Fijnstof meten? There’s an app for that.

9 reacties

Er zijn meer toepassingen te verzinnen voor de camera van je iPhone dan alleen het maken van foto’s of video’s. Zo kun je er barcodes mee scannen, teksten vertalen en zelfs je hartslag meten. Nederlandse onderzoekers hebben nóg een nut gevonden voor de camera: het meten van fijnstof. Met die vinding hebben ze nu 100.000 euro gewonnen.

De groep wetenschappers van de Universiteit Leiden heeft onder de naam iSPEX een methode ontwikkeld waarmee fijnstof in de lucht gemeten kan worden met behulp van een opzetstukje voor de iPhone én een bijhorende app. De bedoeling is dat 10.000 mensen in Nederland dit op hun iPhone installeren en zo accurate gegevens ‘crowdsourcen’ over de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het iSPEX-team heeft er gisterenavond de Academische jaarprijs mee gewonnen en kan nu volop aan de slag.

De methode werkt als volgt. De iPhone-camera wordt met het opzetstukje ervoor gericht op een stuk blauwe lucht. De speciaal-ontwikkelde app registreert vervolgens het spectrum en de polarisatie van het verstrooide zonlicht. Deze gegevens worden voorzien van metadata, zoals de GPS-locatie en doorgestuurd naar een centrale database.

Het prijzengeld van de Academische Jaarprijs die het iSPEX-team gewonnen heeft bestaat uit 100.000 euro. Daarvoor worden nu 10.000 opzetstukjes voor de iPhone 4 en 4S geproduceerd. Deze worden verspreid onder vrijwilligers uit het hele land die ermee aan de slag gaan.

Het team heeft gekozen voor de iPhone omdat de camera in een rechte hoek gemonteerd is. Daardoor is het relatief eenvoudig om er een opzetstukje voor te maken. Daarbij zijn er twee identieke generaties (de 4 en 4S) die beiden erg populair waren. Daardoor kunnen veel mensen meedoen met het experiment.

In mei of juni van 2013 zal een nationale meetdag georganiseerd worden. De opzetstukjes worden in de lente verspreid. Wil jij meedoen met het experiment, houd dan de iSPEX-site goed in de gaten!

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  kornexz

  Briljant gevonden! Vooral de combinatie van toestel / opzet stuk / gps / app / centrale database.

  Ben wel benieuwd of de metingen accuraat zijn, aangezien de lucht niet altijd even blauw is en 10.000+ verschillende mensen dit moeten gaan doen.

 • Profielfoto
  aukem

  Hup nederland, leuk bonusje trouwens…. €100.000,00

 • Profielfoto
  nop

  Je kunt redelijk goed bepalen of de lucht geschikt is. Je weet de pointing van de smartphone, en je kunt natuurlijk zien of de lucht blauw genoeg is voor een relevante meting. (Ik ontwikkel de app voor iSpex)

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Briljant!

 • Profielfoto
  Stutger

  Interessant als er straks een vergelijking van deze methode met de ‘conventionele’ methode gedaan wordt. Dan kan je zien hoe goed/slecht de methode werkt.

  Maar gaaf om te zien dat dit soort dingen worden bedacht.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja goed bezig. Jammer dat dan het resultaat misbruikt kan worden om te zorgen dat we niet harder mogen dan 80 op de a2 met 5 baans landingsbaan

 • Profielfoto
  JTD

  Leuk nieuws, jongens!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ben wel benieuwd of de metingen accuraat zijn, aangezien de lucht niet altijd even blauw is en 10.000+ verschillende mensen dit moeten gaan doen.

  Met behulp van het verschil in blauw in de lucht worden de metingen ook gedaan.;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg interessant! Ik wil graag meedoen, want ik woon vlak bij een héle grote verspreider van fijnstof. Hoogovens. (Tata Steel; die zit hier aan de andere kant van een hoog duin…!:)