Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 oktober 2012
Leestijd: 1 minuut

Haagse rechter stelt Apple in ongelijk

De rechtbank in Den Haag heeft Apple vandaag in het ongelijk gesteld door een patent van het bedrijf voor onbedoelde aanrakingen op een scherm als ‘niet inventief genoeg’ af te doen. Apple zette het patent in tegen Samsung dat er inbreuk op zou maken met de Galaxy-telefoons. Volgens de rechter is dat niet waar met als gevolg dat Samsung vrijuit gaat en Apple de proceskosten van 325 duizend euro moet betalen.

Het Europese patent, dat Apple in 2011 verkreeg, is al in verschillende rechtszaken in Duitsland en Engeland ingezet. Ook daar zonder resultaat voor Apple. Vorig jaar was het eveneens onderdeel van een Nederlandse zaak tussen Samsung en Apple. Ook toen besloot de rechter om niet mee te gaan met de eis van Apple. 

Het bewuste patent beschrijft een methode waarmee onbedoelde aanrakingen op het beeldscherm genegeerd worden door het besturingssysteem. Hierbij wordt geanalyseerd of gelijktijdige aanrakingen op verschillende plekken op het scherm onlogisch zijn. Als dat zo is worden ze genegeerd. Bij de gisteren-aangekondigde iPad mini blijkt zo’n techniek ook gebruikt te worden om onbedoelde aanrakingen aan de (dunne) randen van het scherm te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haagse rechter stelt Apple in ongelijk
Sluiten