Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 oktober 2012

Fijnstof meten? There’s an app for that.

Er zijn meer toepassingen te verzinnen voor de camera van je iPhone dan alleen het maken van foto’s of video’s. Zo kun je er barcodes mee scannen, teksten vertalen en zelfs je hartslag meten. Nederlandse onderzoekers hebben nóg een nut gevonden voor de camera: het meten van fijnstof. Met die vinding hebben ze nu 100.000 euro gewonnen.

De groep wetenschappers van de Universiteit Leiden heeft onder de naam iSPEX een methode ontwikkeld waarmee fijnstof in de lucht gemeten kan worden met behulp van een opzetstukje voor de iPhone én een bijhorende app. De bedoeling is dat 10.000 mensen in Nederland dit op hun iPhone installeren en zo accurate gegevens ‘crowdsourcen’ over de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het iSPEX-team heeft er gisterenavond de Academische jaarprijs mee gewonnen en kan nu volop aan de slag.

De methode werkt als volgt. De iPhone-camera wordt met het opzetstukje ervoor gericht op een stuk blauwe lucht. De speciaal-ontwikkelde app registreert vervolgens het spectrum en de polarisatie van het verstrooide zonlicht. Deze gegevens worden voorzien van metadata, zoals de GPS-locatie en doorgestuurd naar een centrale database.

Het prijzengeld van de Academische Jaarprijs die het iSPEX-team gewonnen heeft bestaat uit 100.000 euro. Daarvoor worden nu 10.000 opzetstukjes voor de iPhone 4 en 4S geproduceerd. Deze worden verspreid onder vrijwilligers uit het hele land die ermee aan de slag gaan.

Het team heeft gekozen voor de iPhone omdat de camera in een rechte hoek gemonteerd is. Daardoor is het relatief eenvoudig om er een opzetstukje voor te maken. Daarbij zijn er twee identieke generaties (de 4 en 4S) die beiden erg populair waren. Daardoor kunnen veel mensen meedoen met het experiment.

In mei of juni van 2013 zal een nationale meetdag georganiseerd worden. De opzetstukjes worden in de lente verspreid. Wil jij meedoen met het experiment, houd dan de iSPEX-site goed in de gaten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fijnstof meten? There’s an app for that.
Sluiten