Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 oktober 2012
Leestijd: 2 minuten

Koopt Apple Color Labs voor ‘iGroups’?

Nog een dikke maand en dan vieren Amerikanen Thanksgiving. Traditiegetrouw is dit ook het moment waarop het kerstshoppingseizoen in de V.S. losbarst. Apple heeft daar blijkbaar niet op willen wachten en is alvast begonnen met een ware shopping spree. In de Afgelopen dagen kwamen al een aantal personen en bedrijven langs die Apple opgekocht zou hebben. Vandaag kunnen we er daar waarschijnlijk nóg een aan toevoegen.

The Next Web meldt dat er een deal gesloten is voor de overname van Color Labs. Deze startup was bezig met een foto- en videostreamingplatform. Daarnaast heeft het bedrijfje een aantal patenten in handen, waaronder een beschrijving van een nieuw bestandsformaat om HD video op te nemen. Wat Apple van plan is met Color Lab is niet duidelijk, maar misschien heeft de aankoop wel te maken met een oud plan van Apple: iGroups

De website Informal Protocol schetst het probleem van Color Labs. Het sociale platform werd geen succes omdat iedereen het zou moeten gebruiken om het te laten werken. Als Apple het echter in zou bouwen in iOS en daarmee in één klap honderden miljoenen nieuwe gebruikers zou toevoegen kan het lelijke eendje echter uitgroeien tot een mooie zwaan.

Informal Protocol schetst een scenario waarin je iPhone of iPad automatisch je vrienden in de buurt herkent en daarmee groepen aanmaakt. Vervolgens kun je foto’s of video uitwisselen. Laat Apple nou toevallig een patent aangevraagd hebben voor die techniek in 2009. Onder de naam ‘iGroups’ staat een techniek beschreven in het patent waarmee iOS-gebruikers ‘vanzelf’ groepen kunnen vormen, bijvoorbeeld op congressen of tijdens concerten.

Voor zo’n automatisch aangemaakte iGroup is naast de techniek van Color ook een dataverbinding nodig die veilig en laagdrempelig is om op te zetten. In dat verband is het interessant om te kijken naar de recente overname van AuthenTec en het vandaag uitgekomen patent van Apple voor een alternatief op NFC.

Het is niet bekend wat er voor Color Labs betaald zou worden. De bronnen die TNW aanhaalt spreken van ‘tientallen miljoenen’. Dat mag ook wel, aangezien investeerders al 41 miljoen dollar in Color Labs hebben gestoken. Het bedrijf wordt nu nog geleid door Bill Nguyen, voorheen was hij directeur van LaLa, een muziekdienst die Apple in 2009 kocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koopt Apple Color Labs voor ‘iGroups’?
Sluiten