einde aan het jukebox, oude notebook en ander foute Amerikaanse stijlen die in sommige apps naar boven komen.

  Scott Forstall is jammer ja dat ie weg is ja.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik denk dat twee dingen samenkomen. Aan de ene kant wou die scott de baas worden van Apple en nu hij het niet heeft gekregen wordt hij nu “vrij” gelaten. En aan de andere kant beginnen iOS en OS X steeds meer op elkaar te lijken. Ik denk dat er teveel moest worden afgestemd. Dat is niet handig, en kan men beter samenvoegen.
  Overall, ik denk een positieve ontwikkeling voor Apple is. En nog beter voor Apple producten.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Een Apple-paleis revolutie een jaar na Steve Jobs heengaan. Scott Forestall was toch degene die ongeveer het temperament van Steve heeft en de beoogde kroonprins leek te worden. De ex-Dixons sales man nu alweer weg. Waar rook is, is vuur..

 • Profielfoto
  Froggle

  Je wordt bij een bedrijf als Apple duidelijk gestraft voor je fouten. Forstall met z’n Maps, en Browett met alles wat hij niet of niet naar verwachting deed.

 • Profielfoto
  RobbieB

  WOW.. Just WOW.. Dit is echt een gigantische reorganisatie.

  Ik krijg steeds meer het idee dat Ive zo in de plaats van Jobs geplaatst wordt. Hij krijgt nu overzicht over hardware én software. Eigenlijk wat Jobs deed voordat hij overleed..

  Maar wow..

  Wel slim gepland overigens, want de aandelenbeurs in de US ligt de komende 2 dagen plat vanwege de orkaan…:)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denkbaar er discussies waren over de weg die Apple in gaat slaan. Er is een keuze gemaakt en Forstall past waarschijnlijk niet in die toekomst. Ik denk dat Forstall en Cook elkaars tegenpolen zijn. Het kan ook zijn dat Forstall aan de stoelpoten van Cook liep te zagen. Forstall is de enige die in aanmerking zou komen als CEO.
  Die Barnett is gewoon grote vergissing. Cook geloofde zo in hem terwijl iedereen wel aan die hele kop ziet dat hij niet bij Apple past maar bij Dixons, BCC of Media Markt.

 • Profielfoto
  essiw

  … serverbelasting…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Strange ik heb nog geen reactie gehad op mijn sollicitatie als Vice President.
  Zou die bij de spam terecht zijn gekomen?

 • Profielfoto
  bArtificial

  Niet zo lang geleden las ik nog dat Scott wel eens de nieuwe Steve zou kunnen worden…

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat gaat scot forstall doen?

 • Profielfoto
  MacSjon

  Sommigen suggereren dat dit het einde kan inluiden van de zogenaamde skeuomorphische-interface van OS X en iOS. De leren randjes, bandrecorder-looks en andere het-lijkt-op-wat-het-doet-elementen zouden door Forstall doorgedrukt zijn met goedkeuring van Steve Jobs, maar een doorn in het oog van Ive zijn

  Laten we hopen dat dit waar is want dat is een van de dingen die mij erg tegen staat in de software van Apple. Hopen dat Sir John ook een beetje handig is met het ontwerpen van GUI en niet alleen hardware.

 • Profielfoto
  dinck

  Ah, maar gaat het Apple wel voor de wind? Voorlopig lijkt het financieel nog wel goed te gaan en Apple heeft nog gianische reserves. Maar wie niet doof is hoort ook steeds meer kritiek, luister nog maar eens wat de gasten van OMT Live te zeggen hadden bij de agelopen keynote.

 • Profielfoto
  wouwout

  Goed nieuws. De look & feel van iOS en osx loopt achter en is muf geworden. Apple maakt zulke mooie strakke hardware, graag hetzelfde voor de software.

 • Profielfoto
  ndr

  Jammer dat Scott weg gaat. Weet niet wat hij gaat doen, maar miss dat ik toch maar eens Twitter ga gebruiken om deze man te volgen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het ziet er toch heel duidelijk naar uit dat er een aantal vlekjes worden weggewerkt. Dat Browett een onvergeeflijke fout had gemaakt was duidelijk (hoewel, italic text let er dan niemand anders op wat zo’n man doet?!) en het lijkt me dat de zaken beter worden georganiseerd. Prima idee natuurlijk om iOS en Mac OS X onder één leiding komen. Dat had al zo moeten zijn. Wellicht was Apple dan eerder geweest dan Microsoft met het realiseren van één besturingssysteem voor alle apparaten (als dat nodig is tenminste; dat kan je je nog afvragen). Ive had al veel eerder hogerop moeten komen. Laat die man vooral ook over het uiterlijk, de interface van de software gaan beslissen en verlos ons van die vreselijke boekenkastjes, leren jaren zeventig randjes. Ik schaam me dood dat iemand dat ziet. Alleen de tape recorder looks van de muziekspeler is nog te doen, maar verder: opschonen die hap! En wellicht kan heel iOS op de schop, want echte vernieuwingen in functies en vooral interface zijn nodig. Ik heb van de week tóch met enige afgunst zitten kijken naar demontraties van de Tiles interface van Windows 8. En dat IK dat zeg…..klinkt als vloeken in de kerk…! Kom op Ivy!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  “Of is dit een noodzakelijke shuffle”
  Ook toevallig dat net op RTL7 ook de term “iShuffle” wordt gebruikt….. Zeker OMT gelezen….:wink:

 • Profielfoto
  Needler

  But Scotty doesn’t..

 • Profielfoto
  ART-hur

  Spijtig dat hij weg is.

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  Is er mot binnen de top? Heeft Tim Cook zijn onderdanen niet in bedwang? Of is dit een noodzakelijke shuffle in een immer groter wordend bedrijf dat zijn blik altijd op de toekomst gericht heeft?

  Eindelijk gebeurt er iets, helaas niet op het gebied van producten maar toch iets!

  Ik hoop echt dat er meer nadruk gaat komen op nieuwe producten ipv het borduren op …….

  BTW, een nieuwe kapitein veegt zijn schip schoon

 • Profielfoto
  eppelke

  Apple wil alleen A mensen hebben. Ben je dat niet dan vlieg je er uit. De blunder met Maps en het niet kunnen omgaan met het Store personeel, duidt er op dat deze mensen geen A mensen zijn. En omdat dat die zeldzaam zijn komen er geen nieuwe. Bovendien moet je er voorzorgen dat de Top niet te groot wordt. Dan worden de lijnen te lang en in een tijd van snelle verandering is dat niet goed. Apple is op zoek naar een nieuwe weg na Steve. Ze zijn op de goede weg.

 • Profielfoto
  App-ie

  Het zou jammer zijn als het succes van iOS ten koste gaat van de ontwikkeling van OS X (of andere nieuwe OS inzichten). In die zin is het dus wel goed dat er van tijd tot tijd “op de reset knop” wordt gedrukt. En ja die leatherlook van iCal e.d. heb ik ook altijd spuuglelijk gevonden.

 • Profielfoto
  App69

  Zal mijn rekening niet maken.
  M’n vraag is eerder, waar blijft iTunes 11 die voorzien was voor eind oktober?

 • Profielfoto
  maconly

  Apple is over de hill de grote baas is dood en de mensen die het niet moeten hebben pakken de macht.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  iTunes 11 zal vandaag of morgen uitkomen. Dat staat er in ieder geval…..:wink:

 • Profielfoto
  RamonV

  ik weet niet precies wat ik hier van moet vinden, het kan aan de ene kant goed zijn. Ive die IOS aanpakt lijkt me wel wat, het is inderdaad een beetje een rommeltje. Aan de andere kant, ik hoop niet dat Apple nu word geleid door alleen maar zakenmannen. Ze moeten ondanks hun (steeds minder wordende?) succes proberen de underdog te blijven lijken. Dat vind ik juist zo mooi aan ze.

 • Profielfoto
  koen

  Ive is een hardware specialist, wat weet hij nu van UI?

 • Profielfoto
  App69

  @Hansi2124, laat ons hopen.
  Had het eigenlijk bij de Keynote van vorige week verwacht.

 • Profielfoto
  remcob00

  Ben benieuwd wat dit ons in de toekomst gaat brengen.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Er gaan geruchten dat Forstall de excuusbrief over de Apple Maps app niet wilde ondertekenen en dat dit hem de das om deed. Het is hoe dan ook jammer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het vertrek zal m niet zitten in een handtekening die hij weigert te zetten onder een excuus brief.

  Daar is vast iets anders aan de hand.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Klopt.
  Webwereld weet te melden dat Forstall met meerdere topmensen problemen heeft gehad en dat toen hij weigerde excuses aan te bieden voor het slecht ontvangen Apple Maps de maat vol was.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wie verlost ons van deze stupide spam voor lelijke apparaten…?!

 • Profielfoto
  RamonV

  Nog een uurtje wachten, dan zullen de eerste mods wel wakker zijn.;)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  U had geroepen?;)

 • Profielfoto
  wwgnr

  Als mensen het nieuwsbericht ook op andere sites hadden gelezen zouden ze misschien anders denken. Op bijvoorbeeld berichtgeving van bright en fd leid ik af dat het maar beter is zo. Dat forstall vernieuwing van iOS interface in de weg stond, een enfant terrible was en in tegenstelling tot de minimalistische lijn van Ive veel meer van de frutseltjes was (vb de leren band in agenda app op Mac). Ik denk dat deze stap Apple alleen maar ten goede kan komen.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  goed nieuws! iOS raakt steed meer verouderd.
  Deze man is het niet gelukt om daar verandering in te brengen, ook wilde hij niet zn excuses aanbieden voor het falen van Apple Maps.
  Onder Steve Jobs was deze man allang de laan uit!

 • Profielfoto
  MBPuser

  Onder de rest ook, daarom flikkeren ze hem eruit :sarcastic:

 • Profielfoto
  JayPee

  Volgens analisten is het juist goed dat Scott Forstall het bedrijf heeft verlaten, hij werd namelijk binnen Apple gehaat.

 • Profielfoto
  MrPapple

  Wow, wat een doem scenario’s lees ik hier zeg! Dit terwijl de meeste tech journalisten het er over eens zijn dat het een goede zaak is voor het bedrijf (merk net dat de aandeelhouders niet zo goed reageren. Maar ach, die hebben al bewezen dat ze niet veel weten…)

  Jony aan het hoofd van UI brengt ons hopelijk terug naar de mooie designs van de Aqua interface: een mooie, rustige consistente interface voor iOS en OSX. Federichi is een man die zich misschien nog wat moet bewijzen maar ik denk dat hij het meer dan ok zal doen, kijk maar naar de verbeteringen in Mountain Lion. In deze beslissing steun ik Tim Cook volledig, Apple was een beetje op z’n lauweren aan het rusten (beetje maar!). Door de shake-up word iedereen terug wakker en kan de innovatie terug starten!

  Wanneer komt OSX 10.9 en iOS 7?:-)

 • Profielfoto
  Rtaal

  Ik lees hier gemengde gevoelens en heb die er zelf ook wel bij moet ik eerlijk zeggen. Scott kon het altijd wel lekker brengen met de keynotes en ik had het idee dat hij zijn werk wel deed. Uiteraard, ik heb niet zo’n inzicht in Apple dat ik kan zeggen of dit wel echt het geval is. Nu ook nog het verhaal met Bob Mansfield. Ik weet niet waar het heen gaat. iOS is nog steeds hetzelfde en hier had Scott iets aan moeten doen. Daarom denk ik ook dat dit geen ramp is. Bob Mansfield was bezig met de hardware en ik denk dat ie dat wel netjes deed (als ik zo in mijn macbook kijk zit alles er toch wel mooi in en is er geen plekje onbenut gelaten). De prijs blijft toch hetzelfde voor dezelfde matige hardware, dat gaat niet veranderen dus daar licht het niet aan.

 • Profielfoto
  Jordy94

  Jammer dat scott weg gaat bij Apple

 • Profielfoto
  THX-1138

  Jon Ive is nu de ultieme single point of failure. Als hij Apple nu zou verlaten zou het een klap zijn voor zowel de soft- als hardware ontwikkeling. Moet je niet willen als bedrijf.