Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 22 oktober 2012

MacFan: 31% van de Macs bevat malware

Net als vorig jaar heeft Apple tijdschrift MacFan een bescheiden onderzoek gedaan onder z’n lezers: installeer eens een virusscanner, laat ‘m draaien en geef door of en hoeveel malware er wordt aangetroffen. Voor velen was het de eerste ervaring met een virusscanner, want virussen op de Mac zijn immers geen issue. Toch?

Uit het onderzoek blijkt echter dat de virusscanner op 31% van de Macs aanslaat, zelfs bij een aantal mensen die zeggen te weten wat ze doen en de duistere hoeken van internet vermijden.

Een geruststellende gedachte is wel dat de meeste malware die werd aangetroffen onschuldig is voor de Mac. Het betreft e-mails met .exe-bestanden in de bijlage, die voor Windows gevaarlijk zijn.

In vergelijking met het onderzoek van vorig jaar is het percentage malware-besmettingen met 7% gedaald. Heel wetenschappelijk is de vergelijking niet omdat de respondenten niet hetzelfde waren, maar Gatekeeper – de nieuwe veiligheidsvoorziening in Mountain Lion – is waarschijnlijk verantwoordelijk voor deze veiligheidsverbetering.

MacFan teste ook een reeks gratis en betaalde virusscanners voor de Mac. Hierbij bleek dat betaalde programma’s niet altijd beter presteren dan gratis varianten. Bij alle pakketten glipte er wel iets door de mazen van het net.

Je leest meer over het onderzoek in de nieuwste editie van MacFan die deze week verschijnt én je hoort er meer over donderdagavond aanstaande om 21 uur in OMT LIVE. MacFan’s hoofdredacteur Miro Lucassen is dan te gast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MacFan: 31% van de Macs bevat malware
Sluiten