Oud nieuws: iPhone-hart komt uit 90’s flop

15 reacties

Alles leek nieuw aan de iPhone die Steve Jobs in 2007 vol trots aan de wereldpers toonde, van het capacitieve stylusloze touchscreen tot de strakke vormgeving en intuïtieve interface. Toch kan het hart van de iPhone, de ARM-processor, herleid worden naar een innovatie die onder leiding van een voorganger van Steve Jobs uitkwam en uiteindelijk ten onder ging als een van Apple’s grootste flops; de Newton.

De ARM-chip die Apple samen met een aantal partners ontwikkeld heeft voor de iPhone kenmerkt zich door hoge prestaties met weinig energieverbuik in een compacte behuizing. Ideaal dus voor de iPhone, maar ook voor de Newton die Apple in 1993 uitbracht. Het was de eerste echte PDA waar een graphical user interface en graphisch-gebaseeerde applicaties op draaiden. Daarvoor was een krachtige, kleine en energiezuinige processor nodig. Onder leiding van toenmalig CEO John Sculley besloot Apple om zo’n chip te gaan maken.

Onlangs vertelde Sculley op een bijeenkomst met gepast trots over ‘zijn’ Newton-flop die indirect aan de baiss heeft gestaan van het succes van de iPhone en iPad. Destijds kon hij op weinig steun rekenen voor zijn keuze om te investeren in mobiele technologie. Hij werd zelfs geridiculiseerd voor zijn uitspraak dat mobiele technologie ooit een multimiljarden-economie zou worden.

In samenwerking met Acorn Computers en VLSI ontwikkelde Apple onder Sculley’s leiding de ARM-processor voor de Newton in 1993. Ondanks de indrukwekkende prestaties van de chip werd de Newton geen succes, mede door de slecht-geîmplimenteerde handschriftherkenning. Sculley vertelde op de bijeenkomst dat het echter nooit een belangrijke functie van de Newton had moeten worden. Toch was het mede-verantwoordelijk voor de ondergang van Apple’s PDA. Het project werd in 1998 gestopt door Steve Jobs die inmiddels teruggekomen was bij Apple als CEO.

De Newton mag zelf dan geflopt zijn, dat geldt niet voor ARM. Elke iPhone, iPad en iPod touch maakt gebruik van een chip die een afgeleide is van de ARM-chip voor de Newton uit 1993. Sterker nog, ARM heeft Apple van een faillissement gered. Toen Sculley Apple verliet in 1993 werd zijn rol als CEO overgenomen door Gil Amelio. Die verkocht Apple’s aandeel van 40% in ARM uiteindelijk voor 800 miljoen dollar. Daarmee wist hij schuldeisers tevreden te houden én kon hij NeXT Computers kopen, inclusief Steve Jobs… and the rest is history.

Reacties

15 reacties

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Ik heb vroeger nog een Acorn Electron gehad. Volgens mij staat ARM voor Acorn Risc Machines.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ik heb hem nog, maar hij wil niet meer starten. Ik heb dat andere ding ook nog, wat lijkt op een laptopje, de eMate 300, maar ook die wil niet meer starten bij gebrek aan een juiste lader.

  Ik vond het grandioze apparaten, ik vond vooral het voordeel van de Newton, ten opzichte van de Palm III en Palm IV, dat hij het handschrift pas achteraf probeerde te interpreteren. Je kon dus veel sneller je tekst kwijt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb jaaaaren later nog mensen enquêtes zien houden op straat, gewapend met Apple Newtons

 • Profielfoto
  Dr. User

  @JeroenJK

  Anders verkoop je toch gewoon de boot :)

  Ik wacht liever tot ze weer wat hoger zijn. Als ik ze nu verkoop heb ik er verlies op. Ze zijn gekocht voor ongeveer $625.- + administratiekosten + nog wat dingen.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Ruim 5 jaren (van 1998 tot ca. 2003) was die Newton (model MP 2100) mijn “personal” en “mobile” rots in de branding. Alle contacten, agenda’s, emails, notities, wekker, je kon het allemaal m.b.v. de Silverware-app in de standaard “data soups” flikkeren en aaneen koppelen. Super handig ! Totdat het klontje (wegens overmatig gebruik) begon te slijten en te haperen. Het OSX bood inmiddels vergelijkbare functionaliteit en via iSync werkte dat redelijk samen met een SonyEricsson P800 smartphone. Ik was weer 5 jaren onder de pannen. En toen kwam de iPhone…

  Was de Newton een succes, een visie, een stille voorbode ? Misschien. Maar het was in ieder geval te veel, te vroeg, te groot en te duur om als massa-product te slagen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Heb ‘m nog gehad die Newton, geinig dingetje voor z’n tijd, maar meer ook niet..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toen Newton eenmaal onder die appelboom vandaan was, ging het met springen vooruit bij Apple:)

 • Profielfoto
  apie123

  De ARM processor bestond al in de jaren 80 en was toen revolutionair (32 bit RISC in de tijd van de 16 bit CISC processoren). Hier lijkt het alsof Apple mee die ARM processor heeft ontwikkeld, maar dat klopt toch niet.

 • Profielfoto
  dinck

  @stevejobs
  Wat is dat nou weer voor onzin? De Newton getuigde van visie en van het geloof dat je de toekomst kunt maken, bovenal was het een apparaat waar ik (toen al jaren Macgebruiker) mijn liefde voor het merk in bevestigd zag. Helaas was hij toen voor mij te duur en heb ik het gehouden bij de “poor man’s Newton”, de Palm Pilot (later vervangen door de professional en nog later, ver voor de iPhone, jawel door een Windows smartphone – hoewel ik Graffiti wel erg gemist heb).

 • Profielfoto
  bartvdv

  De Newton en de QuickTake – waarvan ik nog een exemplaar koester – waren hun tijd voorop. Dus “alles heeft zijn tijd”.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het was niet de juiste tijd om te investeren in mobiele apparaten. De iPhone was perfect getimed.
  Een goed idee is niet genoeg. Het gaat ook om timing.

 • Profielfoto
  polansky

  @JeroenJK

  Anders verkoop je toch gewoon de boot :)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus nu betaald apple dik voor ARM processor te gebruiken?

 • Profielfoto
  Dr. User

  Jep. Hopelijk geldt dat ook voor de aandelen. :sealed:

 • Profielfoto
  App69

  Zo zie je maar.
  Alles komt goed.