Anth
Anth Nieuws 30 oktober 2012

Android snoept van marktaandeel iPad

Volgens onderzoeksbedrijf Strategy Analytics wint Android steeds meer marktaandeel in de tabletmarkt. Deze ontwikkeling gaat ten koste van het marktaandeel van Apple’s iOS, dat nu nog het populairste besturingsysteem is met de iPad. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat het bedrijf op donderdag publiceerde. In derde kwartaal van dit jaar gingen wereldwijd maar liefst 24,7 miljoen tablets over de toonbank. Een onwerkelijk getal, maar lager dan verwacht.

De economische crisis en de aankomende feestdagen zorgden er voor dat veel consumenten de aanschaf van een tablet nog even uitstelden. De markt voor tablets groeide dit kwartaal het minst sinds de opmars van de gadgets in 2010. In het derde kwartaal van 2011 had Apple’s iOS een marktaandeel van 64% op de tabletmarkt. Door teleurstellende verkopen dit jaar daalde dit percentage met 7% tot 57%. Android’s marktaandeel steeg door de lancering van meerdere populaire tablets juist 12% van en opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het besturingssysteem heeft nu een marktaandeel van 41%.

Verwacht wordt dat de tabletmarkt in het laatste kwartaal van 2012 sterk aantrekt, mede vanwege de introductie van modellen als de iPad mini. Dit betekent niet dat Apple met het huidige marktaandeel op z’n lauweren kan rusten, want ook concurrenten komt met nieuwe tablets. Zo verkoopt de Kindle Fire HD erg goed en ook Google’s Nexus 7 staat op het punt om grote delen van europa te veroveren. Ook presenteerden Google en Samsung gisteren de Nexus 10, een 10 inch tablet.

Hoewel Android snel terrein wint op de tabletmarkt, is Apple nog altijd veruit de grootste verkoper van tablets. Samen staan de makers van tablets met Android aan boord misschien sterk, maar geen enkele individuele tabletfabrikant kan de verkoopcijfers van Apple tot nu toe bijbenen.

Het volledige onderzoek is te lezen op de website van Strategy Analytics.

Reageer op artikel:
Android snoept van marktaandeel iPad
Sluiten