Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 29 oktober 2012

Scott Forstall en John Browett weg bij Apple na reorganisatie top

In tijden van crisis ondergaan de meeste bedrijven een reorganisatie. Apple daarentegen reorganiseert wanneer het juist voor de wind gaat. In een persverklaring laat Apple weten dat Scott Forstall het bedrijf zal verlaten. Ook de nog maar net aangenomen retail man John Browett vertrekt.

In de loop van volgend jaar neemt Forstall afscheid. Tot die tijd blijft hij aan als adviseur van Tim Cook. Zijn taak als Senior Vice President iOS software wordt overgenomen door Craig Federighi. Federighi had OS X  al onder zijn hoede en krijgt nu dus de volledige macht over de twee besturingssystemen van Apple. Wie de taken van retail-groentje Browett overneemt is nog niet bekend. Voorlopig neemt Tim Cook zelf zijn taken waar.

Jony Ive krijgt meer verantwoordelijkheden. Naast zijn rol als hoofd design gaat hij de nieuwe afdeling ‘Human Interface’ leiden. Het lijkt er dus op dat de tentakels van Ive vanaf nu verder reiken dan alleen hardware design. Sommigen suggereren dat dit het einde kan inluiden van de zogenaamde skeuomorphische-interface van OS X en iOS. De leren randjes, bandrecorder-looks en andere het-lijkt-op-wat-het-doet-elementen zouden door Forstall doorgedrukt zijn met goedkeuring van Steve Jobs, maar een doorn in het oog van Ive zijn.

De stoelendans gaat nog verder. Eddy Cue was al Senior Vice President van Internet Software and Services maar krijgt daar nu ook de gewraakte Apple Maps bij en Siri. Daarme heeft hij nu alle producten onder zich die zich ook maar enigszins online manifesteren.

Ook Bob Mansfield moet nieuwe visitekaartjes laten maken. Eerder dit jaar werd bekend dat hij met pensioen zou gaan maar enkele maanden later bleek hij toch aan te blijven. Hij krijgt nu extra verantwoordelijkheden door leiding te nemen over de groep ‘Technologies’. Als hoofd van deze groep is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de door Apple ontwikkelde chips die je terugvindt in iOS-apparaten. Ook leidt hij nieuwe technologische innovaties van Apple.

Hoe we deze verschuivingen in het top management moeten duiden moeten we nog bezien, maar zeker is dat het hoofd retail John Browett met de staart tussen de benen het kantoor aan Infinite Loop verlaat. Slecht tien maanden geleden werd hij na een lange zoektocht aangesteld als opvolger van Ron Johnson. Vervolgens kwam Browett in het nieuws omdat hij wilde korten op winkelpersoneel. Een paar dagen later moest hij alweer terugkomen op dat besluit.

Al met al is dit de grootste reorganisatie in de afgelopen 13 jaar. Is er mot binnen de top? Heeft Tim Cook zijn onderdanen niet in bedwang? Of is dit een noodzakelijke shuffle in een immer groter wordend bedrijf dat zijn blik altijd op de toekomst gericht heeft?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scott Forstall en John Browett weg bij Apple na reorganisatie top
Sluiten