Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Accessoires 4 oktober 2012
Leestijd: 1 minuut

Apple: “All your Lightning are belong to us”

Tot nu toe heerste er veel onduidelijkheid over de nieuwe Lightning-standaard die Apple samen met de iPhone 5 onthulde. Al snel werd ontdekt dat er een authenticatiechip in Lightning-kabels verstopt zit waardoor het onmogelijk is voor bedrijven om Lightning-accessoires te maken zonder Apple’s instemming en medewerking, maar een officieel beleid vanuit Cupertino was tot nu toe onbekend.

De website iLounge citeert nu betrouwbare bronnen die melden dat third-party-fabrikanten hun Lightning-connectors voor accessoires alleen in door-Apple-gecertificeerde fabrieken gemaakt mogen worden. Deze fabrieken zijn echter nog niet aangewezen door Apple waardoor het op dit moment officieel nog niet mogelijk is om third-party Lightning-accessoires te produceren. Apple zou van plan zijn om binnenkort een Made For iPhone/iPod/iPad-conferentie te houden in China. Hier zouden accessoiremakers te horen krijgen aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om MFI-producten te kunnen maken.

In tegenstelling tot de 30-pins-dockconnectorkabel is een Lightning-kabel volledig digitaal. Daarom is het niet zomaar mogelijk om zo’n kabel goedkoop na te maken. Hiervoor zijn software en hardware nodig die Apple in handen heeft. MIC Gadget meldt dat het een aantal Chinese fabrikanten inmiddels al wel gelukt is om een functionerende Lightning-kabel te maken door Apple’s kabels te reverse-engineren. De namaakkabel zou in staat zijn om een iPhone 5 op te laden en data over te brengen.

Toch zal de namaakactie van Chinese fabrikanten uiteindelijk weinig uithalen buiten China. Het zal op internationale markten niet toegestaan zijn om kabels te verkopen die gebruik maken van technologie die alleen Apple in handen heeft, zonder daarvoor een licentie te hebben. Accessoiremakers zullen daarmee moeten wachten tot Apple groen licht geeft. Verwacht wordt dat dit snel zal gebeuren na de MFI-conferentie zodat er met  de kerstdagen wereldwijd genoeg Lightning-accessoires onder de boom liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple: “All your Lightning are belong to us”
Sluiten