Android snoept van marktaandeel iPad

Door: Anth - 21 reacties

Volgens onderzoeksbedrijf Strategy Analytics wint Android steeds meer marktaandeel in de tabletmarkt. Deze ontwikkeling gaat ten koste van het marktaandeel van Apple’s iOS, dat nu nog het populairste besturingsysteem is met de iPad. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat het bedrijf op donderdag publiceerde. In derde kwartaal van dit jaar gingen wereldwijd maar liefst 24,7 miljoen tablets over de toonbank. Een onwerkelijk getal, maar lager dan verwacht.

De economische crisis en de aankomende feestdagen zorgden er voor dat veel consumenten de aanschaf van een tablet nog even uitstelden. De markt voor tablets groeide dit kwartaal het minst sinds de opmars van de gadgets in 2010. In het derde kwartaal van 2011 had Apple’s iOS een marktaandeel van 64% op de tabletmarkt. Door teleurstellende verkopen dit jaar daalde dit percentage met 7% tot 57%. Android’s marktaandeel steeg door de lancering van meerdere populaire tablets juist 12% van en opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het besturingssysteem heeft nu een marktaandeel van 41%.

Verwacht wordt dat de tabletmarkt in het laatste kwartaal van 2012 sterk aantrekt, mede vanwege de introductie van modellen als de iPad mini. Dit betekent niet dat Apple met het huidige marktaandeel op z’n lauweren kan rusten, want ook concurrenten komt met nieuwe tablets. Zo verkoopt de Kindle Fire HD erg goed en ook Google’s Nexus 7 staat op het punt om grote delen van europa te veroveren. Ook presenteerden Google en Samsung gisteren de Nexus 10, een 10 inch tablet.

Hoewel Android snel terrein wint op de tabletmarkt, is Apple nog altijd veruit de grootste verkoper van tablets. Samen staan de makers van tablets met Android aan boord misschien sterk, maar geen enkele individuele tabletfabrikant kan de verkoopcijfers van Apple tot nu toe bijbenen.

Het volledige onderzoek is te lezen op de website van Strategy Analytics.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Bart01

  Wat gebeurt er toch allemaal met OMT. Gister ’n beetje druk ja?

 • Profielfoto
  wouwout

  opvallend:
  .
  Nexus 7 16 GB: €199
  Nexus 7 32GB €249
  iPad Mini 16 GB €329

 • Profielfoto
  J-vision

  De ontwikkeling van een groeiende markt van Andriod zal blijven mits Apple met nieuwe evolutionaire producten komt waaronder naar mijn mening een verandering in het os. Het os werkt goed maar je mag je afvragen of het niet tijd wordt voor een nog betere ervaring in het totale systeem. Het kan altijd beter en je zou toch denken met al dat talent dat de loop der jaren is binnengehaald dat ze dit kunnen. Ik denk dat dit ook de reden is dat Apple zijn top wijzigt. Think different, again.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  @J-vision,
  Ik hoop het ook. Android met haar widgets en Windows met de live tiles, en wij hebben nog steeds dezelfde icoontjes als 5 jaar geleden.
  .
  Maarja, ik ga ook niet al m’n apps opgeven door over te stappen. En ik vind Android en WP gewoon minder, behalve op dat vlak.

 • Profielfoto
  ozzie X

  En nog maar twee weken geleden lazen we dat de iPad bijna 75% marktaandeel had.

 • Profielfoto
  olafnagels

  Dat Apple het zichzelf moeilijk maakt is zeer duidelijk. Ben zelf nu een Android aan het testen en eerlijk gezegd. Niet slecht. Apple biedt het voordeel van het “gesloten systeem”. Maar als hun producten blijven zwalpen in kwaliteit zullen er snel kapers op de kust komen. Of blijven we allemaal honderden euro’s meer betalen voor minder kwaliteit dan we verdienen?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De prijs van de iPad Mini is denk ik een probleem voor veel mensen: hij zit niet onder de psychologische grens van $300,-. Een prijs van $299,- maakt het verschil en zou, ook al scheelt dan maar $30,- met de huidige prijs, veel sterker concurreren met de Nexus en Kindle. En ook al wil Apple ons doen geloven dat ze niet willen concurreren met de bestaande mini tablets, de consument denkt daar anders over.
  Deze lagere prijs zou het ontbreken van een retina in de Mini ook meer rechtvaardigen: nog steeds duurder dan de concurrentie, dus een meer ‘klasse-prijs’ maar toch psychologisch acceptabel.
  En qua eenvoud is dat ook meer des Apples: $299 voor de Mini, $399 voor de iPad 2 en $499 voor de iPad 4

  En voor wat betreft het ontbreken van een retinascherm in de mini: ik denk dat een puur technische reden is. De enige mogelijkheid voor een retinascherm zou een verdubbeling van pixels in beide richtingen zijn, net als bij de iPa;. alleen dan zou dat van app ontwikkelaars immers geen aanpassingen aan de apps vereisen. Maar het apparaat is zo klein en licht dat de techniek daarvoor nog niet klaar is: dat zou onherroepelijk het batterijverbruik omhoog brengen en dus een grotere en zwaardere batterij vereisen, zelfs al zou Apple een (dure) A6 erin gedaan hebben. Nog een jaartje geduld dus…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  I’ll stick to Apple…!

 • Profielfoto
  helium1967

  Je moet er wel aan denken dat IOS enkel op Apple verkrijgbaar is he en
  Android op de goedkoopste rommel en op duurdere toestellen dus nogal logische
  dat Androit marktlijder is of wordt op gsm en tablets

 • Profielfoto
  J-vision

  @helium1967,

  Ik geloof dat het marktaandeel van die goedkope Android toestellen nog wel mee valt. Het zijn voornamelijk de topmodellen die goed verkopen. Die nieuwe nexus van Google zal het denk ik met de kerstdagen ook erg goed gaan doen. Maar het is niet de prijs wat het probleem van Apple is. Het is het os dat achter blijft in de ontwikkeling. Nog steeds is het veilig en stabiel maar de software is niet speciaal meer ten op zichtte van de concurrentie en dat is hét geen Apple op moet plussen. Voor een ongeëvenaarde ervaring willen mensen best de hoofdprijs betalen.

 • Profielfoto
  RobbieB

  @J-Vision, uit de openbaar gemaakte documenten van Samsung in de rechtszaak tegen Apple bleek juist dat de Nexus apparaten helemaal niet goed verkopen. Dat zal ook de reden zijn dat ze hem nu een stuk goedkoper hebben gemaakt.. Maar geen LTE ?? Geen micro-SD? dat zijn echt dingen die Amerikanen er nu in willen hebben, dus ze zullen zich wel op de Europese markt richten met deze Nexus.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Zal vast een kwestie van tijd zijn. De iPhone is inmiddels ook al flink ingehaald. Toch, het maakt niet uit. Als voor Apple de piek voorbij is zullen ze wel moeten innoveren.

 • Profielfoto
  ralphja

  En ik snoep binnenkort van me nieuwe iPhone:-D

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  In derde kwartaal van dit jaar gingen wereldwijd maar liefst 24,7 miljoen tablets over de toonbank. Een onwerkelijk getal, maar lager dan verwacht.

  .
  Lager dan verwacht door analisten. Niet door Apple. Dus die ‘tegenvallende’ verkoopcijfers zijn bullshit.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  wouwout 13 uur geleden
  opvallend:
  .
  Nexus 7 16 GB: €199
  Nexus 7 32GB €249
  iPad Mini 16 GB €329

  .
  Amazon en Google verkopen hun tablets tegen kostprijs of met verlies. Dat is het grote verschil. Al zou ik het fatsoenlijk vinden dat Apple alle iDevices met standaard minimaal 32GB zou uitbrengen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Dr. Maddox 12 uur geleden
  Zal vast een kwestie van tijd zijn. De iPhone is inmiddels ook al flink ingehaald. Toch, het maakt niet uit. Als voor Apple de piek voorbij is zullen ze wel moeten innoveren.

  Dan ben ik benieuwd op welke manier de iPhone is ingehaald, volgens jou. Je laat je toch niet verblinden door lijsten met nietszeggende blabla-specs?

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  olafnagels 13 uur geleden
  Maar als hun producten blijven zwalpen in kwaliteit zullen er snel kapers op de kust komen. Of blijven we allemaal honderden euro’s meer betalen voor minder kwaliteit dan we verdienen?

  .
  Waarin zwalpt die kwaliteit? Er was een antennagate dat opgehypet was, het gedoe over de Kaarten app is alweer verstomd. En verder?

 • Profielfoto
  mmww

  Apple is te duur! Wil Apple een toekomst hebben dan zullen zij de prijs moeten verlagen. Een klein marktaandeel kan Apple niet aan gezien dan de onwikkelingskosten te duur worden. De iPhone moet helemaal oppassen die is echt mega te duur! iOS6 is helaas ook niet meer vernieuwend. Diensten, informatie verstrekking worden nu heel erg belangrijk daarmee loopt Google nu ver voorop.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apple moet helemaal niks.
  De praktijk bewijst nog steeds dat die – te hoge? – prijs helemaal niets uitmaakt.
  .
  En dat die lage prijzen van telefoons en tablets van andere fabrikanten nog steeds niet hebben geresulteerd in bedrijfsresultaten als bij Apple.
  .
  In aantallen zal Apple het altijd afleggen tegen de onafzienbare rij van Android, Windows en Blackberry fabrikanten. Waarvan een groot gedeelte nauwelijks winst maakt… dat in tegenstelling tot het ongelooflijke saldo dat Apple in ‘echt’ geld op de bank heeft staan.
  .
  Wie heeft het gelijk dus aan zijn kant?;)

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  “Android snoept van marktaandeel iPad” we zullen er aan moeten wennen. Terug naar de magere jaren ’80 met een gemarginaliseerde Apple zal niet zo gauw gebeuren, maar marktleider ben je niet voor eeuwig. Kijk maar hoe moeilijk MIcrosoft het heeft om te blijven domineren.
  Leve de evolutie!

 • Profielfoto
  smacdab

  ‘echt’ geld op de bank heeft staan………..een $ die iedere dag minder waard wordt:-)

  Liever investeren in een alternatief voor MS Outlook